בשר הודו – מתכונים וערכים תזונתיים

בשר תרנגולי ההודו לא רק נחשב לבשר טעים מאוד אלא גם לבשר מזין ביותר, המכיל מגוון מרשים של רכיבים תזונתיים החשובים לבריאותנו, בדגש על חלבון, מינרלים וויטמינים שונים. כמו כן מדובר על בשר זמין מאוד הנמכר בכל רשתות המזון והקצביות בישראל.

מעבר לכל זה מדובר על בשר שנחשב לנוח מאוד לעבודה וישנם אינספור מתכונים פשוטים וקלים שבהם מככב בשר ההודו. בישראל מיוצרים מדי שנה כ-90,000 טון הודו והצריכה השנתית לנפש עומדת בישראל על כשמונה ק"ג.

ויטמינים בבשר הודו

בשר הודו על חלקיו השונים מכיל בין 28-26 גרם של חלבון ב-100 גרם בשר. מצד שני בשר הודו דל מאוד בשומן ומכיל בין 3-2 גרם שומן בלבד ב-100 גרם. עוד יש לציין כי מדובר במקור נהדר לוויטמין B12: ב-100 גרם בשר הודו ניתן למצוא כמחצית מכמות הוויטמין המומלצת לצריכה יומית. בנוסף בשר הודו נחשב למקור מצוין לברזל, סלניום ואבץ: ב-100 גרם בשר הודו יש 3-1.7 מ"ג ברזל, כ-45% מהכמות המומלצת לצריכה יומית של סלניום וכ-20% מכמות האבץ המומלצת לצריכה יומית.

מסייע לדיאטה

היתרון המשמעותי ביותר העומד לצידו של בשר ההודו בא לידי ביטוי בתכולת השומן הנמוכה שלו ובתכולת החלבון הגבוהה שלו. השילוב בין אחוזי שומן נמוכים לתכולת חלבון גבוהה, הופך את בשר ההודו למומלץ ביותר עבור אנשים המעוניינים לשמור על דיאטה דלת שומן ואף עבור אתלטים הזקוקים לכמות חלבון גבוהה בתפריט היומי שלהם. בנוסף לברזל, סלניום ואבץ, בשר הודו מכיל גם ריכוז גבוה יחסית של מגנזיום (29-24 מ"ג ב-100 גרם), המהווה מרכיב הכרחי לפעילות התקינה של כ-300 אנזימים שונים בגופנו.  

מתכונים המבוססים על בשר הודו

שוקיים של הודו בתנור

המצרכים הדרושים:

שש שוקיים, רבע כוס שמן קנולה, כפית חרדל, כף דבש, כף רוטב סויה, חצי כפית אבקת קארי, כף רוטב צ'ילי מתוק, רבע כפית מלח ורבע כפית פלפל שחור.

אופן ההכנה:

מטגנים את השוקיים במעט שמן ומפזרים עליהם מלח ופלפל. מערבבים את שאר התבלינים בקערה עם שמן, מוסיפים את השוקיים ומשרים למשך מספר שעות במקרר. מעבירים לתבנית אפייה, מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אחרי חצי שעה מסירים את נייר הכסף ומשאירים את התבנית בתנור לחצי שעה נוספת ללא כיסוי.  

קוביות חזה הודו במרינדת הדרים

המצרכים הדרושים:

1 ק"ג חזה הודו (חתוך לקוביות), חצי כפית מלח, רבע כפית פלפל שחור, רבע כפית בהרט, כף רוטב ברביקיו, חצי כפית כורכום, כפית פפריקה, קורט כמון, בצל אחד (לקצוץ דק), שלוש שיני שום, חצי כפית חרדל דיז'ון, חצי כוס מיץ הדרים (תפוזים ו/או אשכוליות), שתי כפות סילאן, 4 כפות שמן קנולה (לטיגון).

אופן ההכנה:

מערבבים את כל המצרכים מלבד השמן לטיגון בקערה ומניחים עם השוקיים במקרר לשעתיים. מחממים את השמן בפלנצ'ה או במחבת פסים ומטגנים את קוביות חזה ההודו היטב מכל הצדדים עד שהן מוכנות. לחילופין, ניתן לאפות אותן בתנור בתבנית אפייה.

צלי הודו

המצרכים הדרושים:

לצלי – גוש הודו במשקל 1 ק"ג, 2 כפות שמן קנולה, כפית חרדל, כף רוטב סויה, כף רוטב צ'ילי מתוק, חצי כפית מלח, חצי כפית פלפל שחור

לירקות – 2 כפות שמן קנולה, בצל גדול (יח' 1), פלפל אדום (יח' 1), פלפל ירוק (יח' 1), 2 גזרים (ללא קליפה), 6 שיני שום, רבע כפית מלח, רבע כפית פלפל שחור, רבע כפית כורכום.

אופן ההכנה:

מפשירים את גוש ההודו, מערבבים את התבלינים עם השמן, מורחים את הבשר ומעסים היטב מכל הצדדים. עוטפים את הבשר עם ניילון נצמד ונותנים לטעמים להיספג במשך כ-20 דקות. מסירים את הניילון וצורבים את הבשר על מחבת פסים כשתי דקות מכל צד. חותכים את כל הירקות לקוביות, מערבבים עם התבלינים ומטגנים במשך כעשר דקות. לאחר מכן מעבירים את הבשר לתבנית פיירקס, מפזרים מסביב לנתח את הירקות, מכסים בנייר כסף ואופים במשך כ-45 דקות בחום של 200 מעלות (או עד שהנתח מוכן).