כרוב קייל – KALE (כרוב שחור, סופר כרוב או כרוב עלים) הוא צמח ממשפחת המצליבים, שבשנים האחרונות זכה למעמד של כוכב על בשמי גינת הירק. את הקייל, שטעמו מריר, ניתן לאכול כשהוא טרי, מטוגן, מבושל, אפוי או מוקפץ בדומה לירקות אחרים ממשפחת המצליבים דוגמת הברוקולי, הכרובית והכרוב הירוק או הסגול.
עד לא מזמן הקייל היה בעיקר ירק נוי ששימש לחציצה בין גינות מפאת טעמו המריר ויכולת העמידות הגבוהה שלו בפני שינויים במזג האוויר, אך לאחר שהחלו לשווק את הקייל במגוון צבעים מרהיבים, קרנו עלתה לא רק בעיני אנשי התזונה אלא גם בעיני אנשי הקולינריה העולמית.
ערכים תזונתיים של כרוב קייל
הקייל הוא מקור מצוין לוויטמין C, ויטמין A, ויטמין K, נחושת, ויטמין E ועוד. בכוס אחת של קייל מבושל שהם בערך מאה ושלושים גרם קייל ניתן למצוא קרוב למאה ועשרים גרם מים, 36 קלוריות בלבד, 2.5 גרם חלבון, 0.52 גרם שומן, 7.32 גרם פחמימות ו- 2.6 גרם סיבים תזונתיים.
בכמות הזו בדיוק תמצאו ויטמין C – כ 53.3 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.179 מ"ג, תיאמין – כ 0.069 מ"ג, ריבופלאבין – כ 0.091 מ"ג, ניאצין – כ 0.065 מ"ג, חומצה פולית – כ 17 מק"ג ועוד. מבחינת מינרלים ניתן למצוא בכמות זו של כרוב קייל מנגן – כ 0.54 מ"ג, נחושת – כ 0.2 מ"ג, אשלגן – כ 296 מ"ג, ברזל – כ 1.17 מ"ג, אבץ – כ0.31 מ"ג, זרחן – כ 36 מ"ג ו-סידן – קרוב ל-100 מ"ג.
רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי בכוס אחת של כרוב קייל ניתן למצוא פי 3.5 מהכמות היומית המומלצת לצריכה של ויטמין A, פי 1.3 מהכמות היומית המומלצת לצריכה של ויטמין K וקרוב למאה אחוז מהכמות היומית המומלצת לצריכה של ויטמין C.
היתרונות הבריאותיים של הקייל
הקייל מסייע בהורדת הכולסטרול וזאת הודות לתכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שלו. בנוסף לכך, צריכה קבועה של קייל טרי או מאודה מסייעת לשיפור התפקוד של מערכת העיכול, מסייעת למנוע עצירות ובעיות במערכת העיכול וכן מסייעת להזנה של חיידקי המעיים. לאור מחקרים רבים שבוצעו בקייל נראה כי הכרוב המיוחד הזה שזכה זה מכבר לכינוי כרוב על או מזון על, ישנן תכונות מיוחדות הנוגדות תהליכים סרטניים.
בין היתר נראה כי צריכה קבועה של קייל קשורה להפחתת הסיכוי לחלות בסרטן הערמונית, סרטן השחלות, סרטן המעי הגס, סרטן השד וסרטן שלפוחית השתן. במיוחד מסייעים בהפחתת הסיכוי לחלות בסרטן שני קרטנואידים שרמתם בדם עולה לאחר צריכת קייל: בטא קרוטן ולוטאין.
הקייל גם מכיל חומצת שומן אומגה 3 המסייעת בהפחתת מדדים דלקתיים וכמות גבוהה של ויטמין K, שגם כן משחק תפקיד מרכזי בוויסות של תהליכים דלקתיים. התכולה הגבוהה של הסידן בקייל הופכת אותו למקור מצוין לסידן, בעיקר עבור טבעונים או אנשים הרגישים למוצרי חלב.