דיאטה

ביצים – מקור טוב לחלבון

ביצים - מקור טוב לחלבוןהביצים שאנחנו אוכלים בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב הן לא ביצים שמכילות את העובר של התרנגולת, אלא ביצים שמוטלות כחלק אינטגרלי ממחזור הרבייה של התרנגולת.

חשוב לציין כי במאמר שלפניכם נתייחס לביצי תרנגולת, אך בעיקרון נהוג לאכול באזורים שונים בעולם גם ביצים ממקור של בעלי חיים אחרים כשבין היתר מדובר על ביצי שלו, ביצי יען, ביצי אווז ועוד. השימושים הקולינריים בביצים רחבים מאוד ומגוונים בצורה בלתי רגילה.

את הביצים ניתן לצרוך כמו שהן, אך בהחלט נהוג יותר לטגן אותן להכנת חביתות, לאפות אותן להכנת פריטטה, לבשל אותן להכנת ביצים קשות, למרוח אותן על מינים שונים של מאפים לפני האפייה, לכבוש אותן ועוד.

בנוסף לכך, הביצים מהוות חומר גלם חשוב בתעשיית המזון ומשמשות להכנת עוגות, מאפים, שניצלים ועוד. בתעשיות האלו הביצים משמשות בעיקר כחומר דבק וכחומר המוסיף טעם או צבע למזון. הביצים זמינות מאוד, עלותן נמוכה וניתן להכין מהן מגוון רחב ביותר של מאכלים.

ערכים תזונתיים של ביצים

במאה גרם ביצים ניתן למצוא 74 גרם מים, 159 קלוריות, 12.9 גרם חלבון, 0.9 גרם פחמימות ו- 11.5 גרם שומן שמתוכם 38% שומן רווי, 46% שומן חד בלתי רווי ו- 16% שומן רב בלתי רווי. כמו כן, במאה גרם ביצה ניתן למצוא 425 מ"ג כולסטרול אך על מנת להימנע מצריכת כמות כה גבוהה של כולסטרול ניתן לעשות שימוש בחלק הלבן של הביצה בלבד. על מנת לסבר את האוזן נציין כי משקלה של ביצה ממוצעת הוא כחמישים גרם בלבד.

הביצים מהוות מקור מצוין לוויטמין A- יש 191מק"ג במאה גרם, ויטמין B1 – יש 0.1 מ"ג במאה גרם, ברזל (2.3 מ"ג במאה גרם), אשלגן (129 מ"ג במאה גרם), סידן (55 מ"ג במאה גרם) ועוד.

היתרונות הבריאותיים של ביצים

היתרון הבריאותי של הביצים בא לידי ביטוי בראש ובראשונה בכך שמדובר על המקור הטוב ביותר לחלבון. למעשה, בביצה של התרנגולת ניתן למצוא את כל חומצות האמינו החיוניות וביצה נחשבת לפיכך לגולד סטנדרט של מקורות החלבון. בנוסף לכך, רוב השומן המגיע מביצים הוא שומן חד בלתי רווי שאינו מקושר להגדלת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם וזאת בניגוד לשומן הרווי הנמצא במוצרים רבים אחרים מן החי בדגש על בשר אדום.

ביצים מכילות כמות גבוהה יחסית של ויטמין D, מכילות כמות גבוהה של מינרלים וויטמינים ובמספר מחקרים נמצא כי צריכה קבועה של שש ביצים לשבוע מביאה להקטנת הסיכוי לחלות בסרטן השד. עם זאת, חשוב לזכור כי בביצה ממוצעת ישנם למעלה מעשרה אחוזי שומן וכן שביצים הן בין המזונות האלרגניים ביותר הקיימים בטבע. חרף כך, בניגוד למשל לטחינה, משרד הבריאות מאשר להכניס לתפריט של התינוק ביצים החל מגיל חצי שנה ואילך.

Exit mobile version