פירות יער הם קבוצה של פירות שרובם בעלי טעם מתוק או חמצמץ המשמשים להכנת מרקחות, קונפיטורות וריבות, לתיבול, קישוט או נשנוש.
פירות היער גדלים בעיקר באזורים בעלי אקלים קריר באופן יחסי ולפיכך בעיקר נהוג לגדל אותם במדינות אירופה, רוסיה, קנדה וארצות הברית. באופן טבעי, פירות היער כשמם כן הם, גדלים ביערות וכבר בתקופה הפרהיסטורית נהוג היה ללקט אותם לצורכי מאכל.
אילו פירות כלולים במשפחת פירות היער?
קבוצה עשירה ומגוונת זו כוללת את הפטל ואת הפטל השחור כשלצד הפטל המתורבת ניתן למצוא גם את פטל הבר, את האסנה הנקרא בלעז blackberry, שצבעו שחור, את תות הבר, את האוכמניות, הדומדמניות הלבנות, האדומות והשחורות, את החמוציות, הפיטנגו, העכוכיות הנקראות גם חזרזר (בלעז: gooseberry) ואת הסמבוק (בלעז: elderberry).
הרכיבים המיוחדים שניתן למצוא בפירות היער
- אנתוציאנין – האנתוציאנין הוא פיגמנט בצבע אדום סגול המשמש את הצמח לסינון קרינת השמש. מדובר על נוגד חמצון פוטנטי במיוחד המסייע להפחתת הסיכוי לחלות בסוגי סרטן מסוימים, לשימור בריאות מערכת השתן, להאטת תהליכי ההזדקנות ולשיפור תפקוד מערכת העצבים המרכזית.
- קאתצ'ין – הקאתצ'ין הוא פלבנואיד שמשמש את הצמח למלחמה בפטריות וחיידקים. במחקרים מסוימים נמצא כי מדובר על חומר בעל תכונות היפואלרגניות שמסוגל גם כן לסייע במצבי דלקת.
- סיבים תזונתיים – פירות היער עשירים מאוד בסיבים תזונתיים המסייעים לספיחת חומרים שליליים מהמזון, להאטת קצב שחרור הגלוקוז לדם, לשיפור תפקוד מערכת העיכול ועוד.
- חומצה סליצלית – החומצה הסליצלית שנמצאת בפירות יער רבים מסייעת לשיכוך כאבים וכן מפחיתה את הסיכוי לחלות בטרשת עורקים.
- ויטמין C – ויטמין C תורם לטעמם החמצמץ של פירות היער. הוויטמין חשוב במיוחד לספיגת ברזל איכותית, לסיוע בריפוי פצעים, לבריאות כלי הדם, לחיזוק המערכת החיסונית ועוד.
היתרונות הבריאותיים של פירות היער השונים
הפירות השונים הכלולים בקבוצה זו הינם בעלי יתרונות בריאותיים ייחודיים המשתנים בין פרי לפרי. כך למשל החמוציות ידועות בעיקר כבעלות סגולות בריאותיות שונות הקשורות לבריאות השיניים והחניכיים, דרכי השתן והקיבה והאוכמניות לעומת זאת ידועות במיוחד כמשפרות את בריאות כלי הדם. התותים ידועים בעיקר בשל השיעור הגבוה של ויטמין C, לגרגרי האסאי מייחסים בעיקר תכונות אנטי אייג'ינג ועוד.
צריכת פירות יער בתפריט היומי
את פירות היער מומלץ להקפיד לצרוך כשהם טריים, שכן במצב זה הערכים התזונתיים שלהם הם הגבוהים ביותר והמרכיבים התזונתיים השונים נמצאים בדרגת הזמינות הגבוהה ביותר שלהם לגוף.
במידה ולא ניתן להשיג את הפרי כשהוא טרי אלא רק במצב מיובש, מומלץ להעדיף לצרוך את הפרי ללא תוספת סוכר. את פירות היער השונים ניתן להוסיף לסלט פירות, להכין מהם רטבים או תמציות, לרקוח מהם ריבה, לשלב בעוגות לקישוט, להכין מהם קרמים ועוד. כמו כן, ניתן להוסיף את הפירות ליוגורט או למוזלי.