העור נראה לנו כדבר טריוויאלי וכאשר מדובר על בעיות בריאותיות, החשיבות שנוטים לייחס לו היא מעטה. מדובר בטעות חמורה שכן העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו ואחד החיוניים ביותר לצורך הקיום התקין והבריא שלנו. אחת הדרכים לטיפול בעור שעבר פגיעה משמעותית היא על ידי השתלת עור.
למה אנו צריכים עור ומה קורה כשהוא נפגע?
אפשר לשייך את העור ולומר שהוא מהווה חלק ממערכת החיסון שלנו. העור משמש מעין "שומר סף" שמונע כניסה של חומרים לא רצויים אל רקמות הגוף הפנימיות. פרט להיותו מחסום מכאני בפני מזהמים, בעור קיימים גם תאים מיוחדים של מערכת החיסון שיודעים לזהות ולחסל פולשים שלא אמורים להיות שם במידה והעור נפצע.
עור בריא הוא חזק אך גמיש באותה מידה, תכונות המאפשרות לו לעמוד בתנאים קשים, אולם העור הוא לא "בלתי מנוצח" והוא יכול להיפגע על ידי חתכים, דקירות, פציעות וכוויות. כל פגיעה בעור מהווה סכנה מיידית לבריאותנו שכן על העור שלנו חיים זנים רבים של חיידקים ומזהמים אחרים שיכולים לגרום למחלה חמורה. העור יודע לתקן את עצמו ולסגור פצעים, אולם רק עד מידה מסוימת שמעבר אליה העור זקוק לעזרה.
כיצד מטפלים בעור פגוע?
אם מדובר בחתך שאינו רחב מידי וקצותיו ישרים, הדרך המקובל לטפל בו היא על-ידי תפירה ואיחוי של שני קצות החתך. התפרים יעזרו לתהליך האיחוי הטבעי של העור ופרט לצלקת, המקום צפוי להחלים החלמה מלאה.
בחתכים או פצעים נרחבים, כפי שקורה במקרה של כוויה לדוגמא, שטח גדול של עור נהרס, גדול מכדי שיוכל להתאחות בכוחות עצמו או בסיוע של תפרים. במקרים כאלו מקובל להיעזר בהשתלת עור. מדובר על תהליך בו רקמה של עור נלקחת מאזור בריא באדם שזקוק להשתלה, או מרקמה שגודלה במעבדה ומושתלת באזור הפגוע.
תהליך השתלת עור
השתלת העור ה"קלאסית" מבוצעת בצורה של ניתוח במהלכו נלקחת פיסת עור מאזור בריא במטופל והיא מושתלת על גבי האזור חסר העור. השתלת עור מבוצעת אך ורק מאדם לעצמו ולא מאדם לאדם אחר בכדי למנוע דחיית שתל.
ליום הניתוח יש להגיע לאחר צום של 6 שעות ולאחר שנלקחו דגימות דם ובוצעה שיחה עם הרופא המרדים. הניתוח עצמו מבוצע על שני אזורים בגוף: האזור ממנו נלקח השתל שנקרא "האזור התורם" והאזור אליו מועבר השתל שנקרא "אזור השתל". בתחילת תהליך ההשתלה מבוצע ניקוי של אזור השתל עד לקבלת אזור אחיד ונקי.
לאחר מכן נלקחת פיסת עור שגודלה תלוי בגודל הכוויה מהאזור התורם, המקומות הנפוצים ללקיחת תרומת עור הם אזור השוק והירך. את פיסת העור מקובל לחורר בכדי שתהיה גמישה יותר וניתן יהיה לכסות באמצעותה אזור גדול יותר. לאחר נטילת פיסת העור היא מונחת על אזור השתל ומחוברת אליו על ידי חוטי תפירה או סיכות. לאחר מכן יונח קיבוע על האזור בכדי למנוע תזוזה של השתל. האזור נחבש ולעיתים מקובע בגבס עד לקליטה של השתל. האזור התורם יראה לאחר הניתוח כאילו עבר כוויה מדרגה שנייה, אך מצב זה צפוי להחלים תוך 10-14 ימים.
אחרי הניתוח
לאחר ביצוע ההליך, האדם שטופל מועבר לחדר התאוששות ומשם לחדר אשפוז. במהלך האשפוז, התחבושות שבאזור השתל יורטבו בתמיסה אנטיביוטית מספר פעמים ביום. במקרה של כאבים חשוב לדווח לצוות המטפל בכדי לקבל טיפול מתאים במשככי כאבים. לעיתים האזור התורם כואב יותר מאזור השתל. יש להקפיד על: תזוזה מינימאלית של האזור המושתל, הגבהת הגפה ועל אכילת כלכלה עשירה בחלבונים.
במהלך החלפת התחבושות מתבצע מעקב אחר קליטת השתל והחלמת האזור התורם. משך זמן הקליטה של השתל וההחלמה משתנים מאדם לאדם וחשוב לעקוב אחריהם. האזור ממנו נלקח השתל והאזור בו הוא הושתל ישאיר צלקת קרוב לוודאי, ואף ייתכן שינוי בגוון העור.
כיום קיימת שיטה להשתלה של עור מלאכותי שגודל במעבדה מתאים שמקורם בעורלה עם תוספת של קולגן ותאים מבהמות. שיטה זו מאפשרת השתלה של יריעות עור נרחבות וחוסכת מהמטופל את ההליך הניתוחי. כיום שיטה זו אינה כלולה בסל הבריאות.