למה כדאי לאכול שיבולת שועל?

למה כדאי לאכול שיבולת שועל?שיבולת שועל (קיצור של "שיבולת שועל תרבותית") היא מין בסוג הנקרא שיבולת שועל השייך מבחינה בוטנית למשפחת הדגניים. אנו צורכים את הזרעים של הצמח, המשמשים גם לייצור מזון לפרות, סוסים, תרנגולות, כלבים ועוד. שיבולת שועל תרבותית היא אחד מתשעה מינים של שיבולת שועל שניתן למצוא בישראל. היא גדלה כמעט בכל האזורים בארץ, למעט מרומי החרמון ודרום הנגב.

כיצד משתמשים בשיבולת שועל לצורכי מאכל?

שיבולת שועל היא חומר גלם נפוץ מאוד במגוון רחב של מטבחים בכל רחבי העולם כשבכל מטבח נהוג להשתמש בה באופן מעט שונה. כך לדוגמה בסקוטלנד ובאירלנד נהוג להכין דייסות משיבולת שועל מלאה ואילו באמריקה ובאנגליה נהוג להכין את הדייסות דווקא משבבים של שיבולת שועל (Oatmeal). בנוסף, ניתן להכין משיבולת שועל גם כדורי שוקולד, מאפינס, לביבות, פנקייקס, עוגיות ועוד.

מה בין שיבולת שועל לקוואקר?

בישראל רבים נוהגים לקרוא לשיבולת שועל ובעיקר לדייסה המכינים משיבולת שועל בשם קוואקר. קוואקר הוא למעשה שמו של מותג אמריקאי שהפך במהלך השנים לשם גנרי לשיבולת שועל (בדומה למותג ג'יפ, פלאפון וטיפקס). בלוגו של המותג המקורי ניתן למצוא איכר המשתייך לאגודת הידידים, שחבריה מוכרים בעיקר בכינוי קוויקרים (quakers).

הערכים התזונתיים של שיבולת שועל

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם שיבולת שועל:

  • 389 קלוריות, 16.89 גרם חלבונים, 66.27 גרם פחמימות, 6.9 גרם שומנים, 8.22 גרם מים ו-10.6 גרם סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים: ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.763 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.139 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.961 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 56 מק"ג, ויטמין B5- כ 1.349 מ"ג וויטמין B6- כ 0.119 מ"ג (סך הכול 3.387 מ"ג ויטמינים מקבוצה B).
  • מינרלים – 429 מ"ג אשלגן, 3.97 מ"ג אבץ, 523 מ"ג זרחן, 177 מ"ג מגנזיום, 4.72 מ"ג ברזל, 54 מ"ג סידן ושני מיליגרם נתרן.

היתרונות הבריאותיים של שיבולת שועל

להלן היתרונות הבריאותיים המרכזיים של שיבולת שועל:

  • שיבולת שועל ובמיוחד שיבולת שועל מלאה הינה בעלת אינדקס גליקמי נמוך. המשמעות היא שמדובר בחומר גלם הגורם לעלייה איטית ברמות הסוכר בדם בשל הספיגה האיטית של הסוכר מהמזון.
  • שיבולת שועל מכילה שיעור גבוה של סיבים מסיסים, התורמים להורדת רמות ה- LDL בדם. למעשה, לפי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה- FDA), בעזרת צריכה של שיבולת שועל ניתן ליהנות מהפחתה בריכוז ה-LDL בשיעור של יותר מחמישה אחוז.
  • הסיבים המסיסים שניתן למצוא בשפע בשיבולת שועל מגדילים במידה משמעותית את נפח הצואה וכך מפחיתים את הסיכוי לסבול מעצירות ומיציאות קשות ותורמים לשמירה על התפקוד התקין של מערכת העיכול.
  • ארגון הלב האמריקאי ממליץ על צריכה של שיבולת שועל בשל היכולת המוכחת מחקרית שלה להוריד את רמות הכולסטרול בדם וכך להפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם.