לעתים קרובות נהוג להזכיר את המונח ויטמינים ואת המונח מינרלים בנשימה אחת וזאת משום שיש בין שתי קבוצות החומרים הנ"ל קווי דמיון מסוימים. עם זאת, בבחינה מדוקדקת, נראה כי רב השוני על הדמיון בין שתי הקבוצות. משום כך בחרנו במאמר שלפניכם לעסוק במינרלים ובוויטמינים בנפרד.
את החומרים הנכללים בשתי הקבוצות אנו לא מסוגלים לייצר באופן עצמאי ובשני המקרים נהוג לצרוך את החומרים מהמזון. עם זאת, בעוד שעלינו לצרוך את הרוב המוחלט של סוגי הוויטמינים הקיימים באופן קבוע במהלך החיים, הרי שאנו צורכים רק חלק קטן מאוד מכלל המינרלים הקיימים בטבע.
מהם מינרלים?
לפי האגודה הבינלאומית למינרולוגיה, ההגדרה המקובלת למינרל היא "תרכובת כימית או יסוד הנמצאים בדרך כלל בצורה גבישית, הנוצרים בעקבות תהליכים גאולוגיים". מבחינה תזונתית מדובר על קבוצה של יסודות (רוב המינרלים שאנו צורכים הם מתכות) שיצורים חיים זקוקים להם לצורך הפעילות התקינה שלהם. ישנם למעשה מינרלים מסוימים כמו לדוגמה זרחן, נחושת וסידן, שניתן למצוא בכל היצורים החיים בכדור הארץ.
יש לציין כי פחמן, מימן, חמצן וחנקן הם מינרלים המהווים קרוב למאה אחוז ממסת הגוף של כל היצורים החיים לרבות בני האדם (תשעים ותשעה אחוז בקירוב ליתר דיוק). בנוסף לכך, ישנם מינרלים מסוימים שאנו זקוקים רק לכמות קטנה מאוד מהם כדי לשרוד.
המינרלים שאנו צורכים בתזונה שלנו הם נתרן, מגנזיום, אשלגן, סידן, זרחן, גופרית, כלור, אבץ, ונדיום, סלניום, מולבידן, מנגן, נחושת, קובלט, יוד, פלואור, ברזל וכרום.
כל אחד ואחד מהמינרלים הנ"ל נחוץ לצורך התקינות של מערכות הגוף השונות ותהליכים פיזיולוגיים שונים. בין היתר המינרלים מרכיבים הורמונים שונים, מאפשרים את הפעילות האנזימטית בגוף האדם, חשובים לתקינות מערכת העצבים המרכזית ועוד.
מהם ויטמינים?
באופן עקרוני ההגדרה של המושג ויטמין מעט חמקמקה, שכן נהוג להגדיר ויטמינים כחומר אורגני שהגוף לא מסוגל לייצר בעצמו, שנחוץ לקיום החיים. עם זאת, ישנם יצורים מסוימים שמסוגלים בהחלט לייצר ויטמין C לצורך העניין. באופן דומה, בני האדם מסוגלים לייצר בעצמם ויטמין D ולכן מבחינה טכנית הוא לא נחשב לוויטמין.
דוגמה מעניינת נוספת היא למשל ויטמין K. ויטמין K נוצר במעי הגס באמצעות חיידקי המעי ולכן בני האדם יכולים להימנע מצריכתו במזון, אך הלכה למעשה לא אנחנו אלו שמייצרים את הוויטמין אלא החיידקים החיים בקרבנו.
הוויטמינים ממלאים מגוון רחב ביותר של תפקידים בגופינו כשבין היתר הם מסייעים לנו להפיק אנרגיה מהמזון שאנו אוכלים, מסייעים לנו לעבד את אבות המזון, מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות שונות בדגש על מחלת הסרטן, משתתפים בבניית ההורמונים וכדוריות הדם ועוד. בין היתר מדובר על ויטמין A, ויטמין E, קבוצת הוויטמינים B המונה אחד עשר ויטמינים, ויטמין P ועוד.