פיזיותרפיה בבית המטופלים המחלימים מהשתלת לב

ניתוח השתלת לב הוא אחד החשובים שאפשר לחשוב עליהם, בעיקר מכיוון שהמהות העיקרית שלו היא להציל חיים. גם כאשרפיזיותרפיה בבית לאחר השתלת לב הניתוח מסתיים בהצלחה – והחדשות המעודדות הן שכיום אחוזי ההצלחה של הניתוח הם גבוהים בכל קנה מידה – יש צורך בהליך שיקומי שעשוי להיות ממושך ורב שלבי. פיזיותרפיה היא חלק מרכזי בתהליך השיקום, אבל למה בדיוק כדאי לעשות אותה בבית?

המטרה העיקרית של פיזיותרפיה לאחר השתלת לב

השתלת לב מוצלחת, במידה רבה, היא רק נקודת ההתחלה. בדרך כלל השחרור מבית החולים ייעשה כשבוע וחצי-שלושה שבועות לאחר הניתוח, מה שמתחיל את תהליך ההחלמה מהניתוח וההסתגלות למצב החדש. בתקופה זו עלול האדם לחוש כאבים ותופעות לוואי אחרות, ולהיות בעל יכולת תפקוד עצמאי נמוכה באופן יחסי.

בהרבה מאוד מקרים אנשים שעברו ניתוח השתלת לב חוזרים לתפקוד מלא או כמעט מלא, אם כי יש כאן צורך במידה לא מבוטלת של סבלנות. ההליך השיקומי יכול להימשך חודשים ארוכים, עם לא שנים, ולא מובן מאליו שהוא יסתיים בהצלחה המלאה. פיזיותרפיה משתלבת בתוכנית ההקלה על התסמינים, שיפור ההתמודדות עם מאמץ גופני (לאחר הניתוח כמעט כל פעולה, בסיסית ככל שתיראה, עלולה להיות כרוכה במאמצים) ושיפור משמעותי באיכות החיים של המושתלים.

המפתח: הדרגתיות

הליך השיקום לאחר השתלת לב אינו נעשה כבמטה קסם, כאשר מדובר כאמור בתהליך ממושך והדרגתי. פיזיותרפיה היא חלק מרכזי במסע לעבר השמירה על אורח חיים בריא ומאוזן ככל שניתן, הנדרשת במצבים אלו. הפעילות הגופנית תהיה בדרך כלל בסיסית מאוד, בחודשים הראשונים שלאחר הניתוח, ותעלה בהדרגה. בשלבים המתקדמים יותר חשוב לבצע פעילות ספורטיבית יעילה, לרבות הליכה או רכיבה על אופניים, אך עם יד על הדופק (לעיתים תרתי משמע) ותוך דגש על בחירה בפעילויות שאינו גורמות לעומס גדול מדי על הלב.

כדי שהשיקום יצליח, נדרשת בנייה של תוכנית טיפולי פיזיותרפיה בהתאמה אישית בהתאם למאפייני האדם המשתקם, התסמינים שהוא סובל מהם, מידת העצמאות הנוכחית וכן הלאה. התרגילים בהחלט עשויים להתמקד בביצוע פעולות בסיסיות בשגרת היום-יום, במטרה להחזיר לאדם את העצמאות והשליטה על חייו.

חשוב להדגיש שפיזיותרפיה היא בדרך כלל רק חלק אחד מהתוכנית השיקומית המקיפה יותר לאחר השתלת לב. בנוסף אליה עשויים להינתן טיפול רפואי, טיפול אישי, ריפוי בעיסוק, התאמות תזונתיות על ידי דיאטנית ועוד.

למה כדאי לשקול טיפולי פיזיותרפיה בבית?

הליך שיקום בבית בכלל, ופיזיותרפיה בפרט, מציג כמה יתרונות נוספים כאשר הוא נעשה במרחב הביתי. זהו המקום שהאדם מכיר במידה המלאה ביותר, והסביבה שתציע לו את תחושת הביטחון האישי החשובה כל כך בתהליך השיקום.
סבירות גבוהה שניתן יהיה לשאוף לטיפולי פיזיותרפיה בזמינות גבוהה בבית, כאשר פונים לחברה מהשורה הראשונה בתחום, ללא זמני המתנה מייגעים בהם מצבו של האדם עלול להידרדר (כפי שקורה למרבה הצער בלא מעט מקרים במסגרת השיקום המוסדי). בהמשך לכך צפוי להיות פשוט יותר לשלב את טיפולי הפיזיותרפיה בשגרת החיים של האדם המשתקם, שגרה שבתרחיש החיובי תהפוך להיות מלאה יותר ויותר ככל שתהליכי השיקום וההתאוששות מתקדמים.

יתרון משמעותי אחר קשור לעובדה שאנשים שעברו השתלת לב נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר להידבק בזיהומים, בנגיפים או במחלות ממאירות, וזאת מכיוון שחלק מהטיפולים והתרופות בהם משתמשים גורמים לדיכוי המערכת החיסונית. מוסדות השיקום ומכוני הפיזיותרפיה בישראל עלולים להציב סיכון מוגבר לחשיפה לזיהומים ולצרות אחרות, מצב שעלול להיות מסכן חיים (מדי שנה בישראל נפטרים אלפי אנשים כתוצאה ממקרים כאלו). המרחב הביתי לעומת זאת נוטה להיות סטרילי הרבה יותר, מה שעשוי לתרום לבטיחות הטיפול ולשקט הנפשי של האדם המשתקם ובני משפחתו.

לקריאה נוספת:
Heart Lung Transplant – Physiopedia
Cardiac Rehabilitation Before and After Cardiac Transplantation

אולי יעניין אותך גם:

השתלת לב מלאכותי

השתלת מסתם לב ביולוגי – יתרונות וחסרונות