חטיפים מלוחים

חטיפים מלוחיםחטיפים מלוחים הם בדרך כלל מזונות הנאכלים שלא במסגרת הארוחה עצמה. המקור למונח חטיפים מגיע מצורת האכילה של החטיפים, המבוצעת בחטף.

ברוב המוחלט של המקרים, הצריכה של החטיפים אינה כרוכה בשימוש בסכין ומזלג ורוב החטיפים למעשה נאכלים ישירות מתוך השקית או האריזה בה הם נמכרים. החטיפים המלוחים אינם מיועדים למלא את הצרכים האנרגטיים שלנו אלא יותר בשביל פינוק והנאה או השגה של שובע זמני.

ערכים תזונתיים של חטיפים מלוחים

נכון לכתיבת שורות אלה ישנו מגוון רחב של חטיפים מלוחים המיוצרים בישראל וכן לא פחות חטיפים מלוחים המיובאים לישראל ממדינות אחרות. לפיכך קצרה היריעה מלפרט אודות הערכים התזונתיים של כל סוגי החטיפים. לאור זאת, החלטנו לפרט על קצה המזלג בנוגע לערכים התזונתיים של כמה מהחטיפים הפופולאריים ביותר כיום בישראל להלן (כול הערכים מתאימים עבור מאה גרם מוצר):

  • ביסלי דק בטעם גריל, אסם – 445 קלוריות, 6.4 גרם חלבון, 60 גרם פחמימות, 20 גרם שומן שמתוכם 3.7 גרם שומן רווי, 6 גרם סיבים תזונתיים ו- 920 מ"ג נתרן.
  • ביסלי בטעם בצל, אסם – 480 קלוריות, 10 גרם חלבון, 66 גרם פחמימות, 19.5 גרם שומן שמתוכם שבעה וחצי גרם שומן רווי ו- 750 מ"ג נתרן.
  • במבה, אסם – 534 קלוריות, 17.5 גרם חלבון, 39.5 גרם פחמימות, 34 גרם שון שמתוכם 5.6 גרם שומן רווי, 420 מ"ג נתרן ו- 5.5 גרם סיבים תזונתיים.
  • כיפלי בטעם גריל, תלמה – 527 קלוריות, 6.5 גרם חלבון, 60 גרם פחמימות, 29 גרם שומן שמתוכם 17.3 גרם שומן רווי ו- 770 מ"ג נתרן.
  • כיפלי בטעם בצל, תלמה – 494 קלוריות, 6.8, 60.5 גרם פחמימות, 25 גרם שומן שמתוכם 12.5 גרם שומן רווי, 800 מ"ג נתרן ושניים וחצי גרם סיבים תזונתיים.

צריכת חטיפים מלוחים מסוכנת לבריאות

כפי שניתן ללמוד כבר כאן, מהרשימה הקטנה של חמשת החטיפים המלוחים שלעיל, החטיפים המלוחים מכילים כמות גדולה מאוד של נתרן. צריכה עודפת של נתרן מקושרת עם עלייה בסיכון לחלות ביתר לחץ דם. הנתרן הוא המינרל הנותן לחטיפים המלוחים את טעמם המלוח ובנוסף לכך הוא מתפקד על תקן של חומר משמר ולכן החטיפים המלוחים ניחנים בחיי מדף ארוכים במיוחד.

בנוסף לכך, ניתן להתרשם מכמות השומן הגבוהה שבחטיפים המלוחים ובשיעור הגבוה של השומן הרווי. צריכה עודפת של שומן רווי מקושרת עם עלייה בסיכון לחלות במגוון רחב ביותר של מחלות לב וכלי דם בדגש על שבץ מוחי וטרשת העורקים.

כמו כן חשוב לציין כי טעמם העז של החטיפים המלוחים עלול לשבש את חוש הטעם ולגרום למזונות שאינם מתובלים בעוז להרגיש תפלים. לפיכך מומלץ להימנע במידת האפשר מאכילת חטיפים מלוחים תוך העדפה של חטיפים בריאים כמו למשל פירות מיובשים או טריים.