טבעונות עם רגישות לגלוטן

טבעונות עם רגישות לגלוטןבעשור האחרון אנחנו עדים למגמה הולכת וגדלה של טבעונים, הבוחרים לצרוך מזונות רק מהצומח. אך כיצד ניתן להתמודד עם טבעונות המשולבת ברגישות לגלוטן?

עד כמה מצטמצם התפריט היומי, והאם עדיין ניתן לקבל את כל הוויטמינים והמינרליים החיוניים לגוף? בואו נעשה קצת סדר.

מחלת הצליאק

גלוטן הוא חלבון הנמצא בחיטה, ולכן רגישות לגלוטן, כלומר, צליאק, היא מחלה בה כל אכילת חיטה או דגנים בהם מצוי החלבון גלוטן, גורמת לכאבים קשים ביותר.

חולה צליאק אינו מסוגל לעכל את הגלוטן בצורה טובה, וסובל כתוצאה מכך מכאבי בטן, גזים, שלשולים ואף עשוי ליצור אנמיה כתוצאה מכך. לכן, חולי צליאק חייבים להימנע מכל מזון המכיל גלוטן.

הקשר בין טבעונות לצליאק

הטבעונות היא דרך חיים, בה אדם בוחר שלא לצרוך מזונות מהחי, אלא רק מהצומח. בעוד טבעונים רבים יכולים להתבסס על מזונות המכילים חיטה, הרי שחולי צליאק, הרגישים לגלוטן, צריכים להסיר מהתפריט את כל המזונות המכילים חיטה, כמו פסטות ולחם.

ישנם מחקרים המעידים כי קיים קשר בין טבעונות לבין צליאק, וכי טבעונים עשויים לפתח אי סבילות לגלוטן – אך מידע זה עדיין אינו מבוסס לחלוטין. ובכל מקרה, סוגי המזונות שיהיו זמינים בעבור טבעונים הרגישים לגלוטן מצומצמים, ומתמקדים בעיקר בפירות, ירקות ובתחליפים הקיימים היום בשוק לחיטה.

תזונה טבעונית: מוצרי מזון חלופיים המתאימים לרגישות לגלוטן

היות ומזונות מהחי, כגון ביצים, בשר וגבינות, הם מזונות המורחקים מהתפריט, ובמקביל גם כל מה שמכיל גלוטן, ניתן להיעזר במוצרים מזון חלופיים הזמינים בסופרים או בחנויות ייעודיות. היום, אפשר למצוא תחליפים שונים, שיתאימו גם לטבעונים וגם לרגישים לגלוטן, ולהעשיר את טעמי התזונה.

ניתן למצוא תחליף בשר טחון המתאים לירקות ממולאים, או תחליף לחזה עוף ואפילו מיני תחליפים לנקניקים. חשוב מאוד לבדוק היטב את הרכיבים המופעים על מארזי המזונות בסופר מרקט. במידה ונמצא שהמוצר עשוי להכיל גלוטן, יש להימנע ממנו לחלוטין, מאחר ואין אפשרות לדעת מהם אחוזי הגלוטן.

בניית תפריט טבעוני המתאים לרגישות לגלוטן

הסוד להצלחה על שמירה אורח חיים טבעוני ונטול גלוטן טמון בהשקעה. מאחר וכמעט ואין אפשרות לאכול בחוץ, וצריך לברור היטב את מקום האכילה למסעדות המתמחות באוכל טבעוני או מנה טבעונית, אשר אינה מכילה גלוטן, הרי שיש צורך לתכנן את היום מראש.

ארוחת בוקר – ארוחה זו יכולה להיות מבוססת על פירות, לחם או לחמנייה ללא גלוטן העשויה מתחליף חיטה, כמו קמח תירס או קמח תפוחי אדמה. אפשרות נוספת לשעות הבוקר לשתות שייק פירות על בסיס של חלב.

ארוחת צהריים – מנת הצהריים תהייה מורכבת לרוב מירקות מבושלים, מרק, פשיטה, אורז או פסטה העשויה מקמח אורז או קמחים אחרים שאינם מחיטה.

ארוחת ביניים – בשעות אחר הצהריים ניתן להמתיק את היום עם פירות ואגוזים.

ארוחת ערב – במידה והארוחה העיקרית נאכלה בצהריים, ניתן לגוון את ארוחת הערב בקישים, קציצות ירק מבושלות המוגשות חם או קר לצד סלט ירקות.

להיות טבעונים הרגישים לגלוטן מצריך מאמץ רב יותר בבישול של ארוחות ובבחירת המזונות,  אך מדובר בדרך חיים שהיא אפשרית. אמנם סוגי המזונות קטנים, אך אין הדבר אומר כי טעם האוכל הופך לתפל. זוהי הזדמנות להשליט אורח חיים בריא המותאם לגוף שלכם.

בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על ביצוע של בדיקות דם סדירות, בכדי לוודא שכמות הוויטמינים והמינרליים בגוף נמצאים בגבול הנורמה. במידה ולא, ניתן להיעזר בתוספי תזונה שונה, הזמינים גם הם בבית המרקחת.