התזונה שאנו צורכים מדי יום ביומו הינה בעלת השפעה מרחיקת לכת על הבריאות שלנו. עם זאת, עבור לא מעט אנשים התזונה היומיומית מהווה חלק מהטיפול שהם צריכים לקבל בשל סוגים שונים של מחלות מהן הם סובלים.
ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות המנהלות יחסי גומלין עם התזונה היומיומית שהחולים בהן צריכים להקפיד הקפדה יתרה על כל מרכיב מזון שהם צורכים מדי יום ביומו למשך כל חייהם כשבין היתר מדובר על חולי צליאק, חולי סוכרת ועוד.
עבור חלק מהחולים במחלות אלו בחירה במזון לא מתאים עלולה להוביל למצב מסכן חיים של ממש. לפיכך, הטיפול התזונתי מהווה חלק אינטגרלי מהטיפול הכולל ומההתמודדות עם מחלתם.
התאמת תפריט לפי מחלות
באופן עקרוני ניתן לשרטט קווים מנחים במטרה לסייע לסובלים ממחלות שונות להתאים את התזונה הנכונה תוך התייחסות למצבם הרפואי. עם זאת, בסופו של דבר כל חולה וחולה צריך לקבל הנחיות תזונתיות ספציפיות שכן התזונה האישית משתנה בהתאם למגוון פרמטרים.
בין היתר מדובר על הפרמטרים הבאים:
- העדפות אישיות – ההעדפות הקולינריות האישיות של כל מטופל ומטופל משפיעות על הבחירה של התפריט ועל ההחלטות בנוגע לרכיבי המזון השונים שיצרוך כחלק מהדיאטה או התפריט התזונתי.
- הצרכים התזונתיים של המטופל – לכל אדם קיימים צרכים תזונתיים שונים המשתנים בהתאם לגילו, מינו, מחלות רקע מהן הוא סובל ועוד. לפיכך, התפריט של שני חולי צליאק יכול להיות בעל קו משותף אחד (הימנעות מצריכת גלוטן), אך כל אחד מהם יצרוך תפריט שונה לגמרי בהתאם לצרכים התזונתיים שלו.
- יכולת אישית – היכולת האישית באה לידי ביטוי גם ביכולת לרכוש מוצרים מסוימים וגם ביכולת להכין את המזונות השונים. כך למשל שני חולי סוכרת יצרכו מזונות שונים לגמרי במידה ואחד מהם נהנה להכין אוכל ומבלה שעות רבות בבית ואילו השני כמעט ולא אוכל בבית, אלא רק במסעדות ובתי קפה. באופן דומה חולה צליאק מהעשירון העליון יצרוך מזונות שונים לחלוטין מחולה צליאק שנמצא מתחת לקו העוני.
- מידת ההיענות של המטופל – אחד הפרמטרים החשובים ביותר בקביעת התפריט לסובלים ממחלות שונות הוא מידת ההיענות של המטופל לטיפול התזונתי. מאחר ולכל חולה קיימת מידת היענות שונה, הרי שהטיפול צריך להתבצע תחת פיקוח ומעקב של דיאטנית קלינית ולהשתנות בין היתר בהתאם להיענות האישית של כל מטופל ומטופל.
הדינמיות של התזונה לפי מחלות
מעבר לכך שלכל מחלה הקשורה לתזונה צריך להתאים הרכב מזונות שונה, הרי שגם התפריטים המתאימים לכל מחלה ומחלה באופן נפרד משתנים בהתאם למצב המחלה. כך למשל חולי קרוהן צריכים לצרוך תפריט מסוים בזמן התקף ולצרוך תפריט שונה לגמרי בזמן שהמחלה נמצאת ברמיסיה. באופן דומה חולה סוכרת סוג 2 צריך לתת התייחסות מחמירה יותר לניטור הפחמימות ככל שרמות הסוכר בגופו נוטות לחוסר איזון.
זוהי הסיבה לכך שאנשים הסובלים ממחלות הקשורות לתזונה צריכים להיות תחת מעקב רפואי ותחת פיקוח של דיאטנית קלינית. יש לציין שבמקרים רבים האינטראקציה בין המזון לבין מצב המחלה מורכבת ביותר ודורשת ניטור קפדני כמו למשל במקרה של חולי סוכרת סוג 1. מזונות שונים משפיעים באופן שונה על רמות הסוכר בדם של המטופלים והניטור המתמיד הכרחי להצלחת הטיפול התזונתי.
עם זאת, ישנן מחלות שבהן ההנחיות לא משתנות בשום מקרה כמו למשל מחלת הצליאק שהזכרנו מוקדם יותר. החולים במחלת הצליאק צריכים להימנע באופן גורף מצריכת מזונות המכילים גלוטן וממזונות שעשויים להכיל גלוטן למשך כל החיים ללא יוצא מן הכלל.
קראו עוד: תת משקל