לאחרונה, מקדמת הכנסת חקיקה שאמורה לקדם באופן משמעותי את תחום תרומת האיברים בישראל. נכון להיום, מצבה של ישראל בתחום השתלות האיברים איננו מזהיר. למרות ההתקדמות והמודעות הציבורית, רבים עדיין טרם חתמו על כרטיס התורם הידוע בשם כרטיס אדי.
למעשה המצב מעודד אף פחות. משפחות רבות, אשר יקירן נפטר מתאונה או ממחלה, מסרבות לתת את אישורן לעשות שימוש באיבריו למען מצוות הצלת חיים. חשוב לציין שמדובר גם במשפחות אשר בן המשפחה הנפטר הביע נכונות לתרומת איברים ואף חתם על כרטיס אדי.
מהי תרומת איברים?
תרומת איברים נחשבת כיום לתחום חשוב ברפואה מצילת חיים. הרפואה המודרנית מאפשרת לעשות שימוש באיברים וברקמות שונות שנלקחו מאדם שנפטר, ולהשתיל אותם בגופם של מועמדים לניתוח. בין המועמדים להשתלה ניתן למצוא חולי לב, חולים אשר סובלים מאי ספיקת כליות, חולים במחלת ריאות, חולים בעלי כבד פגוע, ועוד.
לעיתים גם נעשה שימוש בהשתלה של רקמות, למשל במקרים של פגיעות עור וכוויות, פגיעות עיניים, עצמות, גידים, ורקמות נוספות.
הצעת החוק – תרומת איברים אוטומטית
הצעת החוק שעוסקת בתרומת איברים אוטומטית נחשבת למהפכנית מאוד במונחים ישראליים. למעשה, מדובר בהליך שמוכר ומיושם בכמה מדינות בעולם, אשר נועד לשנות את המצב הקיים כיום בארץ, מיסודו. נכון להיום, על מנת שתושב ישראל יוכל לתרום את איבריו במקרה שימות, חס וחלילה, עליו לחתום על כרטיס מיוחד מטעם המרכז הישראלי להשתלות.
אם החוק יעבור, הרי שכל אדם יחשב כמי שנתן את הסכמתו להשתלת איברי גופו לאחר המוות, אלא אם כן חתם על סירובו לעשות כן. הדבר אולי נשמע קל ערך, אבל למעשה, בקרב גורמים מקצועיים רווחת הדעה שאנשים רבים אינם חותמים על הסכמה להשתלה רק מתוך חוסר בזמן או חוסר במודעות.
כרטיס אדי
נכון להיום, בטרם אושרה הצעת החוק, חלק ניכר ממושתלי האיברים מקבלים חיים חדשים בזכות אנשים שחתמו על כרטיס אדי. הכרטיס, עליו רשאים לחתום צעירים מגיל 17 ומעלה, מהווה סימן חשוב למשפחה של נפטר אודות רצונו.
אמנם, משפחת הנפטר איננה חייבת להסכים לכבד את רצונות של יקירה, אבל הסיכוי לסירוב של תרומת איברים יורד במקרה של חתימה על כרטיס חשוב זה. כאן טמון היבט נוסף של רפורמה שגם אותה נעשה ניסיון לקדם, ועיקרה איננו תורם האיברים כי אם משפחתו הקרובה.
הסכמה לעומת סירוב
כאמור, נכון להיום, אפילו כאשר תורמי איברים מצהירים על רצונם לתרום איברים, ישנן משפחות שמסרבות לעשות כן. גם לאחר השינוי המיוחד, יתאפשר לסרב לתרום את איברי בן המשפחה הנפטר, אולם לצורך כך על המשפחה לחתום על "מסמך סירוב".
משפחה שלא תחתום על סירוב שכזה, תצהיר בכך על הסכמתה לתרום את איבריו יקיריה שנפטרו. חשוב לציין שלפני לקיחת איברים להשתלה (מונח שמוכר בשם "הנצלה") המשפחה תקבל עדכון על כך, וזכותה לסרב לא תיפגע.
גם מבחינה זו, כאשר בוחנים מדינות אחרות שפועלות באופן דומה, ניתן לראות מדינות שבהן שיעור ההסכמות לתרומת איברים גבוה מאוד ועל כן, התור להשתלה נמוך בהתאם.
צירוף למאגר התורמים
לפי הצעת החוק, הצירוף למאגר התורמים של המרכז הלאומי להשתלות תתבצע באופן אוטומטי. הדבר יתרחש ללא צורך בקיום צעדים כלשהם מצד הציבור, משום שעדכון יתרחש בעת חידוש רישיון הנהיגה. בצורה כזאת, ניתן יהיה להעלות באופן ניכר את מספר המועמדים לתרומת איברים, ויוכל להתרחש שיפור של ממש במצב התורים של המועמדים להשתלה.
ראוי לזכור שמרגע שנפטר אדם, ניתן לעשות שימוש באיברים מגופו לפרק זמן קצר ביותר. אי לכך, כל חיסכון בזמן, לצד היצע תורמים גדול יותר, יש להם משמעות אחת – הענקה של מתנת חיים ליותר ויותר אנשים.