חג החנוכה הוא חג הטיגונים. אי אפשר לטעות עם סופגנייה מטוגנת בשמן עמוק וממולאת בריבה או נוטלה, ואי אפשר לעבור את החג בלי לביבות תפוחי אדמה מטוגנות היטב.
או שבעצם אפשר ואפילו רצוי. סמלי החג הטעימים לא צריכים לעבור טיגון עמוק וציפוי סוכר, וניתן להכינם בשיטות בריאות יותר באמצעות אפיה.
כי ניתן להניח די בבטחה שהחשמונאים לא אכלו סופגניות מצופות סוכר ועמוסות ריבה, ולא בזבזו את פח השמן שלהם על טיגון עמוק.
חלופות בריאות לשמן וטיגון
כך ניתן להחליף את השמן במתכונים בריאים וטעימים, בהתאם לשיטת הבישול:
אידוי
זוהי השיטה הפשוטה ביותר לבשל ירקות ללא שמן. יש לזכור רק לא להוסיף את התבלינים עד הסוף כדי לקבל את הטעמים הטובים ביותר. אם אין סיר לחץ, ניתן להכין ירקות מאודים במחבת עם תחתית שטוחה.
מוסיפים מספיק מים או ציר ירקות לכיסוי תחתית המחבת ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הירקות ומכסים היטב. מבשלים במשך דקה או שתיים, מורידים מהאש ומניחים לאדים להמשיך את הבישול במשך ארבע עד חמש דקות. מוסיפים את התבלינים ונהנים!
אפייה וצלייה – שמן עוזר להשחמת לביבות אפויות בתנור, אך הוא אינו הכרחי. חלופה נוספת היא צליית ירקות בתנור בחום נמוך ובאפייה איטית. אם רוצים משהו פריך כמו צ'יפס, ניתן להכין גם אותו בתנור, אך להקפיד להשתמש בנייר אפייה או שכבת מים דקה בתחתית התבנית על מנת למנוע הידבקות.
טיגון בהקפצה – כשמטגנים ירקות, ציר מרק ירקות הוא חלופה טובה, אם לא טובה יותר, משמן. מוסיפים רבע כוס ציר מרק ירקות לווק או למחבת ומחממים, ואז מוסיפים את הירקות ומערבבים. שומרים על תנועת הירקות כך שלא יישרפו. על מנת להעניק חיים חדשים למתכונים מוקפצים ישנים, ניתן להוסיף אבוקדו, הוא מוסיף טעם ושומר שהירקות לא יידבקו למחבת.
מה לגבי תחליפי שמן מקוריים?
החלופות הידועות לשמן הן מוכרות, אינן מפתיעות ולא תמיד מעוררות תיאבון. ניתן להכין מתכונים בריאים וטעימים גם בשיטות יצירתיות יותר.
נכון שציר מרק ומים הם תחליפי השמן הנפוצים ביותר לבישול בכיריים – אך ניתן להשתמש גם במיצי פירות וירקות.
תבלינים מבליטים את טעמי האוכל במקום לחנוק אותם – מוסיפים אותם למים או לציר המרק בירקות מוקפצים, בכמויות מתונות, בשילובים חכמים, ולקראת הסוף.
שימוש ברסק תפוחים שאינו ממותק או בבננות מרוסקות להחלפת השמן במאפים – סופגניות יכולות להיות מתוקות, לחות, והרבה יותר בריאות גם בלי עומס ריבה או שוקולד.
פירות יבשים – עובדים היטב באפייה וניתן להוסיף אותם כטעם מתוק לירקות מוקפצים.
זה נראה אולי מטורף ואפילו קצת מפחיד לחשוב על בישול ללא שמן, ויתכן שיידרשו מעט ניסיונות כדי להכין את המתכונים היטב, אך בסופו של דבר ניתן להכין לביבות שחומות ללא טיגון עמוק, כל עוד לומדים כיצד למנוע מהן להידבק, וכשמוצאים את התבלינים הנכונים.
הנקודה היא שברגע שלומדים לבשל בלי שמן וטיגון, אי אפשר לחזור למאכלים בעלי המרקם השמנוני, שומרים על הבריאות, המשקל, ובעיקר נהנים ממאכלים טעימים!