שיקום בבית המטופלים לאחר השתלת כליה

חולים שכליותיהם נפגעו קשה יכולים להתגבר על מחלתם באמצעות השלת כליה. לאחר ההשתלה, אין צורך להמשיך עם טיפולי שיקום בבית לאחר השתלת כליההדיאליזה האין סופיים. בזכות ההשתלה ניתן לחזור לתפקד בצורה טובה, עם הזמן כמעט ללא מגבלות ביחס לאוכלוסייה הכללית בגיל דומה. אך על מנת לסייע להחלמה ולאיכות חייו של המושתל, חשוב להקפיד על הנחיות דיאטניות מתאימות ולבצע פיזיותרפיה ושיקום. וכעת, בישראל מיישרים קו עם המדינות המתקדמות בעולם ומתאפשר לבצע את השיקום – אפילו בבית. נסביר על חשיבות השיקום באופן כללי ומהן היתרונות שלו, בסביבה הביתית של המטופלים.

מה חשיבות השיקום למושתלי כליות?

כליות ניתן להשתיל מתורם חיי שמסכים לתרום כחוק את אחת מכליותיו או מתורם שנפטר בפתאומיות, למשל מהתקף לב. לאורך שנים נמצא כי המושתלים יכולים ליהנות מאריכות ימים ומאיכות חיים גבוהה אך במידה רבה, זה בידי המטופל. כאשר מקפידים על שיקום, ההחלמה והחזרה לתפקוד יתבצעו מהר יותר ויושלמו בצורה מקיפה יותר. ההשתלה עצמה נחשבת להליך סטנדרטי. בישראל מבצעים ניתוחים מסוג זה כעניין שבשגרה וזוהי אחת מהפרוצדורות הרפואיות הכי נפוצות בארץ בהשתלות. בין היתר, השיקום מסייע למחלימים להתמודד עם תופעות לוואי כגון חולשת מערכת החיסון עקב טיפולים למניעת דחיית השתל או תסמינים שהחמירו בשל מחלת הכליות (למשל אוסטאופורוזיס, קשיי נשימה). השיקום במיטבו אמנם מחייב מוטיבציה ומאמץ, אולם הוא מנטרל ומחליש רבים מגורמי הסיכון של מחלת הכליות הקודמת ושל תופעות שלאחר ההשתלה עצמה.

מהם יעדי השיקום בבית למושתלי כליות?

מחקרים מהעולם מראים כי בקרב הרבה מושתלים ישנו חשש מפני תהליך השיקום. אמונות מוטעות כגון סיכוי לגרימת נזק לכליות או פציעה של האזור המנותח גורמים לכך כי אנשים נמנעים מהתמדה בשיקום ובריאותם מידרדרת. השיקום בבית במיטבו נעשה בליווי אנשי מקצועי ותחת ייעוץ עם רופא שיקומי מומחה. בשיקום מלווים את המחלימים הן בהיבט פיזיולוגי והן בהיבט הנפשי.

בנוסף, ניתן לקבל ליווי של אנשי מקצוע כגון דיאטנית וכן עובדת סוציאלית, המתמחה גם בעזרה במימוש זכויות רפואיות ואחרות המגיעות למושתלים. מעבר לכך, בין היתר יעדי השיקום האישיים כוללים אימון אירובי ואנאירובי לחיזוק לב וריאות, איזון רמות הסוכר, הפחתת לחץ הדם, שמירה על משקל תקין ולעיתים הורדה במשקל, הקפדה על דיאטה מאוזנת ובדיקת ערכים שגרתית. שיפור פעילות הריאות והנשימה נבנים עם הזמן וחשיבותם רבה. השיקום, שכולל ממד בלתי מבוטל של פעילות גופנית, מחזק את הלב ואת כל מערכת הגוף. הקפדה על סט נבחר של תגילים, חימום, מתיחות ותרגול משיגים שיפור בחוזק השרירים, עליית מסת השריר, שיפור מסת וחוזק העצמות, הפחתת כולסטרול וכן איזון מחודש למטבוליזם תקין.

יתרונות השיקום בבית לאחר השתלת כליות

לשיקום בבית לאחר השתלת כליה יתרונות רבים, לא רק בשיפור סיבולת, כוח שרירים וקואורדינציה טובה יותר. בנוסף לכל אלה, השיקום במיטבו מחזק את הביטחון העצמי, מעניק תחושה של מסוגלות ואף משפר את תחושת הרווחה והאושר. יתרונות השיקום בבית:

  • כאשר אין צורך לטרוח בנסיעות רבות למרכזי שיקום או קליניקות, משקיעים את האנרגיה בשיקום נטו.
  • בבית, בזמן השיקום לא חשופים לחולים קשים כך שהסבירות להידבקות במחלה כלשהי יורד מאוד.
  • בשיקום בבית הרבה יותר נוח לתרגל פעילות יום יומית, לעומת שיקום במכון פזיותרפיה או בבית החולים.
  • בבית, נוחה יותר ההסתגלות מחדש לחיים פעילים יותר. תרגול מתבצע מול הריהוט בבית, לומדים להתנהל בסביבת המטבח, בחדר השינה (ירידה ועליה מהמיטה) וכן הלאה.
  • המוטיבציה לתהליך בסביבה הביתית הרבה יותר גבוהה.

מקורות:

מחלות כליה – אתר מידע
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18021985/
https://www.imedpub.com/articles/exercise-and-rehabilitation-needs-for-kidney-transplantation.php?aid=20466
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15233243/