אניס – סגולותיהם הבריאותיות של זרעי האניס

אניס - סגולותיהם הבריאותיות של זרעי האניסכמנון האניס, כמנון ירוק או אניס, הוא צמח תבלין המשתייך למשפחת הסוככיים. הצמח גדל בעיקר בדרום מזרח אסיה ובמזרח אגן הים התיכון. מדובר על צמח עשבוני שגדל עד לגובה מקסימאלי של מטר.

הזרעים של הצמח מזוהים בעיקר עם משקאות אלכוהוליים שונים כמו למשל עראק או אוזו וכן ידועים במיוחד בתרבות האפייה האסייתית והים תיכונית. את הזרעים ניתן לשלב בתבשילים שונים לרבות תבשילי ירקות, תבשילי אורז, בשר ועוד.

הריח המיוחד והחריף לא ערב לכל אף אך במידה ואתם אוהבים את הניחוח המיוחד של האניס, חשוב לדעת כי ניתן גם ליהנות מחליטה של זרעי אניס כתושים בבית. בדרך כלל מאחר ומדובר על ריח חריף וחזק במיוחד, הרי שנהוג לשלב את האניס בחליטה המורכבת משילוב של צמחי תבלין נוספים כמו למשל לואיזה לימונית, נענע ועוד. כמו כן מאחר ומדובר על צמח ארומטי במיוחד, הרי שדי במעט מאוד זרעי אניס כדי ליהנות מניחוח משכר.

ערכים תזונתיים במאה גרם זרעי כמנון האניס

  • 337 קלוריות, 17.6 גרם חלבון, 50.02 גרם פחמימות, 15.9 גרם שומן, 14.6 גרם סיבים תזונתיים, 9.55 גרם מים.
  • ויטמינים – 16 מק"ג ויטמין A, 0.34 מ"ג ויטמין B1, 0.29 מ"ג ויטמין B2, 3.06 מ"ג ויטמין B3, 0.797 מ"ג ויטמין B5, 0.65 מ"ג ויטמין B6, 10 מק"ג ויטמין B9 (חומצה פולית), 21 מ"ג ויטמין C.
  • מינרלים – 646 מ"ג סידן, 36.95 מ"ג ברזל, 170 מ"ג מגנזיום, 440 מ"ג זרחן, 5.3 מ"ג אבץ, 1441 מ"ג אשלגן.

היתרונות הבריאותיים של האניס

ברפואה הסינית ניתנת התייחסות נרחבת לזרעי האניס. כך לדוגמה מיוחסת לו השפעה חיובית על תקיעה של צ'י בריאות הגורמת לצפצופי נשימה ושיעול עוויתי, על ליחת קור בריאות הגורמת לברונכיטיס כרונית ושיעול עם כיח לבן, על תקיעת צ'י במעיים הגורמת להפרעות עיכול, נפיחות בטנית, גזים וכאבי בטן עוויתיים ועוד.

מעבר לכך שהאניס נמצא בשימוש נרחב לא רק ברפואה הסינית אלא גם במגוון רחב ביותר של סוגי רפואה עממית, הרי שגם בימינו החלקים השונים של הצמח נמצאים במחקר אינטנסיבי. כך לדוגמה במחקר שנערך בברזיל בשנת 2007 נמצא שתמציות אלכוהוליות שהופקו מהחלקים העליונים של הצמח נמצאו בעלות השפעה מרגיעת שרירים במערכת העיכול.

במחקר איראני שפורסם בשנת 2011 נמצא כי השמן האתרי המופק מהאניס והתמציות שהופקו מהצמח היו בעלי אפקט מרגיע על קנה הנשימה וסייעו להקלה בתופעות של עווית או כיווץ בקנה הנשימה ובמחקר הודי שהתפרסם בשנת 2005 נמצא כי השמן האתרי שהופק מהאניס היה יעיל בקטילה של ביצים וזחלים של שלושה סוגי יתושים.

לאניס מיוחסות גם תכונות שונות שלא הוכחו באופן מדעי. כך למשל בין היתר חליטה של זרעי אניס נחשבת כבעלת יכולת להגביר את ייצור החלב בנשים מניקות.