הקצאת איברים הינה בעיה אתית ומוסרית, שעולה לסדר היום כאשר מדברים על שוויון וחלוקה צודקת. המרכז הלאומי להשתלות של משרד הבריאות עושה הכול על מנת שתחום הקצאת איברים יתנהל באופן צודק ועל פי קריטריונים ברורים מראש. במאגר הממתינים להשתלת איברים, נמצאים כל אותם חולים הזקוקים לתרומת איברים, שם גם מצוין מצבם הרפואי וחלוקתם על פי סוג האיבר הנזקק וסיווג הרקמות.
הקצאת איברים מתבצעת במרכז הלאומי להשתלות של משרד הבריאות על פי החלטת המחשב, וללא התערבות אדם. איברים אשר מיועדים לתרומה ברחבי הארץ, מועברים ישירות למחשב המרכזי על ידי מתאמות ההשתלה במרכז הרפואי ומוקצים על פי הקריטריונים. התאמת האיבר והמקבל נעשית במרכז, ומשם נשלחת ההוראה לבית החולים להתחיל להנציל את האיברים.
עקרונות הקצאת איברים
במרכז הלאומי להשתלות איברים של משרד הבריאות קיימת רשימה אחת של אזרחי מדינת ישראל הממתינים להשתלה. הנתונים כוללים פרטים רפואיים על החולים השונים, ועל האיברים אשר אמורים להיות מוקצים להם. במחשב המרכז, קיימת תוכנה אשר נבנתה על פי הפרמטרים החשובים לכל איבר ולמידת ההתאמה לחולים, כמו למשל גורמים אימנולוגיים שונים.
כאשר מתקבלת תרומת איברים באחד מבתי החולים בארץ, פרטיה מועברים למחשב המרכזי של משרד הבריאות, ומתבצעת בו בזמן ההתאמה בין האיבר לחולה הממתין. ולכן ערכת הקצאת איברים היא שוויונית ושקופה ולא מעורבים בה שיקולים זרים כמו דת או לאום. תוכנות המחשב נמצאות בבקרה קפדנית של המרכז להשתלות של משרד הבריאות, ומתעדכנות באופן קבוע.
עדיפות בהשתלת איברים לבעלי כרטיס אדי
על מנת לעודד ולעלות את אחוז החתימות על כרטיס אדי ובכך גם השתלת איברים, נעשה ניסיון להקנות עדיפות בהקצאת האיברים לבעלי הכרטיס. החוק מכבד חתומים על הכרטיס בעלי ותק של שנה. חוק זה נועד להגן על הקצאת איברים אשר תיעשה עקב שיקולים שאינם רפואיים גרידא. עם זאת, החוק מכליל גם את קרובי המשפחה מדרגה ראשונה של החותם או קרובי משפחה של תורם בפועל.
הכלל האתי העומד בבסיס החוק אומר כי כל הפרטים בחברה ייהנו כאשר כל אחד מהם יתרום את חלקו. שיטה זו מכונה "אלטרואיזם הדדי". כמו כן, חוק זה נועד לתת מענה לאותו ציבור חותמים אשר מעוניינים הן בתרומת האיברים והן בקבלת איברים. ציבור אחר, המוכן רק לקבל איברים, אך לא לתרום לא יוכל ליהנות מעדיפות או מתורים מקוצרים בעת הצורך.
שיטת הקצאת איברים להשתלת כבד
לכל איבר מהאיברים השונים, יש שיטת הקצאה המתאימה לו. השתלת כבד, למשל הינה פעולה אשר יכולה להועיל רבות לחולים בעלי אי ספיקה, גידולים והפרעות מטבוליות שונות. מכיוון שרשימת הממתינים להשתלת כבד בארץ היא ארוכה, בעוד שהתרומות מעטות, ישנו צורך בתהליך הקצאת איברים אשר יהיה שקוף ושיווני כמה שניתן.
כמו כן, קיימת ציפייה כי ההשתלה תהיה בעלת אחוזי ההצלחה הגדולים ביותר האפשריים. ולכן רשימת הקצאת האיברים תקדם את אותם חולים בעלי עדיפות רפואית, אשר נמצאים בסיכון המוגבר ביותר.
לשם מתן עדיפות לחולים קשים יותר, פותחה נוסחה בארצות הברית אשר לוקחת בחשבון את ערכי הקריאטנין, תפקודי הקרישה והבילירובין. לכל אחד מערכים אלה ניתן מספר, על פי גודלו, שמאפשר לדעת את חומרת הבעיה אצל חולה ספציפי.
נוסחה זו פותחה ונוסתה בהצלחה, ונמצא כי ככל שהמספר גבוה יותר, שיעורי התמותה גבוהים יותר ולכן האדם יצטרך להיות בראש רשימת הממתינים.
ראו גם:
חוות דעת רפואית להשתלות איברים