שומר (שמו המדעי הוא שומר פשוט) הוא צמח רב שנתי השייך מבחינה בוטנית למשפחת הסוככיים. המוצא של השומר באזור אגן הים התיכון, טעמו אניסי ועדין ולמרות שאנו עושים בו שימוש כיום בעיקר לצורכי מאכל, הרי שלאורך ההיסטוריה השומר שימש גם לצרכים קוסמטיים ואף למגוון רחב של צרכים רפואיים, בעיקר לטיפול בבעיות עיכול.
ערכים תזונתיים של שומר
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם שומר טרי:
- 31 קלוריות, 1.24 גרם חלבון, 7.29 גרם פחמימות, 0.2 גרם שומן, 3.1 גרם סיבים תזונתיים ו- 90.2 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין B1 – כ 0.01 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.032 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.64 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 27 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.232 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.047 מ"ג (סך הכול 0.988 מ"ג ויטמינים ממשפחת ויטמיני B), ויטמין C – כ 12 מ"ג וויטמין A – כ 7 מק"ג.
- מינרלים – 52 מ"ג סידן, 414 מ"ג אשלגן, 0.2 מ"ג אבץ, 50 מ"ג זרחן, 17 מ"ג מגנזיום, 0.73 מ"ג ברזל ו- 49 מ"ג סידן.
היתרונות הבריאותיים של שומר
השומר מהווה מקור מצוין לאשלגן, מינרל חשוב בתזונה הנחוץ לשמירה על לחץ דם תקין, המפחית את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם. כמו כן, מדובר על מקור מצוין לסיבים תזונתיים, המסייעים לשיפור תפקוד מערכת העיכול, להשריית תחושת שובע לאורך זמן לאחר הארוחה ולהאטת קצב ספיגת הגלוקוז מהמזון לדם.
בנוסף לכך, השומר מכיל מעט מאוד קלוריות ומצריך לעיסה איכותית, במיוחד כשהוא נאכל בצורתו הטרייה. לאור זאת, מדובר על ירק מצוין עבור כל מי שמעוניין להפחית ממשקלו.
כיצד ניתן לשלב את השומר בתזונה היומיומית?
את השומר ניתן לשלב במגוון רחב בצורה בלתי רגילה של מאכלים ומנות, שכן ניתן להתקין אותו במגוון רחב מאוד של צורות הכנה. בין היתר מדובר על האפשרויות הבאות:
- שומר נא – את השומר הנא ניתן לאכול כמו שהוא או לשלבו במגוון רחב של סלטים או מנות קרות. מאחר ומדובר על ירק המצריך לא מעט לעיסה, מומלץ לחתוך אותו לפרוסות דקות על מנת להקל על הסועדים. השומר יחמיא לכל סלט ירקות, הן כירק מרכזי והן כירק תיבול שמעניק תוספת טעם מרעננת ומפתיעה.
- מנות מוקפצות – את השומר ניתן להקפיץ במחבת או בווק. גם כאן, מומלץ לחתוך אותו דק יחסית. השומר ישתלב במגוון של מנות מן המזרח הרחוק.
- שומר צלוי – את השומר ניתן לצלות על הגריל, לצד מנות בשריות או על מחבת פסים בבית ולהגישו חם או קר כמנת אנטי פסטי בתיבול של שמן זית וחומץ בלסמי.
- שומר מבושל – את השומר ניתן לשלב בקלות במגוון תבשילים ואף להכין ממנו מרק. כמו כן ניתן לאפות את השומר ולהשתמש בו לליווי של מנות בשרים או מנות דג.