דיאטה

מהו אינדקס גליקמי?

אינדקס גליקמיאינדקס גליקמי הוא אחד מהמדדים שיש להתייחס אליהם כאשר מעוניינים לרדת במשקל. את המונח אינדקס גליקמי הגה פרופסור לתזונה שעבד באוניברסיטת טורונטו הקנדית בשם דיוויד ג'נקינס בשנת 1981. באותה התקופה עבד ג'נקינס על מחקר שמטרתו הייתה לקבוע אילו מזונות מתאימים במיוחד עבור חולי סוכרת.

על מנת לסווג את המזונות השונים בדק את ההשפעה שלהם על רמות הסוכר בדם של הנבדקים. כדי לבסס נקודת השוואה, בחר בהשפעה של צריכת כמות מסוימת של גלוקוז על רמת הסוכר בדם כנקודת ייחוס ואליה השווה את ההשפעה של שאר המזונות.

מאחר וגלוקוז נספג במהירות לדם ומעלה במהירות את רמות הגלוקוז, הערך שלו נקבע כמאה. את שאר המזונות נהוג לסווג באופן הבא:

ההשפעה של האינדקס הגליקמי על ההרזיה

באופן עקרוני ככל שהאינדקס הגליקמי של המזון גבוה יותר, כך הגלוקוז המצוי בו נספג לדם במהירות גבוהה יותר ובעקבות כך, הגוף מפריש אינסולין במהירות רבה יותר. בסופו של דבר ספיגה מהירה יותר של גלוקוז לדם מתבטאת בפוטנציאל גבוה יותר להשמנה.

לפיכך, דיאטנים רבים ממליצים למטופלים שלהם לשים לב לא רק לערך הקלורי של המזון אלא גם לאינדקס הגליקמי שלו. הדבר נכון במיוחד עבור חולי סוכרת שסובלים מבעיות שונות במטבוליזם של הגלוקוז.

אינדקס גליקמי של מזונות שונים

להלן כמה נתונים אודות האינדקס הגליקמי של מזונות שונים לדוגמא:

ההסתייגות מהאינדקס הגליקמי

באופן עקרוני הרעיון העומד מאחורי האינדקס הגליקמי נהיר ופשוט. עם זאת, לאחרונה יותר ויותר חוקרים וקלינאים החלו להסתייג מהשימוש במדד זה. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בעובדות הבאות:

Exit mobile version