רבים בקרב הציבור הרחב מכירים את התופעה של היווצרות אבנים בדרכי השתן. אמנם מדובר על אבנים מסוג שונה לגמרי, אך אבנים יכולות להיווצר גם בכיס המרה.
האבנים הנוצרות בכיס המרה הן למעשה גושים מוצקים כשבשמונים אחוז מהמקרים מדובר על אבני כולסטרול ואילו ביתר המקרים מדובר על אבני קלציום ביקרבונט חומות או שחורות הנקראות גם אבני פיגמנט.
במאמר שלפניכם נפרט מעט אודות האבנים שעשויות להתפתח בכיס המרה ונדון באופן שבו ניתן להקל על חומרת התסמינים באמצעות דיאטה מתאימה.
אבנים בכיס המרה על קצה המזלג
אבנים בכיס המרה מופיעות בנשים בשכיחות של 16% מהאוכלוסייה ואילו בגברים בשכיחות של 8% בלבד. כיס המרה ממוקם בצמוד לכבד שכן נוזל המרה מיוצר בכבד ועובר לכיס המרה. כיס המרה אוגר את נוזלי המרה ובמהלך העיכול הוא אחראי על הפרשת נוזלי המרה לדרכי המרה מהן הנוזלים עוברים לתריסריון. מיצי המרה אחראים על פירוק הכלורופיל, הקפאין והשומנים.
באופן טבעי ישנו שיווי משקל בין הריכוז של חומצות המרה, הכולסטרול והפוספוליפידים בכיס המרה וכול הפרה של האיזון בין הרכיבים עלולה לגרום להיווצרות של אבנים בכיס המרה המכילות כולסטרול. אבני כולסטרול נוצרות על רקע צריכת כולסטרול מופרזת, השמנת יתר, נטייה גנטית ועוד. אבני פיגמנט לעומת זאת שכיחות יותר בקרב אנשים הסובלים מאנמיה המוליטית שגורמת לעלייה ברמת הבילירובין המצומד בדם, בקרב אנשים הסובלים מסיסטיק פיברוזיס, תסמונת גילברט, שחמת הכבד ועוד.
התסמין המרכזי של אבנים בכיס המרה הוא כאב בטן חזק, שיכול להימשך בין שלושים דקות למספר שעות. הכאב יכול להופיע בעקבות ארוחה שנאכלה לאחר יום צום, לאחר ארוחה שומנית או אפילו כמה שעות לאחר הארוחה במהלך השינה. בנוסף לכאב החולים עלולים לסבול מהקאות ובחילות ובמקרים החמורים האבנים יוצאות מכיס המרה ומגיעות לדרכי המרה. מצב זה יכול להוביל לדלקת לבלב חריפה, דלקת דרכי המרה ועוד.
הפחתת השומן בתפריט
לפני שנפרט אודות העקרונות החשובים של הדיאטה לסובלים מאבנים בכיס המרה יש לציין כי הטיפול התזונתי הוא טיפול תומך בלבד הבא לטפל בתסמינים ולא באבנים עצמן.
הכלל החשוב ביותר שיש להקפיד עליו מבחינה תזונתית כאשר מטפלים בחולה הסובל מאבנים בכיס המרה הוא שכיס המרה מתכווץ ומפריש את נוזלי המרה בתגובה לצריכת שומן בעיקר. לפיכך ישנה חשיבות עליונה לצמצם באופן דרסטי את כמות השומן במזון שצורכים החולים. להלן כמה הנחיות בסיסיות שתסייענה להפחית את צריכת השומן במזון:
- הכנת המזון – מומלץ להימנע משימוש בכמות גדולה של שמן במהלך הכנת המזון כשלמעשה מומלץ שלא להשתמש בשמן כלל. לפיכך מומלץ להימנע מטיגון בדגש על טיגון בשמן עמוק.
- רטבים וממרחים – ישנו מגוון רחב ביותר של ממרחים ורטבים שמומלץ להימנע מהם כשבין היתר מדובר על חומוס, טחינה, ממרח אבוקדו, רטבים על בסיס מיונז, מרגרינה ועוד.
- מוצרים מן החי – יש להימנע במידת האפשר מצריכה של שומן מן החי ולהעדיף מוצרי בשר רזים כמו למשל חזה הודו בגריל או פילה בקר צלוי ללא שומן.
- מוצרי חלב – יש להימנע מצריכה של מוצרי חלב המכילים אחוז שומן הגבוה מ 5%.
- אגוזים ופיצוחים – מבחינה תזונתית אגוזים ופיצוחים למיניהם משתייכים לקבוצת השומן ולכן יש להימנע מצריכתם גם כן.
- קריאת תוויות מזון – במהלך ההתמודדות עם האבנים וכל עוד כאב הבטן מופיע לאחר הארוחה יש להקפיד לקרוא תוויות מזון ולוודא כי כמות השומן במוצרים השונים לא עולה על חמישה גרם למאה גרם.