טחינה היא מחית המיוצרת מגרעיני שומשום. מדובר על מרכיב מרכזי בחלבה, חומוס, סלט טחינה ועוד מאכלים נפוצים נוספים הפופולאריים במיוחד בארצות ים תיכוניות, במזרח ובצפון אפריקה.
את הטחינה הגולמית מפיקים על ידי טחינה של גרגרי שומשום בלבד. את הגרגרים ניתן לטחון כשהם שלמים כמו שהם להפקת טחינה מלאה, אך בדרך כלל נהוג לקלף את גרגרי השומשום ולקלות אותם לפני הטחינה. כמו כן, כיום ניתן להשיג סוגים שונים של טחינה גולמית המופקים מטחינה של גרגרי שומשום שעברו תהליך של הנבטה.
ערכים תזונתיים של טחינה
במאה גרם של טחינה גולמית ניתן למצוא קרוב לשבע מאות קלוריות, כשישים גרם שומן, 25.5 גרם חלבון, 6.7 מ"ג ברזל, 109 מ"ג סידן ו- 170 מ"ג נתרן. בטחינה מלאה גולמית לעומת זאת ניתן למצוא כשש מאות מ"ג סידן, אך כמות פחות או יותר זהה של המרכיבים האחרים.
הערכים התזונתיים של סלט הטחינה משתנים בהתאם למרכיבים שהוסיפו לטחינה ובהתאם ליחסים בין הטחינה למרכיבים הנוספים ולכן מומלץ לעיין בטבלת הערכים התזונתיים המופיעה על גבי אריזת המוצר לפני הצריכה.
טחינה ואלרגיה
בעקבות מחקרים רבים שבוצעו בישראל, החליט משרד הבריאות לאסור על חשיפה של תינוקות עד גיל שנה לטחינה ומוצריה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמדובר על מרכיב מזון אלרגני מאוד ועד גיל שנה הוא עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות בקרב תינוקות האלרגיים אליו כשבין היתר מדובר על שוק אנפילקטי שעלול לסכן את חיי התינוק. לאחר גיל שנה ניתן להוסיף מעט טחינה לתפריט היומי, אך להיות ערים לכל תופעת לוואי שעשויה להתפתח בעקבות זאת.
טחינה והורדה במשקל
הטחינה מכילה כמות גבוהה מאוד של שומנים ולפיכך אינה מומלצת לצריכה בקרב אילו שמנסים להפחית ממשקלם. למעשה, הטחינה משמשת כמרכיב חשוב עבור אימהות שילדיהן מתקשים להעלות במשקלם.
כמובן שניתן לצרוך טחינה בכל דיאטה מכל סוג שהוא, אך במידה ולנגד עיניכם עומדת הירידה במשקל, הרי שמומלץ להימנע מצריכה מופרזת של טחינה ולהקפיד שלא לצרוך יותר מכף עד שתי כפות טחינה ליום תוך התחשבות בכמות השומן הגבוהה שבטחינה.
טחינה כתחליף לביצים
מאחר והמרקם של הטחינה דביק מאוד ודחוס מאוד, הרי שניתן לעשות בה שימוש בתחליף מצוין לביצים במתכוני אפייה רבים. באופן כזה ניתן ליהנות מתוספת של סידן וברזל מבלי להוסיף למתכון כולסטרול. כמו כן, מדובר על דרך מצוינת עבור טבעונים להכין מנות רבות שבמתכון המקורי שלהן יש להשתמש בביצים.
הטחינה במתכונים שונים
מהטחינה הגולמית ניתן להכין סלט טחינה, חלבה או חומוס אך בנוסף לכך ניתן להשתמש בה להכנת מרקים, סינייה, סלט חצילים, ממרח שעועית, עוגיות, פרפה, פשטידות, סלט ירקות ועוד. טחינה גולמית יכולה לככב גם בכריכים על בסיס טחינה גולמית ודבש או טחינה גולמית עם סילאן.