דיאטה

דגנים (ממשפחת הדגניים)

מהם דגנים?דגנים הוא המונח המתאר את התבואה החקלאית של צמחים מתורבתים המשתייכים למשפחת הדגניים, משפחה של צמחים חד-פסיגיים המונה בין 7000 ל- 12000 מינים ובין 400-650 סוגים הנפוצים בכל רחבי העולם. באופן כללי, נהוג להגדיר את הדגנים בתור תבואה שאפשר לטחון וכך להפיק ממנה קמח ובשלב מאוחר יותר, לחם. במאמר זה נפרט אודות מיני הדגן השונים.

אילו צמחים כלולים בקבוצת הדגנים?

חשיבות צריכת הדגנים בתזונה היומיומית

הדגנים מהווים את הבסיס של פירמידת המזון, כאשר מגוון רחב של דגנים שונים מספק מעבר לצרכים האנרגטיים גם סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים.

התועלת המרכזית בצריכת סוגים שונים של דגנים באה לידי ביטוי במגוון המרכיבים התזונתיים הייחודיים שכול דגן ודגן מספק. בין היתר מדובר באסטרוגנים צמחיים, נוגדי דלקת, נוגדי חמצון ועוד. כבר בשנת 2000 פרסם ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) הנחיות חשובות לפיהן יש לצרוך מגוון רחב של דגנים מלאים כדי לבסס תפריט מאוזן.

כיום ההמלצה לאוכלוסייה הכללית היא לצרוך בין 45-65 אחוז מהקלוריות מדי יום ממקור של דגנים מלאים ופחמימות מורכבות. הכוונה היא לשש עד 11 מנות מדי יום, תוך התחשבות במצב הבריאותי, במגדר ובגיל כמובן. הסיבה לכך היא שידוע כיום כי ישנו קשר ברור בין תפריט יומי המכיל שיעור גבוה של פחמימות מורכבות המצויות בדגנים מלאים לבין הפחתת הסיכוי לחלות במחלות שונות בדגש על מחלות לב וכלי דם, סרטן וסוכרת.

התועלת הבריאותית תלויה באיכות הדגן ובסוג הדגן. כמו כן, ככול שהדגן עבר יותר תהליכי עיבוד, כך הערך התזונתי שלו יהיה נמוך יותר. הדגנים מכילים מגוון רחב של מרכיבי תזונה חיוניים כשבין היתר מדובר בוויטמין B6, ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין E, חומצה פולית, אבץ, זרחן, סידן, מגנזיום, ברזל, נחושת ועוד.

בנוסף להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן, ידוע כיום כי תזונה עשירה במגוון דגנים מקושרת עם הפחתת הסיכון לחלות באסטמה בילדים, היווצרות אבני מרה, השמנת יתר ועוד.

אולי יעניין אותך גם:

מתכון לאוזני המן מקמח כוסמין ב-4 סוגי מילויים

Exit mobile version