דיאטת Raw Food היא דיאטת מזון גולמי, הכרוכה באכילת מזון שאינו מעובד, צמחי ובאופן אידיאלי אורגני. לפחות שלושה רבעים מהתזונה צריכה להיות מורכבת ממזון שאינו מבושל. חלק משמעותי מתזונה זו הוא תזונה טבעונית, כלומר הימנעות מאכילת מוצרים מן החי, ואנשים המקפידים על דיאטה זו טוענים כי היא משפרת את הבריאות באופן משמעותי.
מהי דיאטת Raw food?
דיאטה זו ניתנת לביצוע בארבע צורות אפשריות:
- תזונה צמחונית טבעית – ניתן לאכול ביצים ומוצרי חלב, אך רוב המזונות הם גולמיים.
- תזונה טבעונית טבעית – הימנעות מכל המוצרים מהחי, כולל ביצים ומוצרי חלב, ורוב המזונות הם גולמיים.
- מוצרים גולמיים בלבד – ניתן לאכול מוצרים על בסיס צמחי ומוצרים מן החי, אך עליהם להיות גולמיים בעיקר.
- בשרים בלבד – רוב התזונה יכולה להיות מורכבת ממוצרי בשר, כל עוד הם טריים בלבד.
מזונות אותם ניתן לאכול בדיאטת Raw Food
המוצרים הניתנים לאכילה בדיאטה זו כוללים:
- שעועית
- פירות יבשים
- פירות וירקות טריים
- מיצי פירות וירקות
- דגנים
- קטניות
- חלב קוקוס
- אגוזים
- מזון אורגני או טבעי שלא עובד
- מים מינרלים
- אצות
- זרעים.
בהתאם לאורח החיים, ההעדפות האישיות והנטייה האישית לתזונה, ניתן לאכול ביצים; דגים; בשר; חלב ומוצרי חלב גולמיים שאינם מפוסטרים. מזונות אלו יש לבשל בשיטה מיוחדת. החימום או הבישול היחיד המותר הוא לפירות ולירקות.
למי מתאימה דיאטת Raw Food?
זוהי שיטת תזונה טבעונית דלת שומן עליה מקפידים בדרך כלל צמחונים וטבעונים, או אנשים המעוניינים לעבור לדרך חיים בריאה יותר. ירקות ופירות נחשבים למזונות הבריאים ביותר, שכן הם מכילים רכיבים תזונתיים רבים להם זקוק הגוף, והם מהווים חלופה בריאה לתשוקה למזונות מתוקים.
טבעונים וצמחונים מבקשים למנוע את הפגיעה בבעלי חיים, אך זו אינה הסיבה העיקרית להקפדה על תזונה זו, אלא העקרונות המנחים העיקריים הם תזונה גולמית, כלומר, מזונות שאינם מבושלים, היכולים לכלול גם בשר.
גם אנשים המקפידים על איכות הסביבה דוגלים בשיטת אכילה זו היות והיא חוסכת משאבים לחקלאות, מעודדת נטיעת עצים, מפחיתה את ההרס האקולוגי ומפרנסת חקלאים. מעבר להיותה דיאטה, זוהי דרך החיים בה דוגלים אנשים המקדישים את חייהם ליצירת עתיד בריא יותר לאנושות.
יתרונות דיאטת Raw Food
אכילת מזונות שאינם מבושלים מובילה לירידה משמעותית במשקל. דיאטה זו משפרת אף את יכולת הגוף להימנע ממחלות ולהילחם בהן, במיוחד במחלות כרוניות. מזונות גולמיים וחיים מכילים אנזימי מזון חיוניים, שאם הם עוברים בישול או חימום, הם נהרסים.
אנזימים הם כוח החיים של המזון. הטבע העניק לכל מזון את התערובת המושלמת הייחודית לו. אנזימים חיוניים אלו מאפשרים עיכול מזון באופן מלא ללא הצורך להסתמך על אנזימי העיכול של הגוף.
תהליך הבישול הורס או משנה אנזימים אלו, כמו גם את הוויטמינים והמינרלים החיוניים. בנוסף, מזון מבושל כרוך ביותר זמן עיכול והוא סותם חלקית את העורקים ומערכת העיכול עם שומנים, חלבונים ופחמימות. היתרונות הבריאותיים של דיאטת מזון גולמי הם הגברת האנרגיה; שיפור העור והמראה החיצוני; שיפור העיכול; הפחתה במשקל; הפחתה משמעותית של הסיכון למחלות לב וכלי דם.
דו"ח שפורסם באוקטובר 2012 על ידי מהנדסי מזון מסביר כי דיאטה המבוססת על צמחים או המפחיתה באופן משמעותי או מבטלת לחלוטים מזונות מעובדים ומבושלים, מפחיתה באופן משמעותי את הנטייה הגנטית לפתח מחלות כרוניות, כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם וסרטן.
חסרונות דיאטת Raw Food
חלק מהתזונאים מסבירים כי תזונה זו עלולה להיות לא בטוחה ויש להקפיד על אמצעי זהירות הכוללים:
כוסמת – כשאוכלים אותה בכמויות גדולות, היא עשויה להיות רעילה לאנשים בעלי עור בהיר. היא גורמת לרגישות לאור, כמו גם למספר בעיות עור אחרות.
שעועית וכרוב – מכילים חומר כימי העלול להיות רעיל כשהם נצרכים בכמויות גדולות.
נבטים – עשויים להיות רעילים אם אינם נשטפים היטב.
ביצים שאינן מבושלות – מעכבות ויטמין B7. צריכת החלבונים עלולה להשבית את תפקוד הוויטמין, וחיידקי סלמונלה נמצאים בביצים חיות, ועלולים לגרום למחלות קשות.
אפונה – בכמויות גדולות היא עלולה לגרום לחולשה נוירולוגית של הגפיים התחתונים.
בשר – כשאוכלים אותו חי, הוא עלול להכיל חיידקים, טפילים ווירוסים מזיקים.
חלב – כששותים חלב שאינו מפוסטר הוא עלול לגרום למחלות ריאה.
קראו עוד: איך לשרוד את חג הפסח כצמחוני?