הפחתה במשקל עשויה להקשות על תזונה בריאה, במיוחד כשלא רואים תוצאות. עכשיו מתברר כי מספר מזונות בריאים לחלוטין, עשויים להרוס דיאטה. בנוסף, מרבית הערכים התזונתיים אותם מפרסמים יצרנים על תוויות מזונות, מחושבים בשיטה שאינה כוללת את הערך הקלורי של הסיבים.
מאמר זה מפרט את המזונות הבריאים העלולים להכשיל דיאטה, וכיצד ניתן לבצע בחירות מזון טובות יותר.
מזונות ללא גלוטן – למרות שזוהי תזונה בריאה, במיוחד לאנשים רגישים, היא עלולה לגרום לעלייה במשקל. גלוטן מעניק למזונות את המרקם שלהם, ויצרני מזון שמייצרים מזונות ללא גלוטן, מוסיפים בדרך כלל עמילן, שומן וסוכר. לכן מומלץ לבחור מזונות מלאים או לבדוק היטב את התווית.
שמן קוקוס – עדיין לא ברור אם שמן קוקוס שורף שומן או אם הוא בעל יתרונות בריאותיים רבים המתקבלים כמו מצריכת שמן זית. כך או אחרת, מדובר בשמן הטעון בכמויות גדולות של שומן רווי, המקשות על ירידה במשקל. אפשר לבשל עם שמן קוקוס, אך למדוד בזהירות את הכמויות.
יוגורט – הוא נראה ומתנהג כמו חטיף בריא, אך מרבית סוגי היוגורט מלאים בממתיקים מלאכותיים ותוספות סוכר או פרוקטוז, שאינו גורם לתחושת שובע, ואף מוביל לתחושת רעב. הוא מגיע ישר אל הכבד ויוצר שומן. אפשרות טובה יותר היא להוסיף פירות יער טריים ליוגורט פרוביוטי שאינו ממותק, או לאכול יוגורט רגיל ללא תוספים. כך ניתן לצרוך יותר סיבים ופחות סוכר מאשר במגוון היוגורטים המכילים תוספי טעמים.
סושי – ברור. דג נחשב לבריא, אך ניתן בקלות לאכול כמויות גדולות של אורז בארוחת סושי אחת. לכן מומלץ לאכול סושי מאורז מלא, לבשל אותו בטמפורה, ולאכול אותו עם מלפפון, אבוקדו או נבטים במקום עם דגים שומניים. בנוסף, במקום לאכול ארוחת סושי גדולה, ניתן לאכול ארוחה קטנה יותר עם תוספת סלט ירקות.
שייקים – מרבית המסעדות מגישות שייקים המכילים כמויות גדולות של קלוריות, תוספות סוכר, ומחסור בסיבים, כך שהם אינם מובילים לתחושת שובע. לכן מומלץ להכין בבית שייק המורכב מחלב, אבקת חלבון, זרעי צ'יה או זרעי פשתן, ירקות, וחצי כוס פירות יער.
פירות יבשים – הם אולי נראים בריאים, אך קל להגזים באכילתם. הם אינם מכילים מים וחלבון, כלומר, אינם מובילים לתחושת מלאות. ככל שאוכלים יותר פירות יבשים מתוקים, כך ניתן להשמין מהר יותר.
סלטים – ירקות חשובים לבריאות ומהווים את המרכיב העיקרי בכל דיאטה. אך סלטים המכילים אגוזי מלך מסוכרים, חמוציות מיובשות וגבינות שמנות, הופכים בעצם לקינוח משמין ביותר. לכן מומלץ לאכול סלטים המכילים שפע ירקות, עם תוספת חלבון רזה ושומן בריא כגון אבוקדו או אגוזים רגילים. מומלץ להימנע מרטבים ולהשתמש בשמן זית או לימון טרי.
גרנולה – מכילה שיבולת שועל, אגוזים וזרעים הנחשבים לבריאים בפני עצמם. אך כשמחברים מרכיבים אלו כדי ליצור גרנולה, המכילה רכיבי דבש, שומן ושמן, ניתן בקלות לאכול שש מאות קלוריות במנת גרנולה אחת. מומלץ לאכול גרנולה מחיטה מלאה, ודגני בוקר עשירים בסיבים ללא תוספת סוכר, כחלופה בריאה יותר.
תירס – אין שום דבר טעים יותר מקלח תירס בקיץ. אך כוס גרעיני תירס מכילה שש מאות קלוריות. לכן מומלץ להחליף אותו בירקות חתוכים כגון גזר, מלפפונים או סלרי.
כריכים מלחם מלא – לעיתים קרובות נחשבים לחלופה בריאה יותר, אך כריך מלחם מלא מכיל 350 קלוריות, שזה יותר ממה שבייגל קטן מכיל. שתי פרוסות לחם מחיטה מלאה מכילות מאה קלוריות כל אחת, כך שכשמסיפים ממרחים וחלבונים, מקבלים למעשה ארוחה די משמינה. לכן היות ולחם מלא בריא יותר, מומלץ לבחור לחמים מלאים קלים.