הטלרפואה היא שיטה מהפכנית שמסייעת לחולים בכל רחבי העולם לשמור על תקשורת רציפה עם הצוות המטפל בהם ולמעשה ניתן לכתוב כי נכון להיום מדובר על התחום שמתפתח במהירות הרבה ביותר בשדה הרפואה המודרנית.
איך זה עובד?
טלרפואה היא שירות שמבוסס על תקשורת טלפונית, אינטרנטית או סלולרית ועל שימוש בציוד ובמכשור רפואי וטכנולוגי מתקדם. כך למשל חולים שנמצאים בסיכון לאירוע לב יכולים לבצע בביתם בדיקת אק"ג ולשדר את הנתונים ישירות לרופא המטפל לקבלת חוות דעת וחולי לב יכולים לבצע בדיקות דם ולקבל חוות דעת רפואית באופן מידי מבלי לעזוב את פתח ביתם.
הטלרפואה התפתחה בעקבות כך שישנם חולים רבים בכל רחבי העולם שצריכים להיות תחת מעקב רפואי שוטף וצמוד אך לרוע המזל לא יכולים להגיע לעתים תכופות לקבלת טיפול רפואי או לפגישות האבחון. במקרים מסוימים מדובר על מדינות עולם שלישי שבהן לא חיים רופאים רבים, במקרים אחרים מדובר על חולים שמתקשים ביציאה מהבית ועוד.
עם זאת, בשנים האחרונות התברר כי הודות לטלרפואה ניתן להציל את חייהם של חולים גם במידה והם מתגוררים בסמיכות למרכזים רפואיים מודרניים וזאת כיוון שהטלרפואה מאפשרת לקצר את זמני התגובה, לזהות מקרי חירום מוקדם ככל האפשר ולנטר באופן קבוע את מצבם הבריאותי של החולים.
היתרונות של הטלרפואה עבור מושתלי איברים
באופן עקרוני ניתן בהחלט לכתוב כי השתלת איברים יכולה להציל חיים אך אין זה פלא שמדובר על הקו הטיפולי האחרון שיש לבחור בו רק לאחר שכל יתר הטיפולים נכשלו. הסיבה לכך נעוצה בעבודה שניתוחים להשתלת איברים הם טיפולים מורכבים ביותר וכן בשל העובדה שאחרי הניתוחים על המטופלים לעבור תקופת החלמה ארוכה ביותר שבמהלכה הם יהיו חשופים לשפע של סיבוכים.
כך למשל כדי להפחית את סיכויי הדחייה של השתל/, החולים מקבלים תרופות שמטרתן לדכא את הפעילות של מערכת החיסון וכתוצאה מכך הם חשופים יותר למגוון רחב של זיהומים. כמו כן לא אחת הגוף דוחה את השתל ומתעורר מצב חירום שמחייב התערבות רפואית דחופה.
אי לכך, כפי שאתם מבינים, ישנה חשיבות עליונה למעקב צמוד ביותר אחרי מושתלי איברים על מנת לוודא כי לא התרחשה דחייה וכי לא התרחשה הרעה במצבם הבריאותי. לאור כל זאת יש להזכיר את היתרונות הבאים של הטלרפואה עבור מושתלי האיברים:
- קיצור משמעותי בזמני התגובה להרעה בבריאות המטופלים.
- הנגשה של מוקדי הרפואה לקשישים, לאנשים שמתגוררים באזורים מרוחקים או לאנשים שמתקשים לצאת מהבית.
- יצירה של ערוץ תקשורת רציף בין המטופל לרופא שלא תלוי בזמן או במקום.
- אבחון של מצבי חירום בשלב מוקדם ככל האפשר.
איתור הפרעות קצב במושתלי לב או ריאה
קצרה היריעה מלפרט אודות כל סוגי הציוד שבהם נעשה שימוש במסגרת שירותי הטלרפואה שמתאימים למעקב אחרי מצבם הבריאותי של מושתלי איברים. עם זאת, חשוב להזכיר את המכשירים הבאים על קצה המזלג:
- Telebreather – מכשיר שמיועד לבדיקה ביתית של תפקודי הריאות ולשידור של הנתונים בזמן אמת לרופא.
- Oxsimeter Telepulse – מכשיר שמאפשר למטופל לבדוק באופן עצמאי את רמת רוויון החמצן בדמו.
- Cardio'C – מערכת שמאפשרת אבחון של הפרעות בקצב הלב באופן ביתי.
במאמר זה נגענו בנושא בנקודות בלבד אך חשוב לציין כי מדובר על תחום שמתעדכן באופן מהיר ביותר. לפיכך במידה ואתם עומדים לפני ניתוח השתלה או במידה שעברתם השתלה, מומלץ להתעדכן מול הרופא המטפל בכם אודות האופן שבו שירותי הטלרפואה יכולים לסייע לכם. בהצלחה ורפואה שלמה.