הכליות, הממוקמות מאחורי חלל הבטן, הן הפעילות באיברי מערכת השתן. בין התפקידים העיקריים של הכליות ניתן למנות ויסות של משק המים ושמירה על מאזני מים תקינים בגוף, חומציות הגוף ומאזן היונים, סינון הדם, הפרשת חומרי פסולת וחומרים כימיים, ייצור הורמונים התורמים למעקב אחר לחץ הדם ועוד. בתנאים האלו ברור מדוע אנשים שכליותיהם אינן מתפקדות ניצבים בפני סכנת חיים מוחשית, וזקוקים לניתוח השתלת כליה (בין אם כליות מתורם חי ובין אם מאדם נפטר) – ניתוח הנעשה מבחינה מעשית כאשר כליותיו של האדם הן במצב של אי ספיקה סופנית ומטופלות באמצעות דיאליזה.
חשוב להדגיש שהצלחת ניתוח להשתלת כליה אינה מובנת מאליה, כשלאחר מכן יש צורך בהליך החלמה ושיקום לא פשוטים. כל העת נדרשת תשומת לב לסיבוכים שונים, דוגמת דחייה, זיהום הוא איחור בתפקוד הכליה. מכאן שחשוב לפנות לשיקום מקיף לאחר השתלת כליה, אבל איך עושים את זה נכון?
החיפוש אחר מכון שיקום לאחר ניתוחי כליה
לאחר ניתוח השתלת כליה דרושה תקופת אשפוז בבית החולים, העומדת בדרך כלל על כ-10-7 ימים. במצב התקין, לאחר שמוציאים את הקתטר אפשר להשתחרר מבית החולים. במצבים אחרים, בהם הכליה אינה מתחילה לתפקד במועד שמעוניינים בו, כך שנדרשת דיאליזה נוספת, עלול האשפוז להתאחר בשבוע או בשבועיים.
גם לאחר תום האשפוז, אי אפשר עדיין להגיע לנחלה. התאוששות לאחר הניתוח היא הדרגתית, כאשר הצפי הוא שלאחר פרק זמן של כשלושה חודשים – בהנחה שהכול תקין – אפשר יהיה לקיים פעילות מלאה או כמעט מלאה, כולל פעילות גופנית. הצפי הוא שגם במצב הזה תהיינה מגבלות שונות על האדם המשוקם, לצד הצורך שלו ליטול למעשה בכל עת תרופות נוגדות דחייה.
מכון שיקום נכנס לתמונה בנקודה הזו בדיוק. הוא מציע את מכלול הטיפולים, השירותים והבדיקות הנדרשים עבור אנשים שעברו השתלת כליה, בטווח קצר או ארוך. בדרך לבחירת מכון השיקום חשוב לוודא כמובן שהוא מוסמך ועומד בכל התקנות המחמירות של משרד הבריאות. יש לראות מהו המענה שמציע מכון השיקום, למשל בכל הנוגע לצוות הרפואי המלווה את האדם המשוקם, לאופן המעקב אחר מצבו ולטיפולים המסופקים על המכון.
חשוב לבחון את תנאי השהות במכון השיקום, ולו מכיוון שעשויים לשהות בו פרק זמן שאינו קצר. מומלץ לבחור במכון נגיש, ולו מכיוון שהדבר יקל מאוד על הביקורים שיקבל האדם המשוקם. אם תוכנית השיקום מאפשרת לו מעט זמן חופשי ואפשרות לצאת מהמכון מפעם לפעם, אין ספק שנגישות גבוהה יכולה לסייע.
מהם יתרונות השיקום בבית לאחר השתלת כליה?
לצד האפשרות של פנייה למכון שיקום, לאחר השתלת כליה, יש בשנים האחרונות עלייה משמעותית לביקוש לתוכניות שיקום בבית. המדובר כאן בשיקום מקיף כפי שנדרש לאחר ניתוח מורכב כמו השתלת שליה, הנעשה על ידי מכלול בעלי מקצוע. בדרך כלל ישנו גורם רפואי מוסמך החולש על התהליך כולו, בשאיפה שיהיה זה רופא שיקומי בעל ניסיון.
שיקום בבית ייעשה בסביבה שהאדם מכיר, מה שצפוי לתרום גם לתחושת הנוחות והביטחון שלו: כך למשל הוא יוכל לתרגל תנועה וביצוע פעולות במרחב שהוא חי בתוכו. שיקום בבית עשוי להציע זמינות גבוהה של המטפלים השונים, ולעיתים מקסימלית, לצד הקטנת הסיכון לזיהומים ולסיבוכים אחרים הקיימים במכוני השיקום.
מקורות ולקריאה נוספת:
Benefits of In-Home Therapy and Rehabilitation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
[Rehabilitation after kidney transplantation: Old problems and new structures]
אולי יעניין אותך גם:
שיקום בבית למחלימים מניתוח השתלת כליה
חושבים לתרום כליה? מקסים! זה מה שאתם צריכים לדעת