השתלת מח עצם

מח עצם או לשד עצם הינו רקמה ספוגית הנמצאת בתוך העצם ובה מיוצרים כל סוגי התאים ובכל רמות ההבשלה הקיימות: תאי הדם הלבנים הקשורים למערכת החיסון, תאי הדם האדומים וטסיות הדם הקשורות לקרישות הדם. מח עצם נחשב לאחת הרקמות הגדולות והחשובות בגוף האדם. השתלת מח עצם נועדה לפתור מגוון מחלות כמו לוקמיה ולימפומה או פגם מולד במח העצם.

השתלת מח עצם יכולה להיעשות מגורם אלוגני, כלומר מגורם זר או מהאדם עצמו. לפני ההשתלה, אמור המטופל לעבור סדרת כימותרפיה אשר תעזור בהריסת הקיים, על מנת שיוכל לקבל את מח העצם החדש. ההתאמה מבחינת סיווג הרקמות בין מח העצם והמושתל צריכה להיות התאמה מרבית על מנת שגוף המושתל לא ידחה את השתל.

השתלת מח עצם מתורם

השתלה זו נועדה על מנת לעזור לכימותרפיה להרוס את כל תאי הסרטן הקיימים. את מח העצם בדרך כלל לוקחים מקרוב משפחה, אח או אחות, ובמקרים נדירים כאשר ישנה התאמה מלאה, ישנה אפשרות לקחת מאדם זר.

 תהליך ההשתלה הינו מסובך ונעשה במחלקות מיוחדות בבתי חולים. במשך מספר שבועות לאחר ההשתלה, יצטרך החולה לשכב בחדר מבודד על מנת שלא יידבק בזיהומים כאשר ספירות הדם שלו נמוכות. כמו כן תהליך ההכנה לקראת ההשתלה הינו קשה ורווי סיכונים מידיים ומאוחרים.

השתלת מח העצם נועדה על מנת לעזור לגוף לתקוף את התאים הסרטניים, אולם היא גם יכולה לעורר את מחלת השתל כנגד המאחסן. בתגובה זו, תוקפים התאים גם רקמות או אברים בריאים לחלוטין. על מנת להתגבר על תהליך זו או להפחיתו, משתמשים בתרופות רבות אשר יכולות לטפל בנושא זה. תופעות הלוואי של תרופות אלו יכולים להיות החלשת מערכת החיסון ולכן נטייה לזיהומים שונים, חיידקיים, ויראליים או פרזיטים.

השתלת מח עצם מהחולה עצמו

השתלת מח עצם זו נועדה על מנת לעזור למטופל לקבל טיפול כימותרפי במינון גבוה. ההשתלה יכולה לשמש מגוון גדול יותר של מחלות כמו מיאלומה ואף סרטן האשכים. ההגבלות להשתלת מח עצם מגורם זר הינן גיל החולה ומציאת תורם מתאים. לאחר הטיפול הכימותרפי וכתופעה הנובעת ממנו, נהרס כל מח העצם של האדם, או מרביתו.

על מנת להחזיר לגוף את התאים הנחוצים לו, נעשית השתלת מח עצם ממקור עצמי – השתלת תאי גזע. תאי הגזע, אשר נלקחים מגופו של החולה, בטרם עבר את סדרת הכימותרפיה, מוחזרים לו בסוף התהליך, כאשר הם נקיים מסמנים סרטניים. התהליך נחשב לפעולה פשוטה יותר מאשר השתלה מגורם זר, ובעל תופעות לוואי וסיבוכים מועטים יותר.

הליך השתלת מח עצם

השתלת מח עצם כולל כמה שלבים, חלקם מקדימים את הפעולה עצמה, וחלקם נעשים אחריה. בשלב הראשון, מקבל החולה מנה מוגברת של כימותרפיה, אשר נועדה להרוס את תאי הסרטן הקיימים בגופו ולהביא אותו להפוגה מהמחלה. לאחר הטיפול, בשלב השני, נלקחים מהמטופל תאי גזע. במקרים מסוימים, ההשתלה יכולה להתבצע גם כשישנם תאים סרטנים מועטים.

השלב השלישי הוא מתן כימותרפיה במינון גבוה על מנת להרוס את כל מח העצם הנותר. שלב זה הוא שלב קשה בתהליך מבחינת הרגשות הבחילה וההקאה. ניתנות תרופות אשר מטרתן להקל על שלב זה. השלב הרביעי הוא ההשתלה עצמה. תאי הגזע ניתנים דרך עירוי ועוברים למח העצם דרך מחזור הדם.

תהליך ההחלמה הכולל הוא איטי, והצפי הוא שלאחר שנה מיום ההשתלה מערכת החיסון ומח העצם חוזרים לרמתם התקינה. במקרי זיהומים מסוימים , כמו זיהומים בדרכי נשימה או שלבקת חוגרת (הרפס), יונחה החולה לחזור לבית החולים. מלבד זאת, הוא יכול לחזור לחיים תקינים ולהקפיד על אורח חיים בריא ומעקב רופא.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

השתלת תאי גזע לטיפול בסרטן הדם: אילו סוגי השתלות יש? והאם הן יעילות ללוקמיה?