החלק שנהוג לאכול בצמח השום הוא למעשה הבצל של השום, המורכב ממספר שיניים. את שיני השום ניתן לאכול כשהן טריות, מוחמצות או מבושלות.
השום מכיל מרכיב הנקרא AMS שלא עובר פירוק במערכת העיכול. לפיכך, הוא משתחרר מהגוף בעיקר באמצעות ההזעה והנשימה. על מנת לנטרל את הריח של השום ניתן לצרוך מזונות אחרים כמו למשל פטרוזיליה, חלב או תפוח עץ.
ערכים תזונתיים של שום
להלן הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם שום:
- 149 קלוריות, 6.36 גרם חלבון, 33.06 פחמימות, 0.5 גרם שומן שמתוכם 0.089 גרם שומן רווי, 2.1 גרם סיבים תזונתיים ו- 58.6 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.2 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.11 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.7 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 3 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.596 מ"ג, ויטמין B6 – כ 1.235 מ"ג (סך הכול 2.844 מ"ג ויטמינים מקבוצה B), ויטמין C – כ 31.2 מ"ג, ויטמין K – כ 1.7 מק"ג וויטמין E – כ 0.08 מ"ג.
- מינרלים – 401 מ"ג אשלגן, 1.16 מ"ג אבץ, 153 מ"ג זרחן, 25 מ"ג מגנזיום, 1.7 מ"ג ברזל, 181 מ"ג סידן ושבעה עשר מ"ג נתרן.
היתרונות הבריאותיים של השום
להלן חלק מהיתרונות הבריאותיים הרבים והמגוונים של השום:
- גניקולוגיה – מקל על כאבי המחזור ומונע מגוון של הפרעות גניקולוגיות. השמן המופק מהשום משמש לריפוי של יבלות באיברי המין וזיהומים וגינאליים שכיחים.
- מערכת הנשימה – מסייע בטיפול בשיעול, צרידות וידוע כמרפא מחלות שונות בדרכי הנשימה. כמו כן השום גורם לייצור של כיח ונחשב כמסלק ליחה מצוין.
- מערכת העיכול – השום משפר את התיאבון, מזרז את פעילות מערכת העיכול ומגביר את הפרשת מיצי העיכול בקיבה.
- מחלות אונקולוגיות – השום מכיל שפע של נוגדי חמצון טבעיים ולפיכך צריכה קבועה של שום תורמת להפחתת הסיכוי לחלות בסרטן. כמו כן, התכולה הגבוהה של נוגדי החמצון שבשום מסייעת להאטת תהליכי ההזדקנות ולמלחמה בנזקי הרדיקלים החופשיים.
- זיהומים מסוגים שונים – השום מכיל חומרים טבעיים הנלחמים בחיידקים, נגיפים וטפילים לרבות תולעי מעיים.
- מחלות קרדיווסקולריות – השום מפחית את רמת ה- LDL, מוריד לחץ דם ומונע הסתיידות עורקים. באופן כללי צריכה קבועה של שום מקושרת עם הפחתה בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם בדגש על טרשת העורקים ויתר לחץ דם.
חשוב לציין כי צריכה מופרזת של שום (למעלה מעשר שיני שום ליום) יכולה לגרום לתופעות לוואי לא נעימות כמו למשל הצטברות של גזים במערכת העיכול או תופעות אלרגיות שונות גם באנשים שאינם אלרגיים לשום, קחו זאת לתשומת לבכם.