לאחר השתלה: המלצות לאורח חיים בריא

השתלת איברים היא טיפול מציל חיים, אך גם לאחר ניתוח ההשתלה וככל הנראה גם למשך כל ימי חייהם יצטרכו המושתלים לקבל תרופות רבות אשר נוגדות את דחיית השתל ומשאירות אותם בחיים.

האיברים או הרקמות החדשים מתקבלים על ידי הגוף כאיברים זרים שיכולים לעורר את מערכת החיסון.  התרופות נוגדות השתל מדכאות את מערכת החיסון לגמרי, כך שהחולה יהיה חשוף יותר לזיהומים שונים, בעיקר בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה.

למרות כל התרופות אשר יצטרכו החולים לקחת, איכות חייהם תהיה גבוהה הרבה יותר מאשר לפני ההשתלה. לאחר מספר חודשים, החולים יוכלו לחזור לחייהם כפי שהכירו אותם לפני ההשתלה. שמירה על איכות חיים בריאה, תוכל לעזור להם להתחזק יותר ולהרגיש בריאים ובעלי כושר.

החזרה למעגל החיים, חשובה הן מהצד הפיסי והן מהצד הרגשי. גם אם בשלב הראשון יהיו הגבלות על ביקורים רבים של בני המשפחה, עם הזמן המצב ישתפר והאדם יוכל לחזור לחיי חברה פעילים ונמרצים. בנוסף, יוכלו החולים, להסתייע בזכויות מושתלי איברים העומדות להם על ידי המדינה.

מניעת מחלות נוספות

מושתלים רבים מפתחים ציפיות גבוהות על החיים לאחר ההשתלה. אולם המציאות שמחייבת אותם לקחת תרופות רבות במשך כל ימי חייהם והרגשת הפחד הנלווית לכל פעולה יומיומית, מעיבות על חלומם. אולם ההמלצה על מעקב שוטף אצל הרופאים המטפלים, ומודעות לתרופות ולתופעות הלוואי יכולות להבדיל בין חולה מנוהל לצרכן מושכל. בעזרת ההשתלה, חולים אלה זוכים להארכת ושיפור חייהם .

החזרת השליטה לחיים, גם במובן של ידיעה מעמיקה ותובנות לגבי המחלה יכולה להיות רבת ערך עבור המושתל. היענות לטיפול התרופתי והקפדה על המלצות הרופא יוכלו למנוע מחלות נוספות ולאפשר למטופל לחזור לחיים תקינים ואפקטיביים. פעמים רבות, הצטרפות לקבוצת תמיכה של מחלימים יכולה לעזור למטופל גם מהבחינה הרגשית והעידוד לאורח חיים בריא.

חזרה לפעילות גופנית

פעמים רבות נראה כי פעילות גופנית היא הדבר האחרון שהמטופלים רוצים לאחר השתלת איברים. ישנו חשש טבעי מפני החזרה לחיים פעילים ותגובת השתל. אולם פעילות גופנית חשובה ביותר, דווקא על מנת לשמור על השתל.

כמו לאנשים בריאים, גם לאחר השתלת איברים, הפעילות הגופנית מעודדת הורדת לחץ דם, שומרת על משקל תקין ומסייעת ללב. כמו כן, היא מסייעת לחולים להרגיש חסונים יותר ושווים לחבריהם הבריאים.

לפעילות גופנית ממריצה אפשר לחזור לאחר התייעצות עם הרופא. בדרך כלל ההמלצה היא לאחר חודשיים-שלושה חודשים ללא סיבוכים לחזור לחיים תקינים, הכוללים את כל הפעילות אשר נעשתה בעבר. כדאי לבחור בפעילות גופנית אהובה על מנת שיהיה אפשר להתמיד בה. כמו כן, חשוב להקפיד כי ההתחלה תהיה איטית והדרגתית ותוכל להתאים בכל רגע נתון, לכוח והכושר הנתונים.

המלצות תזונה

על מנת לשמר את השתל, ולחיות חיים מלאים ומספקים, יש להקפיד על הוראות התזונה במקרי המחלה השונים. לאחר השתלת מח עצם למשל, ישנם הוראות מפורטות של סוגי המזון המותרים והאסורים לאכילה.

מחקרים רבים מצאו כי שימוש באלכוהול לאחר השתלת כבד למשל, פגעה בסיכויי ההחלמה. המושתלים, אשר שתו אלכוהול סבלו מכאבים רבים יותר ומוגבלות פיסית חמורה יותר, מאשר מטופלים אשר לא שתו אלכוהול.

ישנן המלצות תזונה מיוחדות לשלב הקריטי שלאחר ההשתלה, בה המטופל מרגיש עייף וכואב לאחר הניתוח. המושתל, יצטרך פעמים רבות, תוספות תזונתיות על מנת להשלים חסרים שהיו לו לפני ההשתלה. עם הזמן והורדת מינוני התרופות, המושתל ירגיש טוב יותר ויוכל לחזור לתזונה בריאה ומאוזנת, כפי שמומלץ לשאר האנשים. במקרים מסוימים, תיתכן הגבלה מסוימת עקב מחלה נלווית, למשל סוכרת (על חולי סוכרת לשמור על תזונה מאוזנת בפיקוח רפואי) או יתר לחץ דם.