כאשר משתילים מסתם לב, ניתן לבחור לעשות זאת בעזרת מסתם ביולוגי, אשר נלקח לרוב מחזיר או מפרה. מחלות של מסתמי הלב פוגעות באופן חמור ביותר בפעילות הלבבית, ובמקרים רבים על מנת לטפל בהן יש לבצע ניתוח בו מחליפים את המסתם החולה במסתם חדש. היתרון החשוב ביותר של המסתם הביולוגי הוא סיכון נמוך לפתח קרישי דם, אשר לא נוטים להתפתח במסתם אשר עשוי רקמה חיה. לעומת זאת הבעיה הגדולה עם מסתמים כאלה היא שהם נשחקים מהר מאוד, ואורך החיים הממוצע שלהם הוא 10-15 שנים בלבד.
ההבדלים בין מסתם ביולוגי למסתם מכאני
כאשר צריכים לבחור באיזה סוג מסתם להשתמש בהשתלה ההחלטה מתבססת על כך שמסתם ביולוגי אינו דורש שימוש במדללי דם אך מחזיק מעמד עד 15 שנים, ולעומת זאת מסתם מכאני (מלאכותי) דורש שימוש בתרופות לדילול דם לאורך כל החיים אך עמיד יותר, וכמעט אין צורך להחליפו בהמשך החיים.
ההבדלים האלה נובעים מהתכונות המכניות והביולוגיות של החומרים מהם עשויים המסתמים, ועל פי זה הרופאים מחליטים באיזה מסתם להשתמש. בשנים האחרונות, עם התפתחות המסתמים המלאכותיים, כמעט בכל המקרים בוחרים להשתמש במסתמים המלאכותיים על פני הביולוגיים, ורק במספר מקרים חריגים בוחרים להשתמש במסתם הביולוגי.
היתרון החשוב של המסתם הביולוגי – פחות קרישי דם
אזור מסתמי הלב הוא אזור בו עוברת זרימת דם מוגברת במהירות גבוהה. חיכוך הדם עם המסתמים עלול להביא להיווצרות קרישי דם, אשר יכולים לעשות דרכם אל איברים שונים בגוף כמו המוח ורקמות נוספות. כאשר משתמשים במסתם מלאכותי, החומר המתכתי ממנו הוא עשוי גורם להיווצרות מוגברת של קרישי דם, וכמעט כל אדם אשר משתמש במסתם מלאכותי צריך לנטול באופן יום יומי תרופות לדילול הדם ולמניעת היווצרות קרישים, כמו קומדין.
לעומת זאת, כאשר משתמשים במסתמים ביולוגיים הסיכון לפתח את קרישי הדם נמוך יותר, בין היתר מכיוון שמדובר ברקמה חיה וביולוגית אשר לא גורמת ליצירת הקרישים. ולכן, בדרך כלל אין צורך בשימוש לטווח ארוך בתרופות לדילול דם אצל אנשים עם מסתמים ביולוגיים והם יכולים לחיות באופן תקין וטבעי.
החסרונות שבמסתם ביולוגי – נדרשת החלפה שלו תוך 10-15 שנה
מסתם ביולוגי נוטה להישחק עם הזמן, ואורך חייו הוא בין 10 ל-15 שנים בלבד. ככל הנראה, חוזק הרקמות המרכיבות את המסתם הביולוגי אינו מספיק עבור זרימת הדם החזקה בלב האנושי, והמסתם נשחק עם הזמן. ולכן, כאשר מבצעים השתלת מסתם ביולוגי בצעירים, חשוב לזכור שככל הנראה יהיה צורך בביצוע ניתוח חוזר להחלפתו תוך 10-15 שנים, כאשר הוא מפסיק לתפקד כראוי.
למי מתאים מסתם ביולוגי?
בעוד ברוב המקרים בוחרים להשתמש באופן גורף במסתמים המלאכותיים, בחלק קטן מניתוחי השתלת המסתמים בוחרים דווקא במסתמים הביולוגיים המתאימים במספר מקרים הכוללים:
- אנשים מעל גיל 65 – אצל אנשים מבוגרים נוטים יותר להשתמש במסתם הביולוגי בעיקר מכיוון שרוצים למנוע מהם להשתמש במדללי דם אשר יכולים לגרום לסיבוכים שונים. שימוש בתרופות למניעת יצירת קרישים דורש אחריות רבה לאיזון רמת הקרישיות, ובמקרים רבים מופיעים סיבוכים של דימומים קשים, אותם רוצים למנוע מהקשישים. מלבד זאת, בשל הגיל המבוגר ומחלות הרקע הלבביות (לרוב מחלה מסתמית גורמת לנזק לבבי קבוע קשה ביותר), רופאים רבים נוטים להסתכן ולבחור במסתם הביולוגי, בתקווה שיחזיק מעמד ולא תידרש החלפה עד תום חייהם של המטופלים.
- נשים צעירות – אחת הבעיות עם תרופות לדילול דם הוא שלא ניתן לקחת אותן במהלך ההריון, ולכן בנשים צעירות אשר נדרשות לבצע ניתוח להחלפת מסתמים נוטים להשתיל מסתם ביולוגי. לאחר שמסיימות ללדת והמסתם הביולוגי נשחק, ניתן כמובן להחליפו במסתם מלאכותי. מלבד הנשים הצעירות, כל אדם אחר אשר לא יכול לקבל נוגדי קרישה מכל סיבה שהיא יבחר להשתמש גם כן במסתם הביולוגי.
אולי יעניין אותך גם: