רוב האנשים חולקים תפיסה שגויה משותפת לאחר ניתוח השתלת איברים. הם פשוט אינם מבינים את משמעות הניתוח שעברו, והיקפו. רבים מהם סבורים שההתאוששות היא עניין של מספר שבועות.
יש לדעת כי ההתאוששות היא תהליך מורכב, הכרוך במספר הטבות כמו גם אתגרים. מומחים מסבירים שהאתגר הראשי אליו יש להתרגל הוא משטר התרופות, שנועד למנוע את דחיית האיבר החדש. קיים אף סיכוי שיהיה צורך לשוב לבית החולים לביצוע ניתוח קטן יותר. כדי שההתאוששות תעבור בצורה חלקה, יש להבין את האתגרים הנפוצים.
רגשות לאחר השתלת איברים
החדשות הטובות: רוב המטופלים מרגישים טוב יותר לאחר הניתוח. הם חווים תחושת רווחה מוגברת, הגובלת לעיתים קרובות באופוריה.
אך בעוד שתחושת התרוממות הרוח היא נפלאה, יש לזכור שלא ניתן להאיץ בגוף להתאושש מהר יותר מכפי שהוא מסוגל.
תחושת האופוריה מתרחשת מיד לאחר הניתוח, אך ככל שנמשכת תקופת ההתאוששות, מטופלים רבים מתמודדים עם מצבים מפחידים ורגישים. לפני הניתוח הם נאלצו להתמודד עם מחלה מסכנת חיים, לאחר מכן המתינו להשתלה, ולאחר הניתוח הם מתאוששים מההליך המורכב, ומסתגלים לחיים החדשים. אין זה מפתיע שרבים מהם מפתחים דיכאון וחרדה כרונית.
התרופות עשויות להחמיר את המצב ולגרום לתנודות במצב הרוח. אין לקבל מצבים אלו כפי שהם, ויש לבקש עזרה, כולל השתתפות בקבוצת תמיכה.
תרופות לאחר השתלת איברים
מטופל שעוזב את בית החולים לאחר הניתוח, מקבל תרופות רבות לטיפול במצבים בסיסיים כגון לחץ דם.
אך תרופות אחרות שומרות על הגוף מפני לחימה באיבר החדש. מטופלי השתלת לב, למשל, עשויים לקבל עשרה או 15 מרשמי תרופות.
כדי למנוע בעיות לאחר ההשתלה, יש לקחת את התרופות כפי שנקבע, להבין מהו התפקיד של כל תרופה ומהן תופעות הלוואי האפשריות.
יש להתייעץ עם הרופא לגבי אופן נטילת התרופה, עם או ללא מזון, ואם ניתן לקחת במקביל ויטמינים או תוספי תזונה שונים כגון סידן.
התאוששות לאחר השתלת איברים
תקופת ההתאוששות כרוכה במערכת יחסים מתמשכת עם הצוות הרפואי. בהתאם לסוג ההשתלה והמצב הבריאותי, נקבע לוח זמנים לבדיקות ומעקבים.
לדוגמא, מטופל שעבר השתלת לב, מתבקש להיפגש עם הרופא פעמיים בשבוע במשך חודשיים. קיים צורך בבדיקות דם על מנת לעקוב אחר ההתקדמות, ולהקפיד במשך כל החיים על מניעת זיהומים, באמצעות הימנעות ממגע עם אנשים חולים או אנשים שקיבלו לאחרונה חיסונים, היות והנגיף מפניו חוסנו, עדיין נמצא בגופם.
יש לדווח מיד על תופעות לוואי לאחר השתלת איברים, וחשוב להקפיד על שליטה במצבים רפואיים בסיסיים, כגון סוכרת ולחץ דם גבוה. אם אדם איבד כליה כתוצאה מסוכרת, למשל, ואינו מסוגל לשמור על שליטה ברמות הסוכר, הכליה הנותרת עשויה להיפגע.
הבנת השלכות ניתוח להשתלת איברים
כשמבינים את היקף הניתוח והשלכותיו, ניתן להשיג איכות חיים טובה יותר, ולעקוב בקלות אחר כל הצעדים הבריאותיים החדשים כגון נטילת תרופות בהתאם ללוח הזמנים שנקבע.
יש לטפח מערכת תמיכה חזקה במיוחד מיד לאחר הניתוח. מומלץ שאדם נוסף ילמד על התרופות שנקבעו, כך שיוכל להוות רשת ביטחון למטופל בתקופת ההתאוששות בבית.
בעיות בתפקוד המיני
חלק מהאנשים שעברו השתלת איברים מפתחים מספר בעיות בתפקוד המיני, כגון ירידה בכושר המיני או אובדן התפקוד. תסמינים אלו עשויים להיגרם כתוצאה מבעיות בריאות, תרופות, מתח, או שילוב מצבים אלו.
למרות שהמטופלים עשויים להיות נבוכים, עליהם לקבל עזרה. אין במה להתבייש, והרופא יוכל לפתור את הבעיה.
בעיות במערכת העיכול – זוהי תופעת לוואי שכיחה למדי של סטרואידים. הרופא ירשום תרופות לטפל במצב זה, יש לנקוט בצעדים להרגעת הבטן, כגון לקחת את התרופות עם הארוחות על מנת להפחית את הגירוי, ולהימנע מאלכוהול ומשקאות המכילים קפאין.
אולי יעניין אותך גם:
שיקום בבית למחלימים מניתוח השתלת כליה
פיזיותרפיה בבית לאחר השתלת כליה
גאווה ישראלית: בתוך 48 שעות הושתלו 18 איברים וישראל קבעה שיא חדש