דיאטת הזון ("האזור") מבוססת על ההנחה לפיה לפני שמונת אלפים שנים, לא היו קיימים דגנים, לחמים, או פסטות. בהתבסס על הנחה זו, עקרונות הדיאטה קובעים כי אדם צריך לאכול מזונות המבוססים על האבולוציה הגנטית של המין האנושי, כפי שהתפתחה בפרק זמן של מאה אלף שנים.
זוהי הדיאטה הנמכרת ביותר בעולם, במהלכה ניתן לשרוף שומנים גם במהלך השינה, ללא תחושת רעב, ובאמצעות איזון השומן, הפחמימות והחלבונים בתזונה דיאטה. זו אינה מבטיחה הפחתה מיידית ומשמעותית במשקל, והיא מאפשרת הורדה של קילוגרם עד קילוגרם וחצי בלבד, בשבוע הראשון. אך התכנית מתחייבת כי כל המשקל המופחת יהיה שומן ולא שרירים או מים.
ככל שהגוף חווה את השינויים, כך הוא משנה את צורתו, גם אם קנה המידה אינו משתנה באופן משמעותי בהתחלה.
המותר והאסור בדיאטת הזון
דיאטה זו כוללת שלושה ארוחות ושני חטיפים ביום, בשילוב של חלבון דל שומן כגון עוף ללא עור, בשר הודו או דגים, פחמימות, בעיקר מפירות וירקות, וכמות קטנה של שומן בריא, כגון שמן זית, שמן שקדים ואבוקדו.
אין מזונות שהם אסורים לחלוטין, אך אם אדם אוהב פחמימות, הוא עשוי להתקשות להתרגל לתכנית התזונה המאתגרת, המעודדת לחשוב על לחם, פסטה, דגנים ועמילנים בצורה שונה, ולא כמנה עיקרית ואף לא כתוספת.
ירקות ופירות המכילים רמות גבוהות יחסית של סוכר, כגון תירס, גזר, בננות וצימוקים אינם מומלצים לאכילה, כמו גם בשר אדום וחלמונים, המכילים שומנים "רעים". כל ארוחה כוללת איזון של שלושים אחוזי חלבונים, שלושים אחוזי שומנים וארבעים אחוזי פחמימות.
כך, למשל, שני שלישים מהצלחת מלאים בפירות וירקות, עם קורטוב שומן חד בלתי רווי כגון שמן זית או שקדים פרוסים. ספירת הקלוריות בדיאטת הזון עומדת על 1,200 קלוריות ביום לנשים, ו- 1,500 קלוריות ביום לגברים.
עקרונות דיאטת הזון
עקרונות השיטה קובעים כי הגנים של המין האנושי עדיין מבוססים על הגנים של הציידים המלקטים, ולא על חקלאות, שהיא תופעה חדשה יחסית. במילים אחרות, הגנים האנושיים עדיין לא הסתגלו לצריכת מוצרים מעובדים.
למרות שהגנים מתוכנתים לאסוף פירות וירקות ולצוד טרף מזדמן, אנשים צורכים כמויות אדירות של פחמימות צפופות ומעובדות ביותר, כגון דגנים מלאים ומוצרים העשויים מדגנים. היות והגוף האנושי אינו "מתוכנת" לצרוך כמויות גדולות של פחמימות מעובדות, כשאוכלים אותן, הגוף מייצר תגובות ביוכימיות שליליות.
ד"ר סירס, יוצר דיאטת הזון, מבקש מאנשים להסתכל סביב. לאחר שלושים שנים של התנסויות באכילת מזונות דלי שומן, עדיין יש יותר אנשים שמנים ולא רזים. כלומר, התוצאה המתקבלת מהתנסות בדיאטות שונות היא הפוכה. מעל חמישים אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מעודף משקל.
ככל שאדם אוכל יותר פחמימות, הוא צורך יותר אינסולין, שהופך לפחמימות עודפות, שמובילות לשומן מאוחסן, שאינו מפעיל את הפרשת האינסולין. ניתן לשלוט בייצור אינסולין באמצעות אכילת פחמימות בצפיפות נמוכה, כמו גם שומנים וחלבונים באיזונים נכונים.
שמירה על רמות אינסולין בתוך מה שד"ר סימונס מכנה "אזור טיפולי", מאפשרת שריפה קלה של שומן עודף, ושמירת משקל בריא באופן קבוע. ד"ר סירס סבור שהתהליך אפשרי היות והוא משפר את המיקוד הנפשי, ומוביל להנאה מאנרגיה וחיוניות מוגברות.
הדיאטה מחייבת היצמדות לכללים. יש לאכול את ארוחת הבוקר בתוך שעה מהיקיצה, ולעולם לא להישאר למעלה מחמש שעות ללא מזון. את החטיף האחרון אוכלים לפני השינה. יש להיצמד לכמויות אחוזי החלבונים, השומנים והפחמימות בכל ארוחה, ולאכול את שני החטיפים. לא ניתן, למשל, לצבור חלבוני עודפים בארוחת הצהריים ולקזז את הפחמימות בארוחת הערב.
דיאטת הזון ממליצה על פעילות גופנית מתונה אך עקבית, המורכבת מחצי שעה פעילות אירובית מידי יום, ובעיקר מומלץ לצאת להליכה מהירה, בשילוב עם חמש עד עשר דקות ביום של אימון כוח.
הדיאטה מתאימה לאנשים רגישים לגלוטן, שכן מומלץ בתוקף להימנע מאכילת מוצרי חיטה, שעורה ושיפון. יחד עם זאת, עדיין יש לבדוק בזהירות את תוויות המזון כדי להימנע לחלוטין מגלוטן. בנוסף, זוהי דיאטה דלה במלח, עם דגש על מרכיבים טריים ולא על מזונות מעובדים המכילים רמות גבוהות של נתרן.
אולי יעניין אותך גם: