עיכול תקין מתאפשר עם תזונה המכילה שילובי מזון נכונים. בטן מלאה ברכיבים שאינם מתפרקים כראוי, לא תספק לגוף את מערך הקלוריות והוויטמינים הנאותים הנמצאים במקורות המזונות.
תפקוד אנזימי העיכול, התזמון המדויק של הפרשתם והסתגלות הכוח והאופי של הפרשות העיכול, נבדקו במחקר אודות תהליכי עיכול ונמצא כי בלתי אפשרי לחלוטין לעכל באופן בריא גיבוב רכיבי ארוחות רגילות ללא הקפדה על שילובים נאותים.
דיאטת צירופי מזונות נכונים מאפשרת להרכיב מתכונים מצוינים של מזונות בריאים ביותר וכשמבינים היטב את הכללים, היא קלה לביצוע. עקרונותיה כוללים:
הימנעות מאכילת פחמימות ומזונות חומציים באותה ארוחה
הדיאטה ממליצה לא לאכול לחם, תפוחי אדמה, אפונה, שעועית, בננות, תמרים או פחמימות אחרות עם לימונים, תפוזים, אשכוליות, אננס, עגבניות או פירות וירקות חמוצים אחרים. חומצות של פירות וירקות מונעים עיכול פחמימות ומגבירים את תסיסתם, וכפית אחת או שתיים של חומצה אצטית מונעת לחלוטין את העיכול התקין.
יש להימנע משילוב עגבניות עם מזונות עמילניים, ולאכול אותן עם ירקות עליים ומזונות שומניים. שילוב לימון, עגבניות מכילות חומצה מאלית וחומצה אוקסלית, המשתחררות ומתעצמות בתהליך הבישול, ומובילות לעיכול לקוי בסיסי של עמילן.
כשהקיבה מכילה עודף חומציות, היא מתקשה לעכל עמילן וגורמת לחוסר נוחות משמעותי. החומצות מותססות ומרעילות את הגוף, ושילוב חומצה עם עמילן נדיר ביותר בטבע.
הימנעות מאכילת חלבון מרוכז ופחמימות מרוכזות באותה ארוחה
כלומר, אין לאכול אגוזים, בשר, ביצים, גבינה או מזונות חלבוניים אחרים באותה ארוחה עם לחם, דגנים, תפוחי אדמה, ופירות מתוקים. עיכול הפחמימות המכילות עמילן וסוכרים, בשילוב עם חלבון, מפריע לעיכול תקין, שכן החומצות בתוכן הקיבה מפסיקות את עיכול הפחמימות, לאחר תסיסתן. עמילן המעוכל בכמויות גדולות בבטן סופג פפסין ובכך מונע מהחומצה להשתלב עם החלבונים. כתוצאה מכך, גוברת החומצה ההידרוכלורית החופשית.
שעועית מכלה כ-25% חלבון וכחמישים אחוזי עמילן, וכשמשלבים אותה עם לחם ובשר, הדורשים תהליכים שונים לחלוטין של עיכול, העמילן של השעועית נשאר בבטן, ואילו החלבון מעוכל, אך באופן היוצר אנזים, גז ורעלים.
לכן, מומלץ להימנע מאכילת שעועית צהובה או יבשה, התוססת במהירות במהלך האכילה, ומפיקה הרבה גז. מיצי הקיבה החזקים, המעכלים היטב חלבונים, מונעים עיכול עמילן, ולכן מומלץ לאכול רק שעועית ירוקה.
הימנעות מאכילת חלבונים עם שומנים
יש להפריד שמנת, חמאה, ושמנים שונים מבשר, ביצים, גבינה, ואגוזים. השומן מדכא את פעולת בלוטות הקיבה ומעכב את תפקוד מיצי הקיבה המתאימים לבשרים, אגוזים, ביצים או חלבונים אחרים. שומנים המשולבים עם המזון חלבונים מעכבים ומדכאים את ההתפתחות הבריאה של בלוטת התיאבון.
חומצות שומן מפחיתות את פעולות בלוטות הקיבה ומיצי הקיבה, ומפחיתות את כמות הפפסין והחומצה ההידרוכלורית. כתוצאה מכך, תהליך העיכול כולו מופחת בלמעלה מחמישים אחוזים. השפעה מעכבת זו עלולה לנבוע אף משומנים במעיים, שכן כשהשומן עובר לפי הטבעת, הוא מפחית את כמות מיץ הקיבה, למרות שאינו משנה את איכותו.
הימנעות מאכילת חלבונים עם סוכרים
סירופים, ריבות, חמאת פירות, סוכרים, דבש וסילאן, הנמרחים על לחמים, משולבים בעוגות או הנאכלים עם ארוחת דגנים, תפוחי אדמה ופחמימות אחרים, מפיקים תסיסה. גם המנהג של אכילת עמילנים "המתחבאים" בממתקים היא שיטה פסולה לאכילת פחמימות.
