הפרעות אכילה שייכות לקבוצת ההפרעות הנפשיות אשר באות לידי ביטוי באכילה לא סדירה ובצורה אובססיבית שגורמת לנזקים בריאותיים, הן מבחינה גופנית והן מבחינה נפשית.
אצל אנשים הסובלים מהפרעות אכילה מתגלים עם הזמן נזקים פיזיים ורגשיים שבחלקם הם בלתי הפיכים.
הפרעות אכילה נובעות מסיבות גנטיות – עבר משפחתי של הפרעות אכילה, סיבות ביולוגיות, סיבות פסיכולוגיות וסיבות תרבותיות – חברתיות כאחד.
הפרעות אכילה הן מחלות אשר מידרדרות עם הזמן ואם לא מטפלים בהן הן נהיות מחלות כרוניות והן עלולות לגרום לנזקים חמורים ואפילו למוות. שיעור התמותה של האנשים הסובלים מן ההפרעות הללו נע בין 17%-10%. למרות כל העובדות שהפרעות האכילה ידועות היום וחולים רבים מתגלים מדי יום, עדיין החברה המערבית בה אנחנו חיים לא מבינה אותן.
מרבית מהחולים הן נשים (יותר מ-7 מיליון נשים בכל העולם) שנמצאות בטווח הגילאים שבין 41-12 והחברה לא מסוגלת להבין למה הן מייחסות למשקל גופן חשיבות רבה כל כך, למה הן לא מסוגלות לשלוט על הצורך הבסיסי שלהן לאכול, למה הן מתחילות דיאטה שמתפתחת להפרעת אכילה, ולמה מרביתן מתנגדות לקבל טיפול, יותר מאשר חולים במחלות נפש אחרות.
סוגי הפרעות אכילה
הפרעות אכילה הן קשת רחבה מאוד של מחלות, כאשר הן יכולות להיות הפרעה של אכילת רעלים מסוגים שונים, אכילת חפצים בלתי אכילים שהגוף לא מצליח לעכל, סינדרום האכילה הלילית ועוד מחלות שונות, כאשר השלוש הבולטות ביותר מבין הפרעות האכילה בעולם והקשות במיוחד הן:
אנורקסיה נרבוזה
הפרעת אכילה מסוכנת מאוד שבה החולים פוחדים שמא ישמינו, מפסיקים לאכול והם מאבדים ממשקל גופם והופכים להיות רזים באופן קיצוני. אנורקסיה פוגעת במערכות שונות בגוף חוץ מהירידה המסוכנת במשקל וישנם מקרים שהיא אפילו גורמת למוות (כ-5% חולים מתים מן המחלה).
אנורקסיה היא מחלת נפש מסוכנת וקטלנית שבה האדם מסרב בתוקף לשמור על משקל גוף נורמלי ואף למטה ממנו. חולי אנורקסיה מצליחים לדכא את התיאבון שלהם בצורה רצונית ולגרום לירידה קיצונית במשקל.
תופעות הלוואי של האנורקסיה מסוכנות ביותר ופוגעות בגוף – הפסקת הווסת, כחישות, המערכת החיסונית נפגעת, רגישות יתר על המידה לזיהומים, נטייה להתקפי לב, בריחת סידן (אוסטאופורוזיס) ועוד.
אורתורקסיה
אובססיה לאכילה בריאה אשר עלולה לפגוע בבריאות הגוף. הפרעת אכילה מהסוג הזה מתבטאת באכילת דברי מזון בצורה כפייתית כאשר בראשם עומד הקריטריון הנוקשה במיוחד של אוכל בריא.
האנשים אשר סובלים מהפרעת אכילה זו מצמצמים את מבחר המאכלים שנכנסים אליהם לפה, מה שמשפיע לרעה על המצב הנפשי שלהם. החולים באורתורקסיה סובלים מצורך לשליטה מוחלטת על חייהם, הם פרפקציוניסטים ברמה גבוהה ויש להם כוח רצון עז. המחלה הזאת פוגעת ביכולת של החולים לנהל את חייהם בכל התחומים.
בולימיה נברוזה
המחלה באה לידי ביטוי בזלילת אוכל מבלי שיהיו מעצורים בדרך שאחריה הגוף מתרוקן באופן יזום ולא כדרך הטבע. החולים בבולימיה יאכלו כל דבר עד שירגישו בחילה או כאב ושאי אפשר להכניס לפה עוד פירור. לאחר האכילה המאסיבית הם מרוקנים את הגוף בצורה של הקאות, נטילת חומרים משלשלים, חוקן ועוד. משקל גופם של חולי הבולימיה הוא תקין.
טיפול בהפרעות אכילה
אמנם לכל הפרעת אכילה יש מאפיינים משלה אך כולן משלבות יחד בעיות נפשיות ובעיות גופניות כאחד. מסיבה זו ישנן כמה דרכים לטפל בכל הפרעות האכילה שהן שותפות לכולן, כמובן עם התמקדויות בהתאם לסימפטומים המסוימים.
דרכי הטיפול השונות כוללות טיפול פסיכולוגי בהפרעות אכילה, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול משפחתי, אשפוזי החולים במחלקות לבריאות הנפש, ייעוץ דיאטטי ומתן תרופות.