דיאטה לחולי סרטן המעי הגס

תזונה לחולי סרטן המעי הגססרטן המעי הגס הוא סוג הסרטן השלישי מבחינת השכיחות שלו, אך השני ברשימת הגידולים הסרטניים הקטלניים בעולם המערבי. סרטן המעי הגס מתפתח מפוליפים במעי הגס ולפיכך אבחון מוקדם והסרה מוקדמת של פוליפים מאפשרים להפחית את הסיכוי לחלות במחלה.

כמו כן אבחון מוקדם של הגידול הסרטני מסייע להפחית את סיכויי התמותה שכן מדובר על גידול המתפתח באיטיות רבה.

מה הם התסמינים של המחלה?

התסמינים של סרטן המעי הגס משתנים בהתאם למיקום המדויק של הגידול במעי הגס, למידת ההתפשטות שלו לרקמות ואיברים אחרים, לגודלו של הגידול ועוד. בין היתר הגידול יכול לבוא לידי ביטוי באנמיה, כאבי בטן, חסימת מעי, שינויים במרקם הצואה, שינויים בתדירות היציאות, צואה רירית, צואה בעלת גוון כהה מאוד, הופעת דם בצואה, תחושה של חוסר יכולת להתרוקן באופן מלא ועוד.

חשיבות המעורבות של אשת מקצוע

סמוך ככול האפשר למועד האבחנה של סרטן המעי הגס יש לערב דיאטנית קלינית מוסמכת במערך הטיפולים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהגידול מתפתח במערכת העיכול ולפיכך חלק ניכר מתסמיני המחלה משפיעים על מערכת העיכול. דיאטנית קלינית מוסמכת מסוגלת להתאים לחולה בסרטן המעי הגס את התפריט בהתאם לצרכים האנרגטיים שלו, להעדפות הקולינריות שלו, לתסמינים מהם הוא סובל, לאורח החיים שלו ועוד.

אמנם לא ניתן להתגבר על המחלה באמצעות הטיפול התזונתי, אך בהחלט ניתן לשפר את איכות החיים של הסובלים מהמחלה באמצעות הטיפול התזונתי. כמו כן כאשר מטפלים בחולה סרטן המעי הגס באמצעות שינויים תזונתיים יש להקפיד כי השינויים אכן יעילים וכי קיימת היענות לטיפול. לפיכך הדיאטנית הקלינית צריכה להמשיך ולבצע מעקב אחרי החולים לאורך זמן.

שמירה על משקל תקין

אחד מהתסמינים של סרטן המעי הגס הוא ירידה לא רצונית במשקל. הירידה הלא רצונית היא תוצאה של חוסר תיאבון, כאבי בטן, עלייה בצרכים האנרגטיים, דימומים ממערכת העיכול ועוד. לאור זאת ישנה חשיבות עליונה לסייע לחולים בסרטן המעי הגס לשמור על משקל תקין תוך הימנעות מאובדן משקל לא רצוני. ניתן לעשות זאת על ידי חלוקת הארוחות על פני היום והעשרת התפריט במזונות שהמטופל אוהב. במידת הצורך ניתן להעשיר את התפריט במזון רפואי.

החלוקה של הארוחות על פני היום מאפשרת להימנע מתחושת מלאות מכבידה והעשרת התפריט במזונות האהובים על המטופל מגדילה את ההיענות לטיפול התזונתי.

העשרת התפריט בברזל

חולים הסובלים מסרטן המעי הגס נוטים לסבול מאנמיה. במידה ואכן מאובחנת אנמיה יש לנסות להבין באמצעות אנמנזה תזונתית מלאה ובדיקות דם מתאימות מה הוא המקור לאנמיה ובמידת האפשר לטפל בה באמצעים תזונתיים. במקרים רבים מתברר כי המקור לאנמיה הוא חסר בברזל למשל. במקרים האלו ניתן לטפל באמצעות העשרת התפריט במזונות המכילים ברזל ובמידת הצורך ניתן לרשום למטופל תוספי ברזל.

הקפדה על צריכת נוזלים מספקת

חולים בסרטן המעי הגס שסובלים משלשולים צריכים להקפיד על צריכה מספקת של נוזלים על מנת להימנע מלהגיע למצב של התייבשות.

תזונה מתאימה לאחר קולוסטומיה

במקרים רבים בהם החולים עוברים ניתוח במעי הגס, ישנו צורך להוציא שקית לריקון הצואה ישירות מהמעי אל מחוץ לגוף באופן זמני או קבוע. במקרים האלו חשוב להימנע מצריכה של מזונות שונים שיכולים לגרום ליצירה של גזים כמו למשל ירקות ממשפחת המצליבים, קליפות של ירקות ופירות באופן כללי ועוד. במקרים האלו חשוב במיוחד להתאים את התפריט לכול מטופל באופן אישי וזאת כיוון שכול אחד מגיב למוצרי המזון באופן שונה.