מדע הרפואה הנטורופאתית זכה לפופולאריות במאה ה-19 על ידי ד"ר בנדיקט לאסט, הוא יצר שיטה משולבת למניעת מחלות באמצעות קידום הרגלי אכילה נאותים והקים את בית הספר לנטורופתיה האמריקנית בשנת 1902.
רפואה נטורופתית מתמקדת בתרופות טבעיות וביכולת הגוף לרפא את עצמו. דיאטה נטורופתית מתבססת על שיטות תזונה ואורח חיים המקדמות בריאות תקינה, וכיום משתמשים רופאים בשיטות תזונה, היפנוזה, פעילות גופנית ואורח חיים כדי לשפר את הבריאות, ולמנוע מחלות.
עקרונות לתכנון דיאטה נטורופתית
דיאטה זו פועלת להגברת האנרגיה ולשיפור הבריאות הכללית. היא מסתמכת על צריכת מזונות באופן הקרוב ככל הניתן למצבם הטבעי. כלומר, השיטה דוגלת באכילת מאכלים שאינם מכילים רכיבים מלאכותיים וללא חומרים משמרים ותוספים כימיים.
גישה נטורופתית לדיאטה מתחילה באמצעות בחינת הגורם להשמנה. הרפואה הטבעית מתייחסת לבעיות משקל כתסמין לחוזר איזון פיסי כגון בעיות בכבד, מחלת כליות, הפרעות בבלוטת התריס, מתח גבוה, חוסר הרמוניה רגשית, רעילות מזון, התמכרות לאלכוהול או שינויים פתאומיים באורח החיים.
דיאטה נטורופתית מורכבת מהעקרונות המנחים של רפואה טבעית: אמונה לפיה הגוף מסוגל לרפא את עצמו, באמצעות זיהוי הגורם למחלה וטיפול בשורש הבעיה, טיפול באדם כמכלול ולא בהתבסס על תסמינים בלבד, וריפוי ללא פגיעה ושיטות פולשניות; התמקדות בבריאות ומניעת מחלות תוך לימוד נטילת אחריות אישית על הבריאות.
מאכלים מהם יש להימנע
ארוחות נטורופתיות טיפוסיות כוללות שילוב של ירקות אורגניים, דגנים מלאים ו-25% חלבונים המורכבים ממוצרי חלב אורגניים או בשר אורגני. המזונות האופייניים לדיאטה זו כוללים ירקות טריים, אורגניים ועונתיים, ובשרים שלא רוססו בחומרי הדברה, ואינם מכילים הורמונים ואנטיביוטיקה.
סוכרים – כל הסוכרים המוספים הכלולים במזונות אפויים או ארוזים ומסומנים בתוויות, כולל חומרים אלכוהוליים.
דגנים – כל מה שמיוצר מחיטה, שיפון, שיבולת שועל, אורז, שעורה, כוסמין, דוחן ואפילו קינואה – אסורים. כלומר, יש להימנע מאכילת לחמים, עוגיות, פסטה ומאפים.
תה וקפה – למרות שהם מכילים חומרים נוגדי חמצון, יש להימנע מקפאין בדיאטה נטורופתית על מנת לנקות את הגוף, ולהחליף משקאות אלו בתה צמחים ללא קפאין.
חומרים מלאכותיים – כגון ממתיקים, חומרים משפרי טעם, צבעי מאכל, ומזונות מעובדים.
מזונות מטוגנים – יש להימנע מכל המזונות המטוגנים בשמן עמוק, ולהחליפם במזונות טריים, מאודים, מוקפצים, יבשים או אפויים.
מוצרי חלב – למעט יוגורט ללא תוספים, גבינת ריקוטה וחלב אורגני.
בשרים – בשר בקר, כבש, ובשרים הנמכרים במעדניות, כולל נקניקיות.
מזונות ומשקאות מותרים
דיאטה נטורופתית מאפשרת אכילת ושתיית המזונות והמשקאות הבאים:
פירות וירקות – כל סוגי הפירות והירקות הטריים והאורגניים.
קטניות – כולל חומוס, עדשים ושעועית.
אגוזים וזרעים – טבעיים ולא מלוחים.
ביצים – רצוי שיהיו אורגניות.
עוף – ללא עור.
דגים – צלויים בגריל או אפויים.
שמנים – שמן זית בכבישה קרה ושמן קוקוס, לבישול או תיבול מתון.
שתייה – יש לשתות ליטר וחצי ביום, כולל מים, תה צמחים ומיצים טבעיים.
מיצי ירקות – ניתן להתחיל עם מיץ גזר או מיץ תפוחים ירוקים ולהוסיף סלק, כרוב, לימון, תרד, כורכום, סלרי, פטרוזיליה, ג'ינג'ר, עשב חיטה ועלי שן הארי.
תה צמחים – מומלץ לשתות תה צמחים טבעי המכיל צמחים לניקוי רעלים כגון אכיניצאה, קלנדולה, תלתן אדום ושורש שן הארי.
יתרונות ותוצאות דיאטה נטורופתית
רפואה נטורופתית מבוססת על האמונה לפיה תזונה טבעית ובריאה מפחיתה את הצטברות הרעלים בגוף, מטפלת במחלות כולל בבעיות עיכול, רגישויות למזון, אלרגיות, הפרעות חיסוניות, חוסר איזון במערכת הרבייה, כולסטרול גבוה, נדודי שינה, מתח וחרדה.
אם אדם מכור לקפאין או סוכרים, סביר להניח שיחווה תופעות כגון כאבי ראש ובחילות במשך מספר ימים מתחילת הדיאטה. לכן, יש לשתות נוזלים רבים והתופעות תחלופנה כעבור יומיים. את מקומן יתפסו שיפורים פיסיים כגון אנרגיה מוגברת, שינה איכותית, שיפור בתפקוד המעיים, עור זוהר, והפחתה משמעותית במשקל.