אילו מאכלים עלולים לגרום להרעלת מזון?

מאכלים שעלולים לגרום להרעלת מזוןאחת למספר חודשים, זה קורה. מזון מסוים נחשד כנגוע בחיידקים מסוימים. הפרסום בתקשורת מביא לפאניקה רבתי בציבור הרחב: משרד הבריאות מפרסם אזהרות, המוצרים מורדים מהמדפים אבל לא לפני שהישראלי הממוצע בוחן בדאגה את מוצרי המזון שרכש. ברוב המקרים מדובר בתקלה נקודתית, אבל באחרים במצב מורכב פי כמה.

אם תשאלו מומחי בריאות בישראל ומחוצה לה, תגלו שיש רשימה של "חשודים מיידיים" בכל הנוגע להרעלות מזון: מוצרים שמי שצורך אותם נמצא בסבירות גבוהה יותר לסבול לא רק משלשולים ומכאבי בטן – שמופיעים אצל כל אחד מאיתנו בשלב זה או אחר – אלא גם לנזקים מורכבים יותר, אפילו מוות.

אלו הם המאכלים המסוכנים יותר

לא צריך להיות מומחה לתחום כדי לדעת שאופן ההכנה של המאכלים שאנחנו מכניסים לפה שלנו עשוי להשפיע על בטיחות הצריכה שלהם: הדוגמא המובהקת היא מים שאנחנו מרתיחים כדי להשמיד את כל החיידקים בהם, או נשים שבמהלך חודשי ההריון נמנעות לחלוטין, על פי כל ההמלצות הרפואיות, מצריכה של סושי או בשר שאינו עשוי לחלוטין. ההמלצה לצרוך בשר מבושל נכונה גם לאוכלוסייה הרחבה: הבישול עשוי להביא לחיסולם של החיידקים ושל הפטריות, ובכך למנוע את כל הצרות הצרורות.

את הסקירה אנחנו מתחילים עם בצק שאינו אפוי, כמו גם קמח גולמי, אשר הצרה היא שאנשים לא תופסים אותם כמחוללי סיכון כלשהו: הבעיה היא שעלולים להצטבר בהם חיידקים שעוברים לאחר מכן לאדם ומסכנים את הבריאות שלו. דוגמא נוספת למזון בעל פוטנציאל לנזק, שנתפס דווקא כבריא, הוא סלטים מוכנים. סלטים אלה עלולים להכיל סלמונלה, בעיקר כאשר יש בתוכם עלים "שבורים" המפרישים מיצים מזיקים. על פי מחקרים שנערכו, נוכחות העלים השבורים עלולה להעלות את דרגת החומרה של החיידק ופוטנציאל ההדבקה שלו.                                                                                                                                                                                                                                                 בשנים האחרונות התפתח במדינות שונות בעולם, בראשן ארצות הברית, טרנד של מים "גולמיים" (RAW) – מים שאנחנו צורכים מהמקור הטבעי שלהם, בלי הליכי סינון. מיותר לציין מדוע הטרנד הזה הוא הכל חוץ מבטוח מבחינה גופנית, כאשר במים אלה עלולים להופיע חיידקים, טפילים, וירוסים ושלל מזיקים.

ביצים וחלב

ממשיכים עם ביצים, גם הם מהוות משתנה מרכזי מאד במשוואת התפריט שלנו. הביצים עלולות לכלול סלמונלה וחיידקים אחרים כאשר הן אינן מבושלות, ולכן ההמלצה הבריאותית המרכזית היא לבשל אותן כראוי לפני שמכניסים אותן לפה. הקפידו תמיד לרכוש ביצים בארוזות חד פעמיות סגורות ובחנויות בעלות מערכות מיזוג אוויר, בדקו את תאריך השיווק וסקרו את הביצים מבחינה ויזואלית. ביצה סדוקה או מלוכלכת עלולה להביא להרעלת מזון.

מוצרי חלב לא מפוסטרים – שגם הם הגיעו לרמת טרנד בשנים האחרונות – נחשבים למסוכנים אף הם לצריכה. כך למשל חלב נאקות עלול לכלול בתוכו את חיידק הברוצלוזיס, שעלולה להביא מצדו לקדחת מלטה ולצרות צרורות אחרות.

כשהנזקים לסביבה עלולים להגיע למזון

הזיהומים האפשריים מושפעים מהתנאים הסביבתיים של כדור הארץ, במיוחד באזורים שהמזון הספציפי הנבחר מגיע ממנו. אם לוקחים בתור דוגמא את ההתחממות הגלובאלית הידועה לשמצה, היא משפיעה על כדור הארץ בדרכים שונות. התחממות מי האוקיינוסים נכנסת לסקירה הנוכחית מכיוון שבכוחה השלילי להביא לחיידקים או לטפילים. כשאנחנו צורכים למשל צדפות שמגיעות ממים שכאלה, אנחנו עלולים להכניס את כל הצרות הצרורות האלה לתוך הגוף שלנו.

בכל מקרה, מומלץ להיות זהירים במזון שאנחנו מכניסים לגוף שלנו, במיוחד במאכלים שהוזכרו כאן אבל גם באופן כללי יותר. על כל מצב חריג (תסמינים מרובים או "חזקים" מדי) מומלץ לגשת לאבחון בהקדם האפשרי.