יין תירוש הוא למעשה לא יין כלל וכלל כי אם מיץ ענבים. מדובר על מיץ אותו מפיקים מענבים שלא עובר תהליך של תסיסה ומשום כך אינו מכיל אלכוהול. בהלכה קיימות מספר דעות בנוגע לשאלה האם ניתן לעשות שימוש בתירוש כתחליף ליין במצוות כגון ארבע כוסות בליל הסדר, הבדלה וקידוש.
בשולחן ערוך וכן בגמרא מובא היתר לקדש על תירוש וישנם חוקרים הטוענים כי האישור ניתן בזמנו כיוון שהיין היה יקר מאוד ונבצר מיהודים רבים לעשות בו שימוש באופן קבוע לצרכי דת.
הערכים התזונתיים של תירוש
מאחר וישנם כמה יצרנים של יין תירוש, החלטנו לפרט במאמר זה בנוגע לערכים התזונתיים של מספר מוצרים להלן (כל הערכים מצוינים עבור מאה מ"ל מוצר):
- תירוש כרמל – מיץ ענבים טבעי לבן, יקבי כרמל – 87 קלוריות, 0.25 גרם חלבון ו- 19.1 גרם פחמימות.
- תירוש מיץ ענבים, מגה – 83 קלוריות, 0.1 גרם חלבון ו- 20.5 גרם פחמימות.
- תירוש כרמל – מיץ ענבים טבעי אדום, יקבי כרמל – 88 קלוריות, 0.15 גרם חלבון, 19.6 גרם פחמימות.
- תירוש ענבים טבעי, כרמי שי – 77 קלוריות.
- תירוש ענבים, הכורמים – 88 קלוריות.
- תירוש ענבים אדום, יקב אפרת-טפרברג – 104 קלוריות, 28 גרם פחמימות.
שתיית תירוש במהלך החג
התירוש מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון, בדומה ליין, אך אינו מכיל אלכוהול כלל. עם זאת, עדיין לא מומלץ להפריז בצריכת תירוש וזאת משום שהוא מכיל כמות גבוהה במיוחד של סוכרים פשוטים, הגורמים לתנודות מהירות ברמות הגלוקוז בדם.
לרוע המזל, מאחר והתירוש לא משכר כלל, הרי שניתן באופן עקרוני להפריז בשתייתו מבלי לשים לב. באופן ממוצע, בכוס אחת של תירוש יש פי 2 יותר קלוריות משניתן למצוא בכוס בירה.
מה הוא ההבדל בין תירוש לבין מיץ ענבים סטנדרטי?
ההבדל בין מיץ ענבים סטנדרטי לבין תירוש הוא כמו ההבדל בין השמיים לארץ. התירוש הוא מוצר טבעי, בדומה ליין ועדות לכך ניתן למצוא בעובדה שהתירוש מיוצר על ידי יקבים מוכרים כמו למשל יקבי כרמל. אי לכך, בניגוד למיץ ענבים מלאכותי, הרי שטעמו של התירוש מושפע מאוד מהתוצרת החקלאית. במידה והענבים יהיו פחות מתוקים, הרי שבהתאם גם התירוש שיופק מהם יהיה פחות מתוק.
לא מדובר על משקה המיוצר במפעל דמוי מעבדה, שאת טעמו הוא מקבל מתוספים מלאכותיים וחומרי טעם וריח, אלא על משקה טבעי לחלוטין, המופק מפירות טבעיים. כאשר מייצרים את התירוש באופן הנכון, הרי שלא מוסיפים לענבים סוכר או מים כלל. את התירוש האדום נהוג לייצר מענבי קריניאן או מוסקט המבורג ואת התירוש הלבן נהוג לייצר מענבי אלכסנדרוני.
מאחר ומדובר על מיץ המיוצר מענבים ולא מחומרים מלאכותיים, הרי שמחיר התירוש גבוה יותר באופן משמעותי מהמחיר של מיץ הענבים הסטנדרטי.