המזונות הגרועים ביותר לבטן

המזונות הגרועים ביותר לבטןרבים מאתנו מכירים את התחושה של נפיחות בבטן, גזים או צרבת לאחר ארוחה, תחושת אי הנוחות המורגשת בבטן נובעת ישירות מהמזון אותו אנו מכניסים אליה. ישנם מזונות הנחשבים לקשים יותר לעיכול מאחרים.

מצב זה נפוץ במיוחד בקרב אנשים הסובלים מהפרעות עיכול ותסמונות שונות של ריפלוקס, שלשול, עצירות או תסמונת המעי הרגיז. לפניכם רשימת המזונות הגרועים ביותר שאתם יכולים להכניס לבטן ואשר גורמים לבעיות במערכת העיכול.

ממתיקים מלאכותיים

הוספת ממתיקים מלאכותיים באה פעמים רבות על מנת להוריד בכמות הקלוריות, אולם תוספים אלה עלולים לגרום לדלקות בגוף ולהשפיע על מערכת העיכול.

הממתיקים המלאכותיים מתעכלים באופן חלקי בלבד ובשל כך הם עלולים לגרום לנפיחות, גזים ושלשולים. ההמלצה היא להשתמש בממתיקים טבעיים דוגמת סירופ האגבה.

נזקי שוקולד לבטן

שוקולד מכיל קפאין העלול לעורר מצבים סימפטומטיים של צרבת ומעי רגיז בקרב אנשים הסובלים מרגישות של מערכת העיכול. השוקולד בדומה לקפה הוא חומר משתן העלול להוביל לשלשול או לצואה רכה.

אם הכמיהה למתוק גדולה אצלכם עדיף לצרוך שוקולד מרמר המכיל פוליפנולים המאטים את פעולת המעיים ומגדילים את ספיגת המים כך שהם מונעים שלשולים. הקקאו המצוי באחוז גבוה בשוקולד מריר מהווה מקור לסיבים המסייעים לעיכול.

מזון מעובד

פחמימות מזוקקות המצויות במזונות מעובדים מהווים גורם סיכון למחלות שונות כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכן לעלייה במשקל. פחמימות אלה מצויות במזונות מעובדים כגון לחם לבן, צ'יפס ומשקאות ממותקים והן נכנסות ועוברות במהירות במערכת העיכול ועלולות לגרום להתכווצויות ונפיחות.

אם לא ניתן להימנע מאכילת מזונות מעובדים, מומלץ לשלבם עם מזונות המתעכלים לאט כגון עוף, אבוקדו או חמאת בוטנים, כך ייווצר איזון בתהליך העיכול והפחמימות המזוקקות לא יהוו את עיקר המזון אלא ישתלבו עם מזון בריא יותר ונוח יותר לעיכול.

מזונות חריפים – מזונות המעוררים את בלוטות הטעם יכולים לגרום לצרבת ויש להימנע מאכילתם במיוחד לפני השינה. במידה ואתם סובלים מצרבת הנובעת ממזון חריף ניתן להסתייע במזונות מקררים ובמיוחד בחלב על מנת להרגיע את תחושת הצריבה. חלב על אף השפעתו החיובית הינו קשה לעיכול ולכן מומלץ להעדיף יוגורט המכיל חיידקים פרוביוטיים המסייעים לעיכול.

מזון מטוגן או שמן

מזונות עתירי שומן רווי כגון בשר אדום, צ'יפס וגלידות הינם קשים לעיכול ועלולים לגרום לריפלוקס חומצי ולתחושת אי נוחות בבטן. מזון שומני עלול להחריף מצבים של צרבת בכך שהוא גורם להרפיית השסתום המפריד בין הקיבה לוושט, כאשר סוגר זה רפוי עשויים לחדור לוושט מיצי קיבה הגורמים לצרבת.

במידה ולא התאפקתם בפני הפיתוי להמבורגר או סטייק מוטב שלא לשלב אותם עם אלכוהול הגורם לתהליך תסיסה בקיבה. מומלץ להשתמש בשומנים מהצומח כגון שמן זית הקלים לעיכול לעומת השומן הרווי.

נזקי קפה לבריאות הבטן

קפה עלול לגרום לגירוי בקיבה, מלבד השפעתו המעוררת על מוח, הקפה מעורר גם ייצור חומציות בקיבה אשר יכולה להוביל לדלקות, ריפלוקס וצרבת. הקפאין מהווה חומר משתן אשר עלול לגרום להתייבשות ולעצירות.

לכן מומלץ להגביל את צריכת הקפה לרמה של כוס אחת ביום או לחלופין אפשרו לגוף זמן לעיכול בין זמני שתיית הקפה. שתיית קפה על קיבה ריקה מגבירה את קשיי העיכול ולכן מומלץ לשלב מזון קל לעיכול כגון בננה או דגנים.

מזון חומצי

פירות וירקות הנחשבים לבריאים מאוד כגון תפוזים, לימונים ועגבניות עשויים לגרום למחלת ההחזר הוושטי או לריפלוקס חומצי כתוצאה מהחומציות הגבוהה שלהם.

לאנשים הרגישים במיוחד לחומציות מומלץ להימנע מצריכת מזונות חומציים אלה ובכל מקרה מוטב שלא לעשות זאת על קיבה ריקה מכיוון מצב זה מגביר את הגירוי וסיכון לדלקות.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מדריך שומנים: משומן רווי ועד אומגה 6 – כל מה שבאמת צריך לדעת על שומנים