קשה לדמיין את החיים שלנו ללא הלימון. הטעם החמוץ של הלימון ישדרג כל שניצל עוף והרעננות שלו תחמיא לכל מנת דג על הגריל. מן הסתם לא ניתן לדמיין את הסלט הישראלי בלי נגיעה של לימון וכל זאת מבלי להזכיר את תפקידו החשוב במגוון רחב של מנות אחרונות.
הלימון הוא פרי הדר שגדל על עץ הלימון, עץ נמוך יחסית המתנשא לגובה מקסימאלי של שישה מטרים. רבים לא מודעים לכך אבל הלימון אינו פרי הדר מקורי, אלא הכלאה בין אתרוג לבין חושחש.
ערכים תזונתיים של לימון
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם לימון טרי ללא הקליפה:
- 29 קלוריות, 1.1 גרם חלבון, 9.32 גרם פחמימות, 0.3 גרם שומן, 2.8 גרם סיבים תזונתיים ו- 89 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.04 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.02 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ0.1 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 11 מק"ג, ויטמין B6 – כ 0.08 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.19 מ"ג (סך הכול 0.441 מ"ג ויטמינים מקבוצה B), ויטמין A – כ 1 מ"ג, ויטמין E – כ 0.15 מ"ג וויטמין C – כ53 מ"ג.
- מינרלים – 26 מ"ג סידן, 0.6 מ"ג ברזל, 8 מיליגרם מגנזיום, 16 מ"ג זרחן, 0.06 מ"ג אבץ ו- 138 מ"ג אשלגן.
תכולת ויטמין C בלימון
היתרונות של הלימון מבחינה בריאותית רבים ומגוונים, אך בראש ובראשונה יש לדבר על תכולת הוויטמין C בלימון. כפי שציינו, במאה גרם לימון ניתן למצוא כחמישים ושלושה מיליגרם של ויטמין C. רק על מנת לסבר את האוזן בנוגע לצריכה היומית המומלצת של ויטמין זה, נציין שהצריכה היומית של ויטמין C המומלצת לילדים בין גיל ארבע שנים לשמונה שנים היא 25 מ"ג ואילו הצריכה המומלצת עבור ילדים בין גיל 9-13 היא 45 מ"ג.
בגילאים מבוגרים הכמות המומלצת לצריכה יומית גבוהה יותר ומגיעה עד למאה עשרים מיליגרם ויטמין C ליום (הכמות הגבוהה ביותר מומלצת עבור נשים מניקות מעל גיל תשע עשרה). חוסר בוויטמין C מקושר למגוון רחב ביותר של תופעות בריאותיות שליליות כמו למשל אנמיה, פגיעה במערכת החיסונית, ירידה בכושר הריפוי של פצעים, שבריריות של כלי הדם השונים, דימומים שטחיים ופגיעה ביציבות השיניים בחניכיים.
שילוב לימון בתזונה היומיומית
את המיץ של הלימון ניתן לסחוט לתוך כוס של מים פושרים ולשתות כוס כזו בכל בוקר כדי לפתוח את היום עם כוס של בריאות. עם זאת, כאשר סוחטים את המיץ של הלימון, מאבדים את הסיבים התזונתיים הרבים שבלימון שתורמים לשיפור תפקוד מערכת העיכול. לפיכך, מומלץ לצרוך גם את בשר הלימון ואת הציפה שלו.
את הלימון מומלץ לפרוס לפרוסות או לחתוך לקוביות ולשלב במרינדות של דגים ובשר, בכריכים, רטבים, סלטי ירקות ואפילו סלטי פירות המורכבים מפירות מתוקים בעיקר.
קראו עוד: צריכה מומלצת של יוד בתזונה