השתלת מסתם לב מכאני

מסתם לב מכאני הוא מסתם מלאכותי, אשר עשוי משילוב של טיטניום וסגסוגת פחם ונחשב בניתוחי השתלות המסתמים לאפשרות העדיפה ברוב המקרים. המסתם המלאכותי אינו נשחק בקלות ואמור להחזיק מעמד לאורך כל החיים, ולכן מהווה בחירה נבונה עבור רוב החולים הצעירים. עם זאת, העובדה שמדובר במסתם אשר אינו עשוי חומרים טבעיים אלא בנוי ממתכות וחומרים מלאכותיים אחרים, גורמת לכך שהוא מגביר מאוד את הסיכון לפתח קרישי דם, ולכן דורש שימוש במדללי דם לאורך כל החיים.

ההבדל בין מסתם מכאני למסתם ביולוגי

לעומת המסתם המכאני העשוי חומרים מלאכותיים ומחזיק מעמד לאורך שנים אך דורש שימוש בנוגדי קרישה, קיים גם המסתם הביולוגי אשר בעל תכונות מעט שונות. המסתם הביולוגי מגיע לרוב מלב של פרה או חזיר, ואינו דורש שימוש בתרופות נוגדות קרישה או בתחזוקה אחרת. עם זאת, חוזק הרקמה הנמוך יחסית של המסתם הביולוגי גורם לכך שהא מחזיק מעמד רק עד 15 שנים, ולכן אינו מתאים לחולים צעירים.

היתרון של המסתם המכאני – עמידות לאורך שנים

היתרון החשוב ביותר של המסתם המכאני הוא העובדה שהוא עמיד מאוד, וכמעט לעולם אין צורך להחליפו. על פי בדיקות מעבדה והערכות שונות, המסתם אמור להחזיק מעמד עד 300 שנה, ומקרים בהם הוא נשחק ויש להחליפו נחשבים לנדירים יחסית. הסיבה לעמידות הגבוהה היא החומרים ממנו המסתם המכאני עשוי, אשר מקנים לו חוזק רב ועמידות כנגד זרם הדם החזק עימו הוא אמור להתמודד.

החיסרון של המסתם המכאני – סיכון מוגבר לקרישי דם

אנשים אשר משתמשים במסתם מכאני נמצאים בסיכון של עד 3% בשנה לפתח קרישי דם, ולכן נדרשים להשתמש בתרופות נוגדות קרישה. קרישי הדם נוצרים בגלל החיכוך של זרימת הדם החזקה עם המסתמים, אשר גורם להפעלת מנגנון הקרישה ויצירת הקרישים. קרישים אלה יכולים בסופו של דבר להגיע אל המוח או לאיברים אחרים ולגרום לנזקים קשים ביותר, ולכן כל אדם אשר עבר ניתוח להשתלת מסתם מלאכותי חייב להשתמש בנוגדי קרישה על מנת למנוע את היווצרות הקרישים.

השימוש במדללי דם אצל חולים עם מסתמים מלאכותיים

על מנת למנוע את היווצרות הקרישים, משתמשים בתרופות נוגדות קרישה (הנקראות גם מדללי דם). התרופה החשובה והנפוצה ביותר שבשימוש היא התרופה קומדין, אשר נחשבת לבעלת פעילות יעילה ביותר כנגד קרישיות היתר אך דורשת מעקב וניטור. השפעת התרופה קומדין קשורה לגורמים רבים (כמו תזונה ומחלות רקע אחרות) ולכן כל חולה המטופל בקומדין צריך לבצע בדיקת דם לתפקודי קרישה אחת לשבוע, ולהתאים על פיה את מינון הקומדין. מינון נמוך מדי של התרופה יכול לגרום להיווצרות קרישים ואילו מינון גבוה מדי יכול להביא לדימומים מסכני חיים (מהם מפחדים מאוד).

אי לכך, חשוב להבין שהשימוש במדללי דם דורש אחריות כבדה ועצמאות מצד המטופל, ורק מטופל שיכול להיות אחראי מספיק להשתמש בתרופות בצורה טובה מתאים להשתלת מסתם מלאכותי.

למי מתאים מסתם מכאני?

מסתם מלאכותי מתאים ברוב המקרים של השתלת מסתמי לב, ובדרך כלל הוא נחשב לבחירה הנפוצה ביותר בקרב הרופאים. השימוש במסתם מלאכותי מתאים בעיקר במקרים הבאים:

  • חולים צעירים – אנשים בגילאים 30-60 אשר צריכים פתרון ארוך טווח נהנים מהעמידות הגבוהה של המסתם המלאכותי. לעומת המסתם הביולוגי אשר דורש החלפה כל 15 שנה ובמקרים של חולים צעירים מצפה להם החלפה כזו לפחות פעם אחת, המסתם המלאכותי ככל הנראה יחזיק מעמד עד סוף החיים.
  • חולים אחראים – מכיוון שהשימוש במסתם מלאכותי דורש טיפול קבוע בנוגדי קרישה, לא ניתן להשתיל אותו אצל חולים שאינם עצמאים, ולא יכולים להשתמש בתרופות האלה.

אולי יעניין אותך גם:

פיזיותרפיה בבית לאחר השתלת לב