תרומת איברים מנפטר

תרומת איברים מנפטר, הנקראת גם הנצלת איברים, יכולה להציל תשעה אנשים שונים. התרומה מתבצעת רק לאחר שהנפטר אכן הוגדר ככזה, כאשר ליבו הפסיק לפעום או מוחו נפגע באופן בלתי הפיך. בכל מקרה, תרומת איברים מנפטר מחייבת את הסכמתו בטרם עת או את הסכמת בני משפחתו או באי כוחו.

למרות החקיקה המתקדמת, המודעות הרבה בנושא ומספר המרכזים הרפואיים העוסקים בהשתלת איברים, אחוז תרומת איברים מנפטר בישראל היא קטנה יחסית לכלל העולם והמדינות המפותחות אשר רמת הרפואה בהן דומה לזו הקיימת בישראל. משמעות הדבר היא שרשימת הממתינים לתרומה הולכת ומתארכת וחיי חולים רבים תלויים בתרומות אלו המתנהלות על פי מדיניות הקצאת איברים של המרכז הלאומי להשתלות.

הגדרת המוות

תרומת איברים מנפטר יכולה להתקבל רק לאחר שהנפטר אכן הוגדר כמת. הגדרת המוות תיעשה על ידי שני רופאים בכירים אשר אין להם כל מעורבות בתרומת או השתלת איברים. כמו כן, יהיה מעורב בתהליך זה איש דת. המוות ייקבע רק כאשר ליבו של האדם הפסיק לפעום או כאשר גזע המוח מת. בכל אחד מהמקרים, אפשר לנצל איברים אחרים על מנת להציל חולים. מוות של גזע המוח נחשב למוות בלתי הפיך.

לפני קביעת המוות, הרופאים בוחנים את תפקודו של האדם ואת פעילות המוח. כמו כן, הם מוודאים כי האדם אינו נטל תרופות אשר יכולות להביאו למצב זה. תרומת איברים מנפטר אשר מת מוות מוחי יכולים להיות בנוסף לקרניות, מסתמי הלב, עור ועצמות אשר נלקחות מתורם אשר ליבו נדם, גם לב וריאות, כליות, לבלב וכבד. את האיברים יש לקחת בחלון הזדמנויות מסוים על מנת לשמר אותם במצבם המיטבי.

השאלה המוסרית

הבעיה הדתית עם תרומת איברים מנפטר היא שהרופאים ימהרו להכריז על נפטרים על מנת להציל חיי אנשים אחרים אשר סיכוייהם לשרוד גדולים יותר. פתרון הולם לבעיה, אשר מקובל על מירב הרבנים, אומר שבזמן הגדרת המוות יהיה נוכח במקום איש דת אשר יוכל לאשר את הגדרת הנפטר ככזה. בעיות נוספות אשר עולות מהמגזר הדתי קשורות לשלמות הגופה ואמונות טפלות שונות.

המוות, אותו פוסקים הרופאים במקרים קיצוניים, אינו הפיך ואינו נתון בשאלה. תפקודו של גזע המוח ניתן למדידה וכימות ויכול לאפשר את הגדרת המוות כחד משמעית. עם זאת, רבנים רבים לא מאפשרים למאמיניהם לחתום על כרטיס אדי, בתואנה כי הוא אינו כשר מבחינה הלכתית. אולם כאשר המשפחה תתבקש לתרום בזמן אמת, היא תתייעץ ותחליט על פי המקרה.

עידוד תרומת איברים מנפטר – כרטיס אדי

משפחות רבות מתקשות להיפרד מיקיריהן בידיעה כי יילקחו מהם איברים או רקמות לשימוש אדם אחר. אולם בעצם הסכמה זו, מסכימות המשפחות בשם הנפטר, להציל חיי אנשים ולהיטיב את איכות חייהם, ולשמר בצורה נוספת את זיכרון הנפטר. על מנת לא להביא למצב בו המשפחה צריכה לדון בנשאים אלו מבלי שתהיה לה היכולת לדעת האם זה היה רצונו של הנפטר או לא, הומצא כרטיס אדי.

כרטיס אדי נועד למנוע מהמשפחות את המצוקה והדילמה המוסרית בה הן נתקלות בזמן אמת. מבעוד מועד, האדם יכול לחתום על הכרטיס ולצוות עוד בחייו על תרומת איברים בבוא הצורך. מספר חוקים חוקקו במטרה לעודד את החתימה על הכרטיס, בצורת מתן עדיפות לחתומים להשתלת איברים. פתרון זה נועד להקל על המצב בו מרגישים אנשים רבים תסכול לנוכל כמות התורמים הקטנה אל מול הביקוש האדיר מכל שכבות האוכלוסייה (גם אלה שלא תורמים).