לאו דווקא לכל מי שיש ״בטן״ סובל בהכרח מרמות שומן בטני גבוהות. שומן בטני הוא שומן אשר מתרכז במרכז הגוף אך לא אצל כל האנשים השומן הזה בולט וניכר לעין, הדבר תלוי במבנה הגוף ובמסת השריר של כל אדם.
לאנשים עם נטיה לשומן בטני או לאנשים עם אחוזי שומן בטני גבוהים יש יותר סיכוי לחלות במחלות כמו סוכרת, זאת משום שהגוף מפתח תנגודת להורמון האינסולין, מחלות לב וכלי דם. המאמר הבא יעסוק בדרכים להפחתת השומן הזה ובמזונות שכדאי לצרוך וכמובן – אלו שכדאי להימנע מהם.
האם שומן בטני הוא תופעה גנטית?
אם ניקח שני אנשים שאוכלים אותו דבר ומבססים את התזונה שלהם על מזונות עם אחוזי שומן גבוהים, האחד יפתח שומן בטני ואצל השני השומן יתרכז דווקא בחלק התחתון של הגוף. המשמעות של שומן בטני היא בהיותו שומן דלקתי והוא משפיע על הכבד, על המוח ועל הלב. מדובר בתהליך דלקתי שנוצר בכל הגוף.
מה לא לאכול או מה לא לשתות?
- שתייה ממותקת – אחת הסכנות המעלות את הסיכוי להיווצרות של שומן בטני היא שתייה מתוקה עתירה בסוכרים. דוגמאות: משקאות מוגזים כמו קוקה קולה, פנטה וגזוזים למינהם, מיצים עתירי סוכר, משקאות בטעמים, משקאות בטעם קפה ומשקאות אנרגיה מכילים אחוזים גבוהים של פרוקטוז, סירופ תירס מה שהוכח כמפחית את רגישות הגוף לאינסולין ולעלייה בשומן באזור הבטני.
- מזונות ארוזים, לרוב עשירים בשומן טראנס – הימנעו מקניה וצריכה של מזונות ארוזים כמו תערובות אפייה, עוגות ומאפים ארוזים, קרקרים, בצקים, חטיפים מלוחים ומתוקים, ממרחים כמו שוקולד, ריבת חלב, חמאת בוטנים – אלו עשירים בשומן טראנס שהוא שומן רווי אשר מעלה את גם הוא את עמידות הגוף לאינסולין ואת אחוזי השומן הבטני.
- היזהרו מכל מה שנטול גלוטן – מוצרים אלה מתאימים לחולי צליאק או לאנשים עם רגישות גבוהה לגלוטן. גלוטן הוא בעצם חלבון החיטה והוא זה שגורם לדלקת הנוצרת במעיים אצל חולי צליאק.
- עם זאת, מי שלא רגיש אין סיבה ממשית שימנע מכך והוא אף עלול לעודד בגופו השמנה שכן אותם מוצרים מעודדים תגובה המכונה גלוקוז – אינסולין זאת משום שמה שמחליף את החיטה הם עמילן תירס, עמילן תפוחי אדמה, עמילן אורז. אם בכל זאת אתם מוותרים על הגלוטן, וודאו שהמוצרים שלכם לא מכילים את העמילנים הללוא אשר גורמים לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, מפרישים כמויות גבוהות של אינסולין ומעלים את אחוז השומן הבטני.
מה כן לאכול לסובלים משומן בטני?
מזונות עשירים בחלבונים ודלים בפחמימות – ממחקר שנעשה בבית החולים איכילוב עולה כי ככל שכמות החלבון בתפריט גבוהה יותר, אנו שורפים יותר שומן בטני. דגים, ביצים, קטניות, מוצרי חלב דלים בשומן מומלצים לשילוב בתפריט התזונתי במטרה לסייע בשריפת השומן ובהורדת אחוזי השומן הבטניים.
ההמלצה הינה לצרוך 1.5 גרם חלבון על כל קילוגרם ממשקל גופנו. בנוסף, הוכח כי צ’ילי, ג’ינג’ר וחרדל במינונים נמוכים מסייעים גם הם בתהליך הגברת קצב שריפת השומנים. אין זה אומר שההמלצה הנה לא לאכול פחמימות. להיפך, מומלץ מאוד לשלב פחמימות כחלק מהתפריט אבל הדגש הוא על פחמימות מורכבות ולא פשוטות הריקות מערך תזונתי.
קינואה, אורז מלא, פסטה מלאה, בורגול, קוסקוס מלא לצד קטניות כמו עדשים, אפונה וחומוס הם השילוב המושלם בין פחמימה לחלבון. דבר נוסף שיכול לסייע לכם להפחית את רמות השומן הבטני הוא הוספת קטניות למאכלים ותבשילים. קינמון מסייע באיזון רמות הסוכר בדם ואף מפחית את קצב ריקון הקיבה.
פתחו את הבוקר עם דייסת שיבולת שועל על בסיס חלב שקדים או חלב סויה, הוסיפו 2 כפיות דבש, כפית קינמון ווניל בשביל הטעם ובשלו על אש קטנה. הוסיפו את הפירות האהובים עליכם והנה ארוחה משגעת, מזינה וטעימה המשלבת חלבון, פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים.