השתלת עצם בחניכיים במהלך טיפול שיניים, נועדה על מנת לטפל במטופלים אשר העצם המקורית שלהם נשחקה או נספגה עקב דלקת, חסר מולד או אובדן שיניים. בדרך כלל שתלי העצם הינם פיתוח מלאכותי או במקרים נדירים ממקור חי שהיא השתלת עצם עצמית. השתלת עצם דורשת מיומנויות טובות מרופא השיניים וידע עמוק בכירורגיה. כאשר היא נעשית בתנאים אופטימליים על ידי רופא מומחה ובעל ניסיון, סיכויי ההצלחה הם גדולים מאד.
תהליך ההשתלה מתחיל בצילום הלסת, לקיחת אנטיביוטיקה מונעת והשתלת העצם תחת הרדמה מקומית. את העצם אפשר לשתול בצורת גרגירים או גוש. העצם תשנה את צורת הלסת כך שתעבה אותה או תאריך אותה, על פי התוכניות המוקדמות וצרכי המטופל. השתלת עצם היא ניתוח לכל דבר, ולכן נעשית בתנאים סטריליים תוך הקפדה על מניעת זיהומים.
מטרת השתלת עצם
השתלת עצם משמשת למקרים בהם עצם החיך נשחקה, ויש צורך בהרכבת שתלים דנטאליים. השתלת עצם, לרוב, תקדים תהליך זה. העצם המושתלת יכולה לעבות את הלסת או להאריכה, תלוי בדרך השתלת העצם וצורכי המטופל.
המטרה העיקרית היא להגדיל את שטח הלסת כך שתתאים לשתלים העתידיים. רק לאחר חצי שנה עד שנה, אפשר יהיה להמשיך עם טיפול השיניים, כאשר העצם המושתלת תתקבל ותעבה את הלסת.
השתלת עצם יכולה להתבצע גם לאחר עקירת שן באופן מניעתי, כאשר מתחיל תהליך איבוד של עצם הלסת. תהליך איבוד העצם ישתנה מאדם לאדם על פי גורמים ספציפיים, אולם הוא קיים אצל כלל האוכלוסייה, ולכן, כאשר ישנו צורך בהשתלת שתלים דנטליים, נמצא כי אין מספיק עצם.
תהליך של אובדן שיניים הוא קריטי לכל מבנה הלסת והנשך, ויכול להסתיים במחלות חניכיים ואובדן שיניים נוספות. אולם כאשר מושתלות השיניים החדשות, הן יגרמו לעוררות העצם, לחידוש הכוחות, ויש האומרים כי אף ליצירת עצם חדשה.
מקור העצם המשמשת השתלת עצם
העצם המושתלת, ברמה הגבוהה ביותר, הינה עצם הנלקחת ממקור המטופל עצמו. העצם נלקחת מהלחי, בדרך כלל, בצורה אשר לא משאירה סימנים מחוץ לפנים. עצם זו היא המתאימה ביותר לאדם מבחינת סיווג הרקמות, והמבנה.
מקור נוסף לעצם יכול להיות מעצמות נפטרים הנמצאים בבנק העצם. העצמות עוברות תהליך הכנה לפני ההשתלה על מנת להתאים אותן למטופל, כמו גם לנקות ולהוריד מהם גורמים מזהמים.
השתלת עצם יכולה להיעשות ממקור בעל חיים (שור, בדרך כלל), שם היא נמצאת בכמות גדולה. כמו כן, יכולה להיבנות עצם ממקור מלאכותי לגמרי, מחומרים סינטטיים שונים. גורם חשוב בהצלחת התהליך והתוצאה הרצויה, היא כמות העצם הקיימת להשתלה. לאחר ההשתלה, השתל יכוסה בממברנה מגינה.
החלמה לאחר ניתוח השתלת עצם
השתלת עצם, הינה ניתוח לכל דבר. ולכן, מספר ימים לאחר ההשתלה, תיתכן אי נוחות בפה, כאבים ושטפי דם. עם זאת, תופעות הלוואי של השתלות עצם הינם מינימאליות ולפעמים אף לא מפריעות למהלך התקין של החיים ויכולות להיפתר פעמים רבות, בעזרת משככי כאבים פשוטים.
כל אלה אמורים לחלוף תוך זמן קצר. במשך זמן זה, יש להקפיד על הימנעות מאכילת אוכל מוצק, חם וכן מלחץ על האזור המושתל (כמו שיניים תותבות). האזור הרגיש והכואב יישאר חבוש עד אשר יורדו התפרים לאחר כמה ימים.
השתלת עצם הינה פרוצדורה היכולה לערב נטייה לזיהומים, לכן מקבל המטופל מנות אנטיביוטיקה לפני ההשתלה, ועליו להקפיד על כללי היגיינה גם לאחריה. זיהום במקום ההשתלה יוכל להכשיל את התוצאות וניסיונות הקליטה. כמו כן, סוכרת אשר אינה מאוזנת ועישון יכולים להיות גורמי סיכון להצלחת התהליך כולו.