דיאטה

מצות – ערכים תזונתיים, בריאות וטיפים לאכילה נבונה בחג הפסח

מצות - ערכים תזונתיים, בריאות וטיפים לאכילה נבונה בחג הפסחהמצות הן מאפים העשויים מבצק שלא החמיץ. בתורה נקראת המצה גם בשם "לחם עוני", ככל הנראה משום ששימשה במהלך השנה כמאכל עניים. ישנם כמה מופעים שבהם ניתן למצוא את המצה במקורות היהדות אך המרכזי שבהם הוא כמובן חג הפסח, הנקרא לעתים על שמן, בשם חג המצות.

במהלך ההיסטוריה היהודית נקשרו בשמה של המצה כמה וכמה מעלות טובות הקשורות להתנהגות האנושית ולערכים אנושיים. המהר"ל למשל, כתב עליה כי היא מסמלת את החירות. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהמצה לא מושפעת מהשמרים כמו הלחם, אלא שומרת על הצורה המקורית שלה והחירות היא למעשה היכולת להישאר לנאמן לעצמך, מבלי להיות מושפע מסולם הערכים של הזולת ומהלכי הרוח של הזולת.

הוגי דעות יהודים אחרים קשרו את שמה של המצה דווקא בענווה, שכן בניגוד לחמץ, היא נשארת דקה ורזה ולא מתנפחת.

הערכים התזונתיים של מצות

מאחר והערכים התזונתיים של המצות משתנים בהתאם לסוג המצות ולהרכבן, הרי שלסוגים שונים של מצות ישנם ערכים תזונתיים שונים. לאור זאת, החלטנו להביא בפניכם את הערכים התזונתיים של מספר סוגי מצות להלן (כל הערכים מצוינים עבור מאה גרם מוצר):

מצות ודיאטה

אמנם המצה דקה מאוד ולא תמיד מביאה את הסועד לתחושת שובע איכותית, אך בכל זאת מדובר על מוצר מזון בעל ריכוז קלורי גבוה מאוד יחסית ללחם. רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי באופן ממוצע במצה אחת יש כמות קלוריות הזהה לכמות הקלוריות שניתן למצוא בשתי פרוסות לחם. בנוסף לכך, כיום נהוג לאכול את המצות עם מגוון רחב של תוספות שמטרתן להפוך את המצות לטעימות יותר.

בין היתר נהוג לאכול את המצות כשהן מרוחות בממרח אבוקדו, בחרוסת, בממרח שוקולד או כשהן מטוגנות בשמן עמוק. כל התוספות הנ"ל הנלוות למאכל בעל ריכוז קלורי גבוה יחסית, כאילו מוסיפות חטא על פשע. באופן כללי, מומלץ להימנע מצריכה מופרזת של מצות ולאכול את המצות מתוך מודעות לערכים הקלוריים הגבוהים שלהן.

עוד יש לציין כי ללא צריכה של נוזלים ברמה גבוהה מהרגיל, אכילת המצות עלולה לגרום לעצירות.

Exit mobile version