אם העמילן מוסווה עם סוכרים, ריבות, מרקחות מתוקות וסירופים, בלוטות הטעם מרומות, ונפגם תהליך העיכול התקין של הפחמימות. הסוכרים נוטים לתסוס בבטן כשהם ממתינים להשלמת עיכול העמילן.
כתוצאה מכך, הבטן מכילה חומצות וגורמת לחוסר נוחות. גם סוכרים טבעיים אינם צריכים להיות משולבים עם עמילנים. אין זה משנה אם העוגות מכילות דבש או סירופ, שכן תכולת הסוכרים, בין אם הם סוכרים לבנים, חומים או טבעיים, גורמים לתסיסה, מנטרלים את החומצות וכתוצאה מכך אינם עוצרים את התסיסה.
הפרדת סוכרים ומזונות עמילניים
שילוב סוכרים שונים כגון עמילן או פירות עלול לגרום להפרעות עיכול, ותסיסת חלק מהסוכרים, היות ותהליך העיכול, בשילוב מזונות אלו, נדרש לבצע עבודה קשה יותר על מנת לשבור את המזונות לכמות הסוכרים הדרושה לגוף.
הסוכרים מחומצת הפירות מתעכלים בתהליך ארוך יותר מעיכול של מזונות עמילניים, וכשמשלבים ביניהם, הם הופכים לתסיסה. בנוסף, חומצות הפירות הורסות את אנזימי העמילן ולכן יש להפריד ביניהם.
הפרדת חלבונים מרוכזים
יש להימנע מאכילת אגוזים ובשר, או ביצים ובשר, או גבינה ואגוזים, או גבינה וביצים, בארוחה אחת. מומלץ אף להימנע משילוב בשר וחלב או ביצים וחלב, או אגוזים וחלב באותה ארוחה, ולהקפיד לאכול מאכלי חלב בנפרד.
החלבונים מכילים הרכבים שונים שכל אחד מהם משפיע באופן שונה על מיצי העיכול, לכן יש להפריד ביניהם ולאכולת בכל ארוחה סוג חלבון אחד.
הפרדת פירות חומציים מחלבונים
כלומר, תפוזים, עגבניות, לימונים, אננס ופירות וירקות חומציים אחרים, אינם צריכים להיות משולבים עם בשר וביצים אלא עם שומני חלבון כגון אבוקדו, גבינה או אגוזים. חומצות הפירות והירקות מהווים השפעה מדכאת המתבטאת בתסיסת החומצה בתהליך העיכול, מעכבים את זרימת מיצי הקיבה ומתבטאים בריקבון בתהליך העיכול, שכן גבינה ואגוזים הם חלבונים שאינם מתפרקים במהירות כשמשלבים אותם עם מזונות חומציים.
עמילן מרוכז אחד בכל ארוחה
כלל זה חשוב יותר כאמצעי להימנע מצריכת יתר של עמילנים שונים, מאשר כאמצעי להימנע מצירופים שליליים של מזונות. בעוד שאכילת יתר של עמילנים עלולה להוביל לתסיסה, אין כל ודאות כי שילוב שני עמילנים יעשה זאת.
אכילת מלונים בנפרד
יש לאכול את כל סוגי המלונים בנפרד ממזונות אחרים, היות והם מתפרקים מהר מאוד בבטן, ואינם משתלבים היטב עם מזונות אחרים.
אכילת מוצרי חלב בנפרד
חלב פועל כמבודד קיבה, ומעכב את פעולת מיצי הקיבה למשך זמן מה לאחר הארוחה. הוא אינו מתעכל בבטן, אלא בתריסריון, ולכן הקיבה אינה מגיבה עם הפרשתו. כך נמנע תהליך עיכול של מזונות אחרים המשולבים עם מוצרי חלב. אפשר לאכול מוצרי חלב עם עמילן, כל עוד הוא טהור, אך לא קיימים מזונות עמילניים טהורים.
השפעת דיאטת צירופי המזון על המעיים
בהתחשב בעובדות הידועות על תהליך העיכול במעיים, יש להקפיד על שילובים נכונים של מזונות. במילים אחרות, ארוחה המכילה צירופי מזונות נכונים משפרת את תפקוד העיכול, בעוד שארוחה המכילה צירופי מזונות שאינם נכונים פוגעת בתהליך העיכול.
שומן בכמויות גדולות מרסן הפרשה נוספת של מיצי קיבה, ובכך מעכב את עיכול חומרי החלבונים. בנוסף, הריקבון והתסיסה המתחילה בבטן כתוצאה משילובים שאינם נכונים, משפיעה גם על המעיים.