הכרובית היא ירק חד שנתי ממשפחת המצליבים, זן של מין כרוב הבר. לכרובית ישנם ראשי פרחים בצבע לבן המסודרים על ענפים שמוצאם מגבעול אכיל. החוקרים לא הגיעו להסכמה בנוגע למוצאה של הכרובית, אך לפי התיאוריה המרכזית הכרובית בויתה במהלך התקופה הרומית באגן הים התיכון מכרוב הבר.
את הכרובית ניתן להכין לאכילה במגוון רחב ביותר של דרכים: ניתן לאכול אותה כמו שהיא, כלומר טרייה וקצוצה, אך ניתן גם לבשל אותה במים רותחים בישול מלא או חלקי, לבשל במים ולאחר מכן לאפות בתנור או רק לאפות כשהיא משוחה בשמן ללא בישול מקדים במים. בנוסף לכך, ניתן להקפיץ את הכרובית בווק, לטגן אותה בשמן עמוק כשהיא מצופה בבלילה, לכבוש אותה בתחמיץ ועוד. הכרובית נמכרת כיום טרייה או קפואה.
הערכים התזונתיים של כרובית
הערכים מצוינים עבור 100 גרם כרובית טרייה
- 25 קלוריות, 1.98 גרם חלבונים, 5.3 גרם פחמימות, 0.1 גרם שומנים, 2.5 גרם סיבים תזונתיים, 91.9 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין A – כ 1 מק"ג, ויטמין B1 – כ 0.057 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.063 מ"ג, ויטמין B3 – כ 0.526 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.652 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.222 מ"ג, ויטמין B9 – כ 57 מ"ג (סך הכול 1.577 ויטמין מקבוצה B), ויטמין C – כ 46.4 מ"ג, ויטמין E – כ 0.08 מ"ג, ויטמין K – כ 16 מ"ג.
- מינרלים – 30 מ"ג נתרן, 303 מ"ג אשלגן, 0.28 מ"ג אבץ, 44 מ"ג זרחן, 15 מ"ג מגנזיום, 0.44 מ"ג ברזל, 22 מ"ג סידן.
היתרונות הבריאותיים של כרובית
אחד היתרונות המרכזיים של הכרובית מתבטא בכך שמדובר בירק דל קלוריות ודל בשומנים, אך עשיר בסיבים תזונתיים. אי לכך, הכרובית מסייעת להגברת תחושת השובע ולשמירה על תחושת שובע לאורך זמן, אך תרומתה הקלורית זניחה ביותר. לאור זאת, מדובר בירק האידיאלי עבור כל מי שנוקט בדיאטה דלת שומן וקלוריות לצורך הרזיה. הכרובית גם עשירה במגוון ויטמינים ומינרלים, בדגש על ויטמין C.
שילוב הכרובית בתזונה היומיומית
לכרובית יתרונות פרקטיים רבים הבאים לידי ביטוי בכך שניתן להכינה במגוון צורות בקלות רבה מאוד. די בבישול במים למשך כעשר דקות כדי ליהנות מכרובית רכה וקלה לעיכול וכפי שציינו, ניתן גם לאכול את הכרובית כמו שהיא, קצוצה בסלט ירקות או מפוררת לראשים קטנים המוקפצים בשמן זית ותבלינים. בנוסף, ניתן לשלב אותה במגוון אינסופי של מנות, החל מסלטים קרים, דרך פירה ירקות שורש/ תפוחי אדמה וכלה בתבשילים בשריים וצמחוניים.