למון גראס, לימונית ריחנית או עשב לימון הוא צמח עשבוני רב שנתי השייך מבחינה בוטנית למשפחת הדגניים. מקור הצמח באזורים טרופיים באפריקה ודרום מזרח אסיה ולפיכך אין זה פלא שמדובר על צמח שנעשה בו שימוש נרחב במטבחים אסיאתיים רבים כמו למשל במטבח הווייטנאמי, במטבח של סרי לנקה, במטבח האינדונזי, התאילנדי ועוד.
בעלים של הצמח נעשה שימוש בעיקר לצורך הכנה של חליטות תה ארומטיות ואילו בגבעול הבשרני של הצמח נעשה שימוש בעיקר לצורך בישול של ירקות, דגים, תבשילי בשר ומרקים שונים.
הערכים התזונתיים של למון גראס
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם למון גראס:
- 99 קלוריות, 1.82 גרם חלבון, 0.49 גרם שומן שמתוכם סך הכול 0.119 גרם שומן רווי ו- 70.58 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.065 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.135 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 1.101 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 75 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.05 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.08 מ"ג (סך הכול 1.506 מ"ג ויטמינים מקבוצה B) וויטמין C – כ 2.6 מ"ג.
- מינרלים – 723 מ"ג אשלגן, 2.23 מ"ג אבץ, 101 מ"ג זרחן, 60 מ"ג מגנזיום, 8.17 מ"ג ברזל, 65 מ"ג סידן ושישה מ"ג נתרן.
היתרונות הבריאותיים של הלמון גראס
זמן רב לפני שהחלו לעשות שימוש בלמון גראס לצרכי תיבול והכנת חליטות תה, עשו שימוש בצמח לצרכים רפואיים. הלמון גראס מככב במגוון רחב של תכשירים מתחום הרפואה הפולקלוריסטית העממית ועד היום הוא משמש לטיפול במגוון רחב של תחלואות במספר פרקטיקות מתחום הרפואה המשלימה או הרפואה האלטרנטיבית.
כך לדוגמה ברפואה הסינית נעשה שימוש בלמון גראס לצורך הקלה על דלקות מפרקים וכאבי מפרקים וכן נעשה בו שימוש כמרכיב מרכזי במגוון תכשירים שמטרתם לטפל בבעיות של הנפש.
ברפואה ההודית המסורתית נעשה בו שימוש לצורך טיפול במחלות מדבקות ולצורך הורדת חום ובמגוון רחב של תורות רפואה עממיות הוא נחשב כבעל תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי פטרייתיות.
בנוסף לכל זה, הלמון גראס נחשב כנוגד דיכאון טבעי, כחומר משתן, כמאלחש, כמזרז ייצור חלב בקרב נשים מניקות ועוד. כל זאת מבלי להזכיר את טעמו המיוחד ואת הארומה הנפלאה שהוא מוסיף לכל תבשיל באשר הוא.
ממצאים מחקריים בנוגע ללמון גראס
מאחר והלמון גראס נמצא בשימוש נרחב במגוון רחב של פרקטיקות רפואה פולקלוריסטיות, הרי שבעשורים האחרונים הוא הצליח לעורר את סקרנותם של חוקרים רבים. מהמחקרים הרבים שבוצעו בצמח המיוחד עולה תמונה מעניינת לפיה מדובר על צמח בעלת תכונות בריאותיות רבות.
בין היתר נמצא כי הצמח מסוגל לעכב את ההתפתחות של תאים סרטניים במבחנה, להפחית לחץ דם גבוה, להפחית מדדי דלקת, להפחית חרדה, לטפל בבעיות שינה, לטפל בדלקות בדרכי השתן ובזיהומים בדרכי הנשימה, למנוע התפתחות עובש במזון ועוד.