תהליך עיכול איטי הינו תופעה שכיחה אשר לאורך זמן לא ניתן להתעלם ממנה והיא בעלת השפעה על אורח החיים ואיכותם. כאשר פעולת המעיים תקינה אנו חשים קלילים יותר ואפילו הבגדים נראים מעט גדולים.
אך בעיות אלו נפתרות מעצמן כעבור מספר ימים. אם תפקוד מערכת העיכול ממשיך להיות איטי, המצב עשוי להעיד על בעיה כרונית שדורשת טיפול. ישנם מספר גורמים המשפיעים על תהליך העיכול שלנו וקובעים את תקינותו ואת קצב התהליך.
תהליך עיכול איטי: עודף או חוסר בסיבים
סיבים הם הדרך של הטבע לעזור לנו לשמור על סביבה פנימית תקינה ועל תהליכים פנימיים ותפקוד מיטבי של אברים שונים. הסיבים חיוניים לתהליך העיכול כאשר הם מסייעים לעיכול של פיסות מזון אשר נדבקות לדרכי העיכול, הסיבים יוצרים לחץ ו"דוחפים" את פיסות המזון הקשות לעיכול ואת הפסולת מדפנות דרכי העיכול כך שיעברו את התהליך גם הן.
עודף בסיבים עלול להוות בעיה אף הוא אולם חוסר בהם יגרום להצטברות של פסולת במערכת העיכול אשר אינה מתעכלת ואינה נפלטת מן הגוף. רמת הסיבים הנחוצה הינה 14 גרם עבור כל 1000 קלוריות.
שתיית מים
אחד התפקידים של המים בגוף היא להקל על פעולת העיכול תוך יצירת סביבה פנימית המאפשרת את פעולת המעיים והקיבה באופן אופטימלי. במצב בו ישנו חוסר בנוזלים פעולת העיכול קשה יותר ואיטית יותר. חשוב להקפיד על שתייה מספקת כאשר אצל גברים הכמות המומלצת היא של 3.7 ליטרים ביום ואצל נשים 2.7 ליטר.
לא כל הנוזל חייב להגיע משתייה, גם תזונה הכוללת מזון לח המכיל נוזלים תורמת למשטר הנוזלים בגוף ומיעלת את תהליך העיכול.
תהליך עיכול איטי: הפרעות מעיים
במצב בו פעולת המעיים אינה תקינה תיתכן האטה של פעולת העיכול. תסמונות כגון דיסטרקוליטיס ותסמונת המעי הרגיז הן רק דוגמאות למצבים כרוניים שונים העשויים להשפיע על תנועת המזון בגוף ודרך פעולת מערכת העיכול. אנשים הסובלים משלשולים, כאבי בטן או לחלופין מעצירות לאורך זמן יכולים לראות בכך סימן לאפשרות כי הם סובלים מהפרעת מעיים הדורשת בדיקה רפואית.
להפרעות אלה אמנם אין תרופה אשר מרפא אותן לחלוטין אולם ניתן לשפר את פעולת העיכול בעזרת דיאטה מותאמת ונכונה כך שניתן יהיה לחיות עם הבעיה כמעט ללא תופעות לוואי.
אלרגיות מזון
אלרגיה למזון עלולה לפגוע בתהליך העיכול, כאשר נכנס לגוף מזון העלול להיות בעייתי הוא יכול להוביל למצבים של עצירות וקיפאון של פעולת העיכול. אלרגיה למזון מתבטאת בתחושת עייפות, נפיחות בפה, פריחות על העור ואף בסימני דם בצואה, סימנים אלה מהווים אזהרה בדבר קיומה של אלרגיה למזון.
מזונות רבים עלולים להוות אלרגנים כאשר השכיחים שבהם הם חיטה, ביצים, חלב ואגוזים. במצבים של אלרגיה קשה עלול האדם האלרגי לסבול מעבר לבעיות עיכול קשות גם מקשיי נשימה ויש לפנות באופן מידי לרופא על מנת לזהות ולאבחן את הגורמים לאלרגיה.
פעולתה של מערכת העיכול מושפעת מאורח חיינו, עלינו להכיר את גופנו ולסייע בידו לפעול באופן מיטבי. מזונות אשר אנו מכניסים לגוף משפיעים על אופן פעולת מערכת העיכול כך שי לבנות תפריט נכון ומאוזן הכולל סיבים תזונתיים משפרי עיכול וצריכת נוזלים בכמות מספקת.
אנשים הסובלים מהפרעות במערכת העיכול, מרגישויות שונות או מאלרגיה למזונות מסוימים חשוב שיאבחנו את מקור הבעיה וימנעו ממנו. כל מה שנכנס אלינו לגוף משפיע על תפקודו כך שאנו אחראים לספק לגוף את הדלק ואת כל מרכיבים הנכונים תוך שמירה על אורח חיים בריא על מנת לשמור על פעולת עיכול טובה אשר תאפשר לנו איכות חיים ובריאות.