וסטיבוליטיס, או דלקת מבוא העריה, היא תופעה שבאה לידי ביטוי ברגישות מוגברת ברקמת העור הממוקמת בין פתח הנרתיק לפות, הנקראת ווסטיבולום.
מדובר על מחלה שכיחה מאוד שנחשבת לאחד מהגורמים השכיחים ביותר לתלונות בנוגע לכאבים בזמן קיום יחסי מין. המחלה נפוצה בעיקר בקרב נשים צעירות במהלך השנים הראשונות של חיי המין שלהן ושכיחותה נעה בין עשרה לעשרים אחוז.
התלונה הנפוצה ביותר בקרב החולות היא תחושה של כאב או תחושה של צריבה עזה בזמן קיום יחסי מין אך במקרים החמורים ביותר, גם ניסיון להחדרת טמפון לנרתיק או בדיקה גניקולוגית פשוטה עלולים לגרום להופעת תחושות אלו.
ישנן תיאוריות רבות בנוגע לגורמים לתופעה שכיחה זו אך נכון לכתיבת שורות אלה, החוקרים בתחום טרם הגיעו להסכמה בנוגע לאטיולוגיה הברורה של המחלה. חלק מהחוקרים מאמינים כי מדובר על מחלה בעלת שורשים נפשיים אחרים מאמינים כי מדובר על מחלה בעלת מרכיבים גנטיים או הורמונאליים מסוימים ועוד.
כיצד מטפלים בווסטיבוליטיס?
מאחר והגורם לווסטיבוליטיס אינו ברור, הרי שישנו מגוון רחב מאוד של טיפולים המוצעים לסובלות מהתופעה. בין היתר מדובר על טיפול פסיכולוגי, שימוש בתרופות נגד פטריות, נגד חיידקי מעיים, נגד כאב או נגד דלקת, טיפולים כירורגיים שבהם מסירים את הרקמה הרגישה, טיפולים שמבוססים על הזרקת תרופות לשיכוך הכאבים באזור ועוד.
לצד כל אלה קיימת דיאטה שמטרתה להפחית את חומרת התסמינים. אמנם טרם הוכח כי הדיאטה יכולה למגר את התופעה באופן מוחלט במחקרים מדעיים, אך ככל הנראה שילוב של הדיאטה במערך הטיפולים הכולל עלול לסייע במידת מה להקלה על חומרת הכאבים ותחושת הצריבה.
דיאטת אלימינציה
עוד לפני שמגיעים לדיאטה עצמה, הרי שחלק מהמטפלים שעוסקים בין היתר בטיפול בווסטיבוליטיס, דוגלים בכך שיש בראש ובראשונה לנסות לזהות מאכלים או מוצרי מזון שונים שיש בכוחם להחמיר את התופעה. לפיכך בתחילת הטיפול חלק מהמטפלים נוהגים להנחות את המטופלת להימנע מצריכה של מזונות שונים שחשודים ככאלה שמסוגלים להחמיר את הבעיה ולנסות להבחין האם אכן חל שיפור במצבה.
לאחר מכן מנחים המטפלים את המטופלת להוסיף באופן הדרגתי ומבוקר ככל האפשר לתפריט היומי את המוצרים השונים בזה אחר זה תוך מתן תשומת לב לכל שינוי שעלול להתרחש בעקבות הוספת מוצרי המזון השונים.
דיאטה דלת אוקסלטים
במקרים רבים המטופלות מונחות לצרוך דיאטה דלת אוקסלטים במטרה להביא מזור לסבלן. במסגרת הדיאטה על המטופלות להימנע מצריכה של חטיפי סויה, בירה, תה, קקאו, שוקולד, חמאת בוטנים, טופו, מרק עגבניות או ירקות, פלפל שחור, סלרי, שעועית, חצילים, פטרוזיליה, סלק, מיצי הדר, תות שדה, פטל, אוכמניות ועוד. כמו כן קיימת המלצה להימנע מצריכה של יותר ממאתיים וחמישים מיליגרם ויטמין C ליום.
דיאטה זו היא דיאטה מקובלת שמוצעת על ידי חלק מהמטפלים משום שלפי אחת מהתאוריות בנוגע לאטיולוגיה של וסטיבוליטיס, מדובר על תופעה שמקורה בשקיעה של מלחי אוקסלט במבוא העריה.
הערה חשובה לגבי הדיאטה
העיקרון החשוב ביותר לטיפול בווסטיבוליטיס הוא בירור הגורם לכאבים ולתחושת הצריבה. פעמים רבות ניתן לאבחן בבירור את המקור לבעיה ולטפל בו ישירות. כך למשל דלקת כרונית יכולה להיות תוצאה של קנדידה, זיהום של חיידקים מסוימים באחת מבלוטות הברטולין ועוד. במקרים רבים המקור לתסמינים הוא דווקא אלרגיה לחומר כימי כלשהו שנמצא במוצרי בישום אינטימיים, תגובה לתרופה מסוימת ועוד.
בנוסף לכך, חשוב מאוד לשלב את הדיאטה במערך הטיפולים הכולל תוך ביצוע מעקב רפואי אחרי המחלה ולהימנע מלבחור בדיאטה כטיפול היחיד בבעיה.