לקראת חנוכה: מתכון בריא ודיאטטי ללביבות אפויות

לקראת חנוכה: מתכון בריא ודיאטטי ללביבות אפויותחנוכה כבר כאן, וזה אומר לביבות! החג הזה פשוט אינו שלם ללא ריח הלביבות בבית. לביבות אפויות פריכות מבחוץ, רכות וחמימות מבפנים, והגרסא הקלאסית שלהן כוללת תפוחי אדמה מגוררים.

אך אין זה צריך להיות סוף הסיפור. ניתן להכין גרסאות בריאות של מתכני הלביבות הבסיסיים על מנת לקבל מנה ראשונה מספקת, אלא שמומלץ להיזהר, היות והן כה מגרות עד שהן עלולות להפוך לארוחה שלמה.

כמובן שהסבתות מלמדות תמיד שטיגון הוא הגרסה הכי טובה שלהן, אך הן מתכוונות לטיגון בשמן עמוק, כך שהלביבות שלהן אולי טעימות, אך רחוקות מלהיות בריאות או דיאטטיות.

לביבות בטטה וקישואים אפויות ופריכות

למרות שהגרסא הקלאסית של לביבות היא הכנתן מתפוחי אדמה, לביבות בריאות המכילות בטטות וקישואים עשירות בוויטמין A, ודלות קלוריות לתוספת סיבים, אשלגן וויטמין C. אפיית לביבות במקום טיגונן בשמן עמוק מניבה מנה מלוחה ומתוקה עם פחות קלוריות ושומן.

המצרכים

תרסיס בישול

בטטה גדולה, קלופה ומגוררת

קישוא בינוני מגורר

3 שיני שום טחונות

כפית רוזמרין טרי קצוץ

רבע כוס פירורי לחם ללא תיבול

2 חלבוני ביצה טרופים קלות

2 כפיות מלח

רבע כפית פלפל שחור טחון טרי

3 כפות שמן קנולה

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרססים תבנית אפייה.
  2. מניחים את הירקות בקערה גדולה, מוסיפים את השום, הרוזמרין, פירורי לחם, חלבוני ביצה, מלח ופלפל, ומערבבים היטב עד שכל המרכיבים מתאחדים.
  3. מכדררים לעיגולים, משטיחים ומניחים על תבנית האפייה המוכנה, אופים במשך 20-25 דקות או עד שהחלק העליון מתחיל להשחים בקצוות והתערובת מתחילה להיות פריכה.
  4. חותכים את המאפה לריבועים ומסדרים על צלחת הגשה.

לביבות תפוחי אדמה אפויות

לביבות יכולות להיות חטיף בריא להפליא בכל עונה בשנה, ולא רק בחנוכה. מתכון זה מכיל חלבונים במקום ביצים שלמות ותפוחי אדמה עם הקליפה, לתוספת חומרים מזינים, סיבים, ויטמיני B, C, ברזל, סידן ואשלגן.

ניתן להגיש לביבות אלו עם יוגורט ועירית טרייה ופלפל שחור טרי במקום שמנת עתירת שומנים, או שניתן להגישן עם רסק תפוחים. לביבות אפויות יכולות להישמר בקירור בכלי אטום למשך שלושה עד חמישה ימים..

המצרכים לעשרים לביבות

כף שמן זית כתית מעולה

4 תפוחי אדמה לבנים

בצל גדול

2 כפות קמח חומוס

כפית מלח או יותר, לפי הטעם

כפית אבקת מרק בצל

כפית אבקת שום

חצי כפית פלפל שחור טרי

חצי כפית אבקת אפייה

חצי כפית סודה לשתיה

חלבון מביצה גדולה

אופן ההכנה

מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית אפייה גדולה בנייר אפייה, ומשמנים את הנייר עם השמן, כך שהלביבות לא יידבקו ויהיו פריכות יותר.

שוטפים ומנגבים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לחצאים או לרבעים. במעבד מזון מגררים את תפוחי האדמה, ומעבירים למסננת. עם כף גדולה או עם הידיים מנקזים את הנוזלים ככל הניתן. מורחים מספר שכבות של התערובת על מגבות נייר על משטח עבודה.

מעבירים את תפוחי האדמה המגוררים לשכבות הנייר הסופג. לוחצים בחוזקה להמשך ניקוז הנוזלים, ומשתמשים ביותר מגבות נייר לפי הצורך על מנת לוודא שתפוחי האדמה יבשים ככל הניתן. מעבירים לקערת ערבוב גדולה.

משתמשים במעבד המזון או במגרדת ידנית לריסוק הבצל. לוחצים את הנוזלים העודפים ומוסיפים לקערה.

מערבבים יחד את קמח החומוס, המלח, הבצל, אבקת השום, הפלפל, אבקת אפיה וסודה לשתיה בקערה בינונית, ואז מוסיפים לתערובת תפוחי האדמה והבצל. עם מזלג או עם ידיים נקיות מוסיפים את החלבון ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.

יוצרים עשרים לביבות דקות, ומסדרים אותן על נייר האפייה. מכוונים את התנור לאפייה על החלק העליון והתחתון במשך 12 דקות, ולאחר מכן משתמשים במרית על מנת להפוך כל לביבה. אופים במשך עשר דקות או עד שהלביבות הופכת להיות חומות, מוזהבות ופריכות.

אפשר לקרר מעט, ואם רוצים, מוסיפים מלח לפני ההגשה.