הפיתוחים הטכנולוגיים בתחום הרפואה בכלל ובתחום השתלת האיברים בפרט תרמו באופן משמעותי להצלת חייהם של אנשים רבים. בזכות האיברים שנתרמו על ידי אנשים שהלכו לעולמם והושתלו בגופם של אחרים, רבים קיבלו את חייהם בחזרה ונהנו מאורח חיים בריא בקרב משפחתם. אף על פי כן, עקב המחסור המורגש בימים אלו באיברים להשתלה, משרד הבריאות בישראל העלה לאחרונה את גיל התורמים ל-80 שנים.
למרות תרומת החברה ישנו מחסור באיברים טובים
כיום, ניכרת תאוצה משמעותית בציבור בכל הנוגע לתרומת איברים. אם פעם היה זה נושא שאין לחשוב או לדבר עליו, כיום, אנשים רבים, בכל שכבות האוכלוסייה מוכנים לתרום את איבריהם. יותר מכך, תודות לקמפיינים הפרסומיים, רבים חותמים על כרטיס אדי, המורה על הסכמת נושא הכרטיס לתרום את איבריו לאחרים, לאחר שימות.
בדומה לעלייה הניכרת במספר התורמים, כך ישנם מספר איברים אותם נוהגים להתרים במידה רבה יותר. בין היתר, התורמים הישראליים מרבים לתרום איברים כגון שיער, כליות, לב, מיתרי קול וכמובן, דם. עם זאת, למרות העלייה באחוזי החותמים, בפועל ישנו מחסור משמעותי באיברים להשתלה.
העלאת גילאי התורמים והמושתלים
בשנים עברו, משרד הבריאות הורה כי הגיל המקסימאלי לתרומת איברים יהיה בין 70 לבין 75 שנים. בשל המחסור המורגש, החליטו ליישר קו עם מדינות אירופה, כגון אנגליה וגרמניה, בהן מזה שנים רבות גיל התורמים עומד על 80 שנה.
איברים שיילקחו ממבוגרים, בני 70 ומעלה, יעברו בדיקות קפדניות ביותר, תוך בחינת מחלות הרקע של התורמים. בזכות ההדמיות הקיימות כיום, הרופאים יוכלו לבדוק האם האיברים יתאימו למושתלים ולמנוע בעיות ודחיות מבעוד מועד.
בצורה זו, במידה ויושתלו איברים כגון כליות, הרופאים יוכלו לבחון האם ישנם אבנים או ציסטות באיברים אלו. כמו כן, בזכות שיטת השתלה ייחודית, המכונה "two in one", ניתן להשתיל שתי כליות מתורם מבוגר, בגופו של מבוגר אחר.
דבר זה יקטין באופן משמעותי את דחייתן על ידי הגוף. במקביל להגדלת גיל התורמים לכדי 80 שנים, מרכז ההשתלות במשרד הבריאות החליט להגדיל גם את גילאי המושתלים ואף את גילאי הנכנסים לרשימות הממתינים להשתלות